Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

 
 «Πνίγηκαν» στα λασπόνερα
 
 
Απίστευτες είναι οι καταστροφές από την επέλαση της κακοκαιρίας στο δήμο Ζαχάρως- Φιγαλείας. Κακόβατος, Φασκομηλιά, Λέπρεο, Ανήλιο  και οι γειτονικοί οικισμοί δοκιμάστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια της νύχτας προχθές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που «σάρωσαν» την περιοχή, προκαλώντας κατολισθήσεις, βυθίζοντας σπίτια στη λάσπη και καταστρέφοντας περιουσίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταστροφές προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων, όπου η ποσότητα του νερού που «έπνιξε» κατοικημένες περιοχές ήταν πρωτοφανής. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος του νερού ξεπέρασε κατά πολύ το ένα μέτρο μέσα στα σπίτια, με οικογένειες να απομακρύνονται τελευταία στιγμή. Την τελευταία στιγμή σώθηκε τετραμελής οικογένεια στην περιοχή Δαλαϊνα -κοντά στο Λέπρεο-, στο σπίτι της οποίας το νερό έφτασε το ενάμιση μέτρο. Ο χείμαρρος που περνούσε σε κοντινή απόσταση, υπερχείλισε βυθίζοντας στα λασπόνερα σπίτια και περιουσίες.
 
Στην ίδια περιοχή, ο χείμαρρος παρέσυρε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που εκείνη τη στιγμή ήταν παρκαρισμένο. Παράλληλα σημαντικές καταστροφές προκλήθηκαν σε σπίτια και τον ξενώνα της περιοχής, ενώ πλημμύρισε μία μικρή εκκλησία και ένα ιδιωτικό μουσείο. 
 
Εφιαλτικές ώρες πέρασαν και οι κάτοικοι του Κακόβατου που για αρκετές ώρες έδιναν μάχη με τα λασπόνερα για να σώσουν τις ζωές αλλά και την περιουσία τους. Τα ρέματα της περιοχής υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να μετατρέψουν σε λίμνη μεγάλο μέρος του τοπικού διαμερίσματος, με το νερό να πλημμυρίζει ισόγειες κατοικίες και υπόγεια. 
 
 
Αντιδρούν στη μετατροπή της ΕΑΣ ΗΛ-Ολ
 
 
Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στον Πύργο, πραγματοποίησαν χθες αντιπρόσωποι και μέλη έξι πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, που αντιδρούν στην απόφαση για μετατροπή της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη.  Σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για πλήρη αδιαφάνεια στη λειτουργία και τις αποφάσεις της Ενωσης, και ανέφεραν ότι θα προσβάλλουν νομικά την απόφαση αυτή  και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην ξεπουληθεί η περιουσία της συνεταιριστικής οργάνωσης.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γεράς. Καλλιμώρος είπε ότι η μετατροπή της Ενωσης θα γίνει εντός των προθεσμιών γιατί δεν έχει σκοπό να ριψοκινδυνεύσει την εκκαθάριση της Οργάνωσης.
 
 
 
«Είμαστε όλοι ίσοι»
 
 
Ένα ξεχωριστό βίντεο, αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία, δημιούργησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας. Στο βίντεο, οι μικροί δημιουργοί επέλεξαν για πρωταγωνιστές σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι διέπρεψαν στο χώρο τους, παρά την αναπηρία τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να δημιουργήσουν  αρκεί να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Ένα μήνυμα προς όλους για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπου βασική αρχή θα είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι.
 
 
Δύο σε ένα τα ΚΕΠ
 
 Ένα πλέον Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών λειτουργεί  από χθες στον Πύργο,  καθώς συγχωνεύτηκαν το ΚΕΠ του Δήμου Πύργου, στο Πολύκεντρο και αυτό του διοικητηρίου. Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται το ενιαίο ΚΕΠ στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
 
Καλωσόρισμα στους σπουδαστές
 
Τους νέους σπουδαστές του τμήματος ΤΕΙ Αμαλιάδας, καλωσορίζει αύριο Τετάρτη ώρα 10 το βράδυ ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Central, στον πεζόδρομο, και στόχος είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο Εμπορικός Σύλλογος και η τοπική κοινωνία τους στηρίζει και θα βρίσκεται δίπλα τους, όχι μόνο ηθικά, αλλά και έμπρακτα.
 
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους
 
Συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα στον Απόλλωνα, οι προβολές ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.   Συγκεκριμένα, από την κατηγορία Ντοκιμαντέρ θα προβληθούν οι ταινίες «Παραμύθι και ένα δάσος» από την Φινλανδία, και «Όνειρο για ένα χρυσαετό» από την Νορβηγία. Από την κατηγορία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους οι ταινίες «Ξενόφερτες ιστορίες: το κοτόπουλο, ο ελέφαντας και το φίδι» από την Γαλλία και το Βέλγιο, «Η μάχη με τα bit» από την Ισπανία και «Ματίλντε» από την Ιταλία. Από την κατηγορία μεγάλου μήκους η ταινία «Ιρίνα-η πορφυρή βαλίτσα» από την Γαλλία. Από την κατηγορία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους η ταινία «Man in a box» από την Ελλάδα. Από την κατηγορία μικρού μήκους η ταινία « Η κουκούλα που φωσφόριζε» από την Ιαπωνία, και από την κατηγορία μεγάλου μήκους η ταινία «Τα παιδιά απ’ το λιμάνι» από την Ισπανία.
 
Καιρός: Βροχερός καιρός σήμερα στα Δυτικά. Ανεμοι στο Ιόνιοι βόρειοι 4-6 μποφόρ Θερμοκρασία μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54