Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε πάνω από 50 άτομα κάνοντας επιδρομές σε ΛΟΑΤΚΙ+ χώρους

Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε γκέι κλαμπ στη Μόσχα, συλλαμβάνοντας πάνω από 50 άτομα, σε ένα περιστατικό που η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe περιέγραψε ως τη συνεχή κλιμάκωση της καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Φωτογραφίες και βίντεο από τις επιδρομές αναρτήθηκαν στα φιλορωσικά κανάλια του Telegram MSK1 και SHOT στις 12 Οκτωβρίου και έδειχναν μασκοφόρους αστυνομικούς να εισβάλλουν στο κλαμπ Central Station στο κέντρο της Μόσχας, να φωνάζουν στους θαμώνες και να τους αναγκάζουν να ξαπλώσουν στο έδαφος. Σε ένα απόσπασμα φαίνονται αστυνομικοί να ψάχνουν ανθρώπους, με έναν αστυνομικό να κλωτσάει βίαια το πόδι ενός κρατούμενου.

Η Novaya Gazeta Europe αναφέρει ότι το κλαμπ διοργάνωνε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου εκδήλωση με αφορμή την Εθνική Ημέρα Coming Out. Η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο γύρω στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου με το πρόσχημα της καταπολέμησης της «διακίνησης ναρκωτικών». Μια φωτογραφία στο MSK1 και ένα βίντεο στο SHOT δείχνουν έναν επισκέπτη του κλαμπ, ο οποίος φαίνεται να έχει αναγκαστεί να αδειάσει την τσάντα του, με το περιεχόμενό της να βρίσκεται απλωμένο στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τη Novaya Gazeta, γύρω στα 200 άτομα βρίσκονταν στο Central Station τη στιγμή της επιδρομής. Δεν είναι σαφές πού κρατούνται τα περισσότερα από 50 άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έφοδο σε έναν άλλο δημοφιλή ΛΟΑΤΚΙ+ χώρο στο κέντρο της Μόσχας, το Three Monkeys, το οποίο φέρεται να διαχειρίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες με το Central Station.

Οι επιδρομές ακολουθούν αυτό που μια ανάρτηση στο SHOT φέρεται να περιγράφει ως «καταγγελίες πολιτών». Μια ανάρτηση της 7ης Οκτωβρίου στο κανάλι περιλάμβανε φωτογραφίες και βίντεο από drag performers στο Three Monkeys, με κατοίκους της Μόσχας να παραπονιούνται – σύμφωνα με πληροφορίες – για «κάθε είδους σκανδαλώδη πράγματα» και «ημίγυμνους άνδρες ντυμένους γυναίκες που χορεύουν γύρω από τη σκηνή και οι άνδρες καλεσμένοι [φιλιούνται] ελεύθερα μεταξύ τους».

Την ίδια ημέρα, ένα άλλο φιλορωσικό κανάλι στο Telegram δημοσίευσε βίντεο από drag shows στον Central Station, στα οποία οι καλλιτέχνες φέρονται να διακωμωδούσαν την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Το κανάλι έγραψε ότι ο χώρος, μαζί με το Three Monkeys, θα πρέπει να κλείσει για «δυσφήμιση του ρωσικού στρατού», σύμφωνα με τη Novaya Gazeta.

Όπως σημείωσε το πρακτορείο, οι επιδρομές του περασμένου Σαββατοκύριακου είναι μόνο οι τελευταίες στη συνεχή καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη Ρωσία. Από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακήρυξη το λεγόμενο «Διεθνές ΛΟΑΤ Κίνημα» ως «εξτρεμιστική οργάνωση» τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν γίνει πολλαπλές επιδρομές σε κουήρ χώρους και μπαρ σε διάφορες πόλεις, ενώ πολλά άτομα έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί βάσει των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμων της χώρας.

Μετά από παρόμοια επιδρομή σε νυχτερινό κέντρο στην πόλη Όρενμπουργκ τον Μάρτιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο διαχειριστής του χώρου κατηγορήθηκαν και οι δύο ως μέλη «εξτρεμιστικής οργάνωσης». Η υπόθεση φέρεται να ήταν η πρώτη του είδους της μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με τη Novaya Gazeta, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Central Station μπαίνει στο στόχαστρο. Ο χώρος αναγκάστηκε να κλείσει για λίγο το 2014 μετά από βίαιες επιθέσεις στον απόηχο του ρωσικού νόμου του 2013 που απαγόρευε τη λεγόμενη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» παρουσία παιδιών. Το κλαμπ στην Αγία Πετρούπολη αναγκάστηκε να κλείσει στα τέλη του περασμένου έτους.

Πηγή: avmag.gr