Απαντούν στην αναλγησία με την προσφορά ζωής

Με απίστευτη θέληση και χαρά, δεκάδες μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, συμμετείχαν χθες στην 7η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της πόλης. Έχοντας τη στήριξη της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του σχολείου τους, οι 17χρονοι μαθητές κατανοώντας την σημαντικότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας προσέφεραν το πολυτιμότερο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους. Στο πλευρό τους και καθηγητή τους,  ο οποίος παρότι βρίσκεται σε διαθεσιμότητα βρέθηκε στο σχολείο για να τους στηρίξει και να προσφέρει και ο ίδιος αίμα.

Ο αρχικός τους φόβος για την διαδικασία, διαδέχτηκε τη χαρά και την ηθική ικανοποίηση, καθώς η σκέψη και μόνο ότι προσφέροντας αίμα, προσφέρουν ζωή στους συνανθρώπους τους εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, τους πλημμύρισε ευτυχία.

Ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου Αθ. Βέρρας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των μαθητών, αξιέπαινη τονίζοντας ότι η ανταπόκριση τους στην εθελοντική αιμοδοσία για ακόμα μια φορά ήταν πολύ μεγάλη. «Έχει γίνει συνείδηση πλέον ότι πρέπει να προσφέρουν όσο μπορούν στους συνανθρώπους μας, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους. Δε το έπραξαν για να δικαιολογήσουν απουσίες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών που έδωσε αίμα δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα και πραγματικά ήταν λίγοι αυτοί που ενδεχόμενα χρησιμοποίησαν αυτό το προνόμιο. Αυτό που μας ικανοποιεί πολύ είναι ότι τα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει ότι κάνουν μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας».

Στη θετική ανταπόκριση των μαθητών του σχολείου, αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Κωνσταντίνα Πανέτα τονίζοντας ότι τα παιδιά προσέρχονται αβίαστα και χαρούμενα να δώσουν αίμα. «Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που προσφέρουν αίμα για τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη αλλά και τους καθηγητές τους, οι οποίοι τους ενθαρρύνουν να συμμετέχουν. Με την εθελοντική αυτή αιμοδοσία, ουσιαστικά μπαίνουν οι βάσεις των αυριανών αιμοδοτών».

Ήταν εκεί, παρότι «απολυμένος»

Συγκίνηση όμως προκάλεσε στους μαθητές, η παρουσία του καθηγητή τους, Ανδρέα Νικολόπουλου ο οποίος παρότι βρίσκεται σε διαθεσιμότητα βρέθηκε στο σχολείο για να τους στηρίξει και να προσφέρει και ο ίδιος αίμα. Άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στο 2ο ΕΠΑΛ και όπως ο ίδιος είπε, μια τέτοια σημαντική ημέρα δεν θα μπορούσε να λείψει. «Δεν θα μπορούσα να λείψω από την εθελοντική αιμοδοσία γιατί τα παιδιά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και αυτό είναι το σημαντικό πέρα από τα προβλήματα που εμείς αντιμετωπίζουμε. Ήρθα λοιπόν για να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά που συνεχίζουν αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν χρόνια, αλλά και να συγχαρώ το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς που είναι αρωγοί. Ελπίζω, ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν την προσφορά τους ως αυριανοί εθελοντές αιμοδότες και μετά το σχολείο.  Τα παιδιά δίνουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην κοινωνία για άλλη μια φορά και ελπίζουμε το κράτος και η κοινωνία να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτών των παιδιών να καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο από το ΕΠΑΛ και να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσοι το επιθυμούν».

Γαβρίλης Αποστολάκος, αντιπρόεδρος 15μελους

«Ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους η σημερινή αιμοδοσία καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρουμε αίμα για όλους τους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Συμμετείχα για πρώτη φορά σε εθελοντική αιμοδοσία και η χαρά που πήρα ήταν μεγάλη και σίγουρα θα συνεχίσω να προσφέρω αίμα».

Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μαθητής

«Είναι η πρώτη φορά που δίνω αίμα και πραγματικά αισθάνομαι υπέροχα. Από τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσω αίμα στο σχολείο μου το έκανα με χαρά. Γιατί άλλωστε να μην προσφέρω λίγο από το αίμα μου, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε, ότι υπάρχουν τόσοι συνάνθρωποι μας καθημερινά που το χρειάζονται».

Στέφανος Κοιλομενιάτης, πρόεδρος 15μελους

«Πραγματικά η θέληση όλων των παιδιών του σχολείου να συμμετέχουν στη σημερινή εθελοντική αιμοδοσία, μας γεμίζει μεγάλη χαρά. Ευχαριστούμε και δημοσίως, τον καθηγητή μας κ. Νικολόπουλο ο οποίος παρότι βρίσκεται σε διαθεσιμότητα ήρθε να μας στηρίξει και να δώσει αίμα, όπως έπραττε και τις προηγούμενες χρονιές. Θα συνεχίσουμε ανάλογες εθελοντικές αιμοδοσίες και ελπίζω να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλα σχολεία να το πράξουν».

Της Κικής Κολοβέρου
Αναδημοσίευση από το www.eproini.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05/12/2013 - 00:56