Σεούλ / Η Βόρεια Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Η ήδη εύθραυστη κατάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία απειλείται με μια πρωτοφανή κλιμάκωση: την άμεση εμπλοκή της Βόρειας Κορέας. Η είδηση, που προκάλεσε σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει την αποστολή χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αναφορές της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών (NIS), περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, αναμένονται να αναπτυχθούν. Ήδη, 1.500 έχουν φτάσει στη Ρωσία, με πολεμικά πλοία.

Oι πληροφορίες της NIS υποστηρίζονται από δορυφορικές εικόνες, οι οποίες δείχνουν τον πρώτο κύμα της αποστολής . Η Ουκρανία, μέσω του Προέδρου Ζελένσκι, έχει επιβεβαιώσει αντίστοιχες πληροφορίες, προειδοποιώντας για μια επικείμενη παγκόσμια σύρραξη. Ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Γενικός Κυρίλο Μπουτάνοφ, υποστήριξε ότι 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται σε εκπαίδευση και θα είναι έτοιμοι για μάχη έως την 1η Νοεμβρίου, με 2.600 να αναπτύσσονται στην περιοχή Κουρσκ.

Η αντίδραση των Δυτικών είναι συγκρατημένη. Παρότι δεν επιβεβαιώνουν ακόμη επίσημα την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών, η ανησυχία τους είναι εμφανής. Η ΝΑΤΟ δήλωσε αδυναμία επιβεβαίωσης, ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες σχεδιάζουν νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας αν η είδηση επιβεβαιωθεί. Η αποστολή κανονικών στρατευμάτων από μια ξένη χώρα στη σύρραξη είναι μια πρωτόγνωρη εξέλιξη, που αυξάνει σημαντικά την ένταση.

Για την Ουκρανία, η πιθανή εμπλοκή της Βόρειας Κορέας αποτελεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει εκατομμύρια οβίδες και δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, είναι ήδη γνωστή και θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην πορεία του πολέμου. Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντιμίρ Πούτιν το Ιούνιο, αναβάθμισε τη συνεργασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη εμπλακεί στο παρελθόν σε συγκρούσεις, προσφέροντας υποστήριξη σε συμμάχους της. Η εκτεταμένη συμμετοχή της σε αυτή τη σύρραξη όμως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, θυμίζοντας σε πολλούς γεωπολιτικά σενάρια του Ψυχρού Πολέμου και ενισχύοντας τις πιθανότητες κλιμάκωσης της παγκόσμιας έντασης.

Πηγή: tvxs.gr