Βρετανία / Κρατικοποίηση του διαχειριστή ηλεκτρικού ρεύματος - Δημιουργία ενιαίου φορέα ενέργειας

Ο νέος διαχειριστής ενέργειας της Βρετανίας NESO θα έχει υπό την εποπτεία του και την ηλεκτρική ενέργεια και το σύστημα φυσικού αερίου

Στην εξαγορά του φορέα διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ESO από την ιδιωτική εταιρία National Grid, προχωρά η βρετανική κυβέρνηση έναντι 746 εκατ. ευρώ. Με την εν λόγω εξαγορά περνά στο κράτος η διαχείριση του δικτύου και η εποπτεία ενώ στη National Grid παραμένει η συντήρηση του ίδιου του δικτύου (πυλώνες και καλώδια).

Ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας (ESO) περνάει στο κράτος το οποίο δημιουργεί ταυτόχρονα τον νέο εθνικό διαχειριστή ενέργειαςNESO, στον οποίο υπάγεται και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Guardian η NESO θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Οκτωβρίου, «θα είναι ένας μοναδικός οργανισμός, υπεύθυνος για την εποπτεία του στρατηγικού σχεδιασμού και την υλοποίηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου στη χώρα».

Το γεγονός της εξαγοράς «βοηθά στην υλοποίηση νέων έργων παραγωγής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε η κυβέρνηση των Εργατικών επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με την «Great British Energy», η οποία είναι δημόσια εταιρεία που ιδρύει η κυβέρνηση με στόχο τις επενδύσεις στις πλωτές ανεμογεννήτριες, την πυρηνική ενέργεια και άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα η κυβέρνηση ελπίζει ότι συγκεντρώνοντας όλους τους ξεχωριστούς φορείς παροχής ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, πυρηνική ενέργεια) υπό μια δημόσια εταιρεία, μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα η εφαρμογή στρατηγικών στόχων έως το 2030.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι ο NESO έχει «τεράστιο ρόλο να παίξει στην εκπλήρωση της αποστολής μας να κάνουμε τη Βρετανία υπερδύναμη καθαρής ενέργειας».