Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος προβλέπει βασικό φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτησή του θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε πρώτη ανάγνωση θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη μέρα. Η δεύτερη ανάγνωση αναμένεται  την ερχόμενη Τρίτη ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Διαβάστε το σχέδιο νόμου

Την αιτιολογική έκθεση

Τι προβλέπεται

 

 

Ο νέος φόρος, όπως και ο συμπληρωματικός φόρος για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ, θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ που επιβάλλονται σήμερα. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, ο ΕΝΦΙΑ στοχεύει στην καθολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, «δηλαδή στη φορολόγηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως της ηλεκτροδότησης ή μη, διευρύνοντας καθοριστικά με τον τρόπο αυτό τη φορολογητέα ύλη, με συνέπεια τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες σε όλη τη χώρα».

Πηγές: Βήμα - Ναυτεμπορική

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12/12/2013 - 22:01