Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τον μετεωρίτη που έπεσε μεταξύ Ηλείας - Ζακύνθου

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αστρονόμοι για τη θεαματική καύση στην ατμόσφαιρα και την πτώση ενός μετεώρου χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς. Όπως ήταν αναμενόμενο, το φαινόμενο προκάλεσε αίσθηση λόγω της λάμψης και του θορύβου που συνοδεύτηκε, ωστόσο για τους αστρονόμους θεωρείται ένα κοινότυπο συμβάν που απλά έγινε αντιληπτό.

Το φαινόμενο τοποθετείται χρονικά περί τις 21.20-21.30.

Πέραν από την Ηλεία και τα νησιά του Ιονίου, αναφορές κατοίκων που αντιλήφθηκαν το ουράνιο σώμα με την πύρινη ουρά, υπήρξαν επίσης στην Καβάλα, στα Γιάννενα, στην Αττική και στην Κόρινθο.

Στην Ηλεία, το φαινόμενο, έγινε αντιληπτό σε Λεχαινά, Κυλλήνη, Κάστρο, Αμαλιάδα, Πύργο, Κρέστενα και Μακρίσια.

Στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, κάτοικοι ανέφεραν πως κατά την πτώση του μετεωρίτη ακούστηκε ένας δυνατός κρότος που συνοδεύτηκε από μικρής έντασης δόνηση.

Το ουράνιο σώμα είχε έντονο μπλε χρώμα και σύμφωνα με κάποιες αναφορές έσπασε σε δύο κομμάτια πριν από τη συντριβή του.

Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει δόνηση έντασης 1,7 R στις 21,20 στο χώρο μεταξύ της Ζακύνθου και της Ηλείας . Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν μάλιστα λόγο για  πτώση του μετεωρίτη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του για το φαινόμενο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

«Τέτοια φαινόμενα είναι συνήθη όταν μετεωρίτης  διαγράφει τροχιά εισόδου στην ατμόσφαιρα» ανέφερε.

Ομοίως, ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος μιλώντας στην Ναυτεμπορική εμφανιζόταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς τη συχνότητα που ένας μετεωρίτης μπορεί να αποδειχθεί απειλητικός για τη ζωή των ανθρώπων.

«Αν σας ερχόταν ένα τέτοιο αντικείμενο στο κεφάλι θα σας σκότωνε, αλλά η πιθανότητα να σκοτωθείτε από ένα τέτοιο αντικείμενο είναι μία στις 250.000, ενώ η πιθανότητα να σας δολοφονήσει κάποιος είναι μία στις 9.000».

Ο ίδιος βασιζόμενος στις περιγραφές εκτιμούσε ότι ο μετεωρίτης είχε μέγεθος λάχανου και βάρος το πολύ δυο κιλών.

Πηγή: Ναυτεμπορική, ilialive.gr patras times

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29/11/2013 - 11:05

Πολυμέσα

.