Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου


ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών Δ. Μακεδονίας, Εύβοιας και Δωδεκανήσου προχώρησε η Τράπεζα Ελλάδος μετά την άπρακτη παρέλευση και των τριών ημερομηνιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Το σύνολο των καταθέσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ,που ανέρχεται σε 431,4 εκ ε, μεταφέρεται στην ALPHA BANK ενώ οι συνολικά 227 εργαζόμενοι θα έχουν ευκαιρίες απασχόλησης( μέσα από διαδικασίες επιλογής) στο δίκτυο της ALPHA BANK. Τα δάνεια των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, εξυπηρετούμενα και μη, περνούν στον εκκαθαριστή ενώ στο ακέραιο θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους είχαν συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΡΥΘΜΙΖΕ ΔΑΝΕΙΑ -ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ


Η μεγαλύτερη και δυναμικότερη Δωδεκανησιακή επιχείρηση, η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, από σήμερα αποτελεί ιστορία. αναφέρει σε δήλωση της η διοίκηση της συνεταιριστικής τράπεζας Δωδ/σου και εξηγεί
''Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση που εξέδωσε την 8/12/2013, ημέρα Κυριακή, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας και αποφάσισε την ειδική εκκαθάρισή τους από την εταιρεία Ernest & Young. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το κείμενο της οποίας έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Τράπεζας
της Ελλάδος:
---Διασφαλίζονται πλήρως όλες οι καταθέσεις της Τράπεζας, οι οποίες μεταφέρονται στην ALPHA BANK.
---Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν στην πρόσφατη αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου (5.334.000€) θα επιστραφούν όλα στους δικαιούχους τους.
---Η λειτουργία όλων των καταστημάτων, ο τρόπος διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων και η απασχόληση του προσωπικού, θα κριθεί κατά την εκκαθάριση.
---Τα καταστήματα της θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013.
Η απόφαση των Νομισματικών Αρχών και της Πολιτείας να κλείσει την αντιπροσωπευτικότερη, καλύτερα οργανωμένη και τρίτη σε κεφαλαιοποίηση Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία εξυπηρετούσε τον ακριτικό Ελληνισμό και 15.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι απαράδεκτη για εμάς τους Δωδεκανησίους και πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Η Τράπεζα στην πρόσφατη αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου απέδειξε την δυναμική της, συγκεντρώνοντας 5,3 εκ. € και έφθασε τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) στα επίπεδα του 9,85%, όταν το όριο ήταν στο 9%. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναιτιολόγητα διαμόρφωσε τον ΔΚΕ της τράπεζας στο 7,4%, θέτοντας απροειδοποίητα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων.
Με άλλα λόγια, μία πρακτική που εφαρμόζεται επίσημα από την εγχώρια τραπεζική αγορά επί μία τριετία και η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με το κανονιστικό πλαίσιο, αμφισβητήθηκε και απερρίφθη εν μία νυκτί κυριολεκτικά βάσει κριτηρίων που στηρίζονται σε υποκειμενική αξιολόγηση βιωσιμότητας δανείων. Η εξέλιξη αυτή δεν έγινε εκ των προτέρων γνωστή στην Τράπεζα αλλά της ανακοινώθηκε αιφνιδίως με την λήξη της προθεσμίας της περιόδου αύξησης του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου.
Την 6/12/2013, η Τράπεζα παρέστη ενώπιον της Τράπεζας της Ελλάδος και κατέθεσε Σχέδιο Ανάκαμψης και Εξυγίανσης, με δεσμευτικές ενέργειες που διασφάλιζαν την διάρκεια της κεφαλαιακής επάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε και την συμφωνία συγχώνευσης με την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, η οποία θα έδινε νέες προοπτικές σε ολόκληρο τον συνεταιριστικό θεσμό και ζήτησε σύντομη προθεσμία προκειμένου να συγκεντρώσει τα πρόσθετα κεφάλαια.
Την επόμενη ημέρα, ήτοι την 7/12/2013 γνωστοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει ανεύρει συγκεκριμένους επενδυτές για να καλύψουν το ποσό των 5 εκ. € νέων κεφαλαίων και ζήτησε για το σκοπό αυτό προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών. Φαίνεται όμως ότι η τύχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, όπως και συνολικά του θεσμού των Συνεταιριστικών Τραπεζών, ήταν προδιαγραμμένη και η απόφαση ειλημμένη.
Η Τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Την έκλεισαν κάποιοι γιατί ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση λόγω της Οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα επί εξαετία. Έκλεισαν τον μοναδικό πνεύμονα τοπικής επιχειρηματικότητας, αρνούμενοι να του χορηγήσουν την πρόσθετη ευκαιρία που νομίμως ζητούσε για να σταθεί αυτόνομος.
Η Τράπεζα θα καταθέσει άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εν λόγω απόφασης και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες υποστήριξης της θέσης της, των συνεταίρων της και του προσωπικού της. Όμως, το πλήγμα για την Δωδεκανησιακή επιχειρηματικότητα είναι μεγάλο. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα μας χωρίς μικρότητες.
Ό,τι χτίσαμε επί δεκαοχτώ χρόνια με κόπο εκατοντάδων ατόμων γκρεμίστηκε απροκάλυπτα και αναίτια˙ διότι το έργο και η πολυετής προσφορά και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν κρίνεται μόνο με τεχνικά νούμερα και αναφορές. Κρίνεται κυρίως στην αγορά και εκεί το έργο της δεν αποτιμήθηκε ποτέ.   
 
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΟΤΟΕ


Παρέμβαση στο θέμα εξασφάλισης συνέχειας στις εργασιακές σχέσεις  των τραπεζοϋπαλλήλων των συνεταιριστικών τραπεζών κάνει η ΟΤΟΕ .Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων είχε έγκαιρα επισημάνει  στη Τράπεζα της Ελλάδος και στη κυβέρνηση τους κινδύνους αυτών των αποφάσεων και τους είχε κοινοποιήσει ένα συνολικό σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών. Τώρα όμως εκείνο που προέχει-υπογραμμίζει η ΟΤΟΕ - είναι η προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους μαζί με τη διασφάλιση των καταθέσεων και του κλίματος ηρεμίας που πρέπει να επικρατήσει στους πελάτες και στις τοπικές κοινωνίες. Η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων θα επιμείνει με αποφασιστικότητα και θα παράσχει με όλα τα μέσα την απαιτούμενη προστασία στην απασχόληση των εργαζομένων και θα ζητήσει από την  ALPHA BANK καθώς και από τη Τράπεζα της Ελλάδος και τη κυβέρνηση να παράσχουν σχετικές εγγυήσεις.

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔ/ΣΟΥ - ''ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ''


Μόνο τα δελτία τύπου των ντόπιων κομματικών πρωτοπαλίκαρων μένουν τα οποία έσπευσαν μεν να ενισχύσουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου αλλά την ίδια στιγμή στηρίζουν με τη ψήφο τους μια κυβέρνηση που κατεδαφίζει την οικονομία των νησιών μας και κλείνει την ιστορική Τράπεζα του τόπου μας ...τονίζει η βουλευτής των ΑΝΕΛ  Μίκα Ιατρίδη. Η κ. Ιατρίδη κάνει λόγο σε δήλωση της  για χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου καθώς μέσα σε μια νύχτα η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδ/σου έκλεισε με τους εργαζόμενους σε αυτήν να μη ξέρουν τι τους ξημερώνει.Ταυτόγχρονα μικρά νησιά  μένουν χωρίς ούτε ένα υποκατάστημα τράπεζας μια και μόνο η Συνεταιριστική Τράπεζα εξυπηρετούσε τα νησιά αυτά.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΡΟΔΟΥ ''ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ''


Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Παρασκευή οι φοιτητές του Παν/μίου στη Ρόδο διεκδικώντας λύσεις στα βασικά προβλήματα σίτισης στέγασης και μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
''Η επιβίωση των φοιτητών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας..'' εξηγούν εκπρόσωποι- μέλη των φοιτητικών συλλόγων του παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης και του τμήματος Μεσογειακών σπουδών.
''Η κυβέρνηση με τη πολιτική διάλυσης των κοινωνικών παροχών που εφαρμόζει οδηγεί τη Πανεπιστημιακή μονάδα της Ρόδου σε σταδιακό κλείσιμο'' υποστηρίζουν σε ψήφισμα τους. ''Η ολική δωρεάν σίτιση των φοιτητών από πέρυσι έχει κοπεί ενώ η στέγαση που προσφέρεται δεν αρκεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες για τη στέγαση των συμφοιτητών μας , με πολύ χαμηλό εισόδημα. Μέσα σε όλα αυτά το κράτος κάθε χρόνο δίνει όλο και μικρότερη χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Παν/μίου (έλλειψη καθηγητών) δείχνοντας τη πρόθεση του να τελειώσει με τα περιφερειακά τμήματα ''φαντάσματα''. Θα αγωνιστούμε'' διαβεβαιώνουν οι φοιτητές ''για το αυτονόητο. Να μπορούμε δηλ. να ζούμε και να σπουδάζουμε εδώ με αξιοπρέπεια. Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να πετύχουμε.''.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Δ. ΓΑΚΗ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΧΑΛΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ


Την επιστολή της ένωσης Χαλκιτών Αθήνας-Πειραιά σχετικά με τη κατάργηση της απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Χάλκης με το Πειραιά και τη μείωση των επιδοτούμενων δρομολογίων της άγονης γραμμής Πειραιάς-Χάλκη- Ρόδος, κατέθεσε ως αναφορά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
''Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ακριτών Χαλκιτών όπως και των άλλων νησιωτών της Δωδεκανήσου και θεωρούμε ότι θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του συνόλου της νησιωτικής χώρας .. '' τονίζει ο κ Γάκης ζητώντας να σταματήσει η αποδόμηση του κράτους και η υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους νησιώτες....

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ. ''ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗ LIBERATION ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΦΠΑ


Επιεικώς απαράδεκτη θεωρεί τη δήλωση Στουρνάρα στην εφημερίδα LIBERATION περί αύξησης του ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, ο καθηγητής Δ.Κρεμαστινός. ''Παρότι προβλέπονταν στο μνημόνιο δύο φορές η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά .'' εξηγεί ο κ. Κρεμαστινός, '' οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών δεν το έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, πεπεισμένος ότι η πράξη αυτή θα έβλαπτε καίρια την οικονομία των νησιών μας. Είμαι βέβαιος ''συμπληρώνει'' ότι δε θα διανοηθεί ο κ. Στουρνάρας να το φέρει στη Βουλή γιατί θα διαπιστώσει ότι κανένας βουλευτής από νησιωτική περιοχή δε θα το ψηφίσει.''
Όσον αφορά στον ίδιο τον κ. Κρεμαστινό, δηλώνει ότι θα πράξει ότι έπραξε τη προηγούμενη φορά για να μην εφαρμοστεί η επιθυμία της Τρόικας γιατί ''απλούστατα η κατάρρευση της οικονομίας των νησιών μας θέτει σε κίνδυνο την εθνική τους υπόσταση''.

ΔΥΟ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις19. 32 χθες το απόγευμα στη Ρόδο .Η πρώτη 4,7 R 227 χ.λ.μ ανατολικά του νησιού, με εστιακό βάθος 10 χ.λ.μ και η δεύτερη 4,3 R , λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, 106 χ.λ.μ Β.Α με βάθος 133χλ.μ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β! ΣΥΓΚ/ΤΟΣ ''Ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Τη παραχώρηση του ΕΠΑΛ από τη δημοτική αρχή στη ΚΟΙΝΣΕΠ Θεοκρίτειο Διδασκαλείο καταγγέλλει το Εργατικό κέντρο Β! Συγκ/τος.'' Η δημοτική αρχή '' υπογραμμίζει η διοίκηση του Εργατικού κέντρου '' δε διαφωνεί και δε διαφώνησε ποτέ με αυτή τη πολιτική που αναγκάζει τους μαθητές να κάνουν φροντιστήρια από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου , που στέλνει καθηγητές στα αζήτητα και τους γονείς να ακριβοπληρώνουν το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών τους . Έτσι στο πλαίσιο της διαχείρισης αλλά και της διαιώνισης των προβλημάτων της παιδείας εκμεταλλεύεται το νομοθετικό πλαίσιο για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και βάζει κι αυτός το χεράκι του για το ξεχαρβάλωμα της όποιας δημόσιας παιδείας έχει απομείνει.
''Πατάει πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας και προσφέρει ακόμα ένα φροντιστήριο με λιγότερα δίδακτρα που χρησιμοποιεί την αίθουσα δημόσιου σχολικού κτιρίου γι’ αυτό το σκοπό. Δηλ. ''καταλήγει το Εργατικό κέντρο '' με τη μάσκα της κοινωνικής δήθεν επιχείρησης εκμεταλλεύεται τη δημόσια υποδομή, άνεργους καθηγητές και παίζει άσχημα με την αγωνία και την ανάγκη των μαθητών και των γονιών τους αφήνοντας στο απυρόβλητο τη ρίζα του κακού.''

ΣΕ ΕΝΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ Portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ


Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η επιστημονική τεκμηρίωση της εφαρμογής του τοπικού σήματος ποιότητας του δ. Κω και της προώθησης της ηλεκτρονικής πώλησης του πακέτου των υπηρεσιών και των προϊόντων. Με την έναρξη της λειτουργίας του, που στηρίζεται στις απεριόριστες δυνατότητες του Portal, θα ακολουθήσει η οργανωμένη ενημέρωση των φορέων και των επιχειρηματιών του τουρισμού ώστε να υλοποιηθεί η πιλοτική εφαρμογή τους το συντομότερο
δυνατό.

 


ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗ ΚΩ


Με συμμετοχή δεκάδων φορέων, συλλόγων ,της Φιλαρμονικής και της δημοτικής χορωδίας πραγματοποιήθηκε χθες στη Κω το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο παζάρι στη οδό Ιπποκράτους. Χθες βράδυ άναψαν και τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα σε Πυλί και Αμανιού με τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες της Φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου . Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα λειτουργήσει και το Παγοδρόμιο στη Πλατεία Ελευθερίας ενώ προγραμματίζεται και το άναμμα του δέντρου στη πόλη .
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54