Θα «βομβαρδίσουν» νησί του Ινδικού Ωκεανού για να σκοτώσουν 1 εκατ. ποντίκια

Σ’ ένα απομονωμένο νησί του Ινδικού Ωκεανού, ζουν ποντίκια που καταβροχθίζουν αλμπατρός. Οι επιστήμονες το έψαξαν, σκέφτηκαν λύσεις και κατέληξαν πως ο ιδανικός τρόπος να τα αντιμετωπίσουν, είναι ένας «βομβαρδισμός».

Η Νήσος Μάριον, όπως ονομάζεται, βρίσκεται μεταξύ Ανταρκτικής και Νότιας Αφρικής. Τα ποντίκια βρέθηκαν εκεί κατά λάθος -τα έφεραν άνθρωποι, τον 19ο αιώνα. Έκτοτε, τρέφονται με αλμπατρός και άλλα απειλούμενα είδη πτηνών.

Το «Mouse-Free Marion Project» γίνεται σε συνεργασία της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης με τον οργανισμό BirdLife South Africa. Γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης 29 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσουν να ρίξουν 600 τόνους από «βόμβες» ποντικοφάρμακου στο νησί, τον χειμώνα του 2027.

Στόχος, να εξολοθρεύσουν ένα εκατομμύριο ποντίκια. «Πρέπει να ξεφορτωθούμε και το τελευταίο ποντίκι», δήλωσε στο AFP ο CEO της BirdLife, Μαρκ Άντερσον. «Αν μείνουν έστω και ένα αρσενικό με ένα θηλυκό, μπορεί να αναπαραχθούν και, τελικά, να επιστρέψουμε στην παρούσα κατάσταση».

Τα ποντίκια αυτά έφτασαν στη Νήσο Μάριον με εμπορικά πλοία. Επιβίωσαν χάρη στα αυγά γλάρου που υπήρχαν στο νησί και, μέχρι το 2003, έτρωγαν τα νεογέννητα πουλιά. Τώρα, έχουν καταλάβει ότι μπορούν να τρέφονται και με ενήλικα.

«Τα ποντίκια σκαρφαλώνουν πάνω τους και τα τρώνε αργά, μέχρι να τα σκοτώσουν», δήλωσε ο Άντερσον. «Χάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες γλάρους κάθε χρόνο, εξαιτίας των ποντικικών».

Τα αλμπατρός, από την πλευρά τους, είναι αβοήθητα επειδή δεν έχουν μάθει να προστατεύονται από εχθρούς στη στεριά. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα, επομένως γνωρίζουν μόνο εκείνους τους κινδύνους.