Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής: Αντισυνταγματική η αμνηστία στον Γκίκα Μάναλη

Σοβαρότατες ενστάσεις σε σχέση με τη συνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Μεταξύ αυτών, και για τη διάταξη που παρέχει αμνηστία στον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, τον οποίο και ουσιαστικά απαλλάσσει από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για τις τελεσθείσες ή μελλοντικές πράξεις του. Το Επιστημονικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ως προς τη συγκεκριμένη διάταξη, ότι η παροχή αμνηστίας για μελλοντικές πράξεις «δεν συνάδει» προς τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

 

Επιφυλάξεις όμως εκφράζονται και για τη συνταγματικότητα της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στο φόρο που επιβάλλεται επί της περιουσίας.

Το Επιστημονικό συμβούλιο, παραπέμπει σε  αποφάσεις ευρωπαϊκών συνταγματικών δικαστηρίων της Γαλλίας και της Γερμανίας στις οποίες αναφέρεται ότι η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και σημειώνει ότι  «ο φόρος κατοχής της περιουσίας πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται δια των εισοδημάτων που παράγει αυτή και συνεπώς για να είναι η φορολόγηση της περιουσίας συνταγματικώς ανεκτή πρέπει η κατοχή της να συνδέεται και με παραγωγή εισοδήματος»,

Ενστάσεις εκφράζει και για τις «εκπτώσεις» στον φόρο με βάση εισοδηματικά κριτήρια σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να βρίσκεται η πρόβλεψη αυτή σε αρμονία με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος.

Καταπέλτης είναι η γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου και για την προϋπόθεση που θέτει ο νόμος να μην έχει κάποιος ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο προκειμένου να δικαιούται εκπτώσεις

Όπως λέει, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον σκοπό της διάταξης που είναι η απαλλαγή προσώπων που βρίσκονται σε «οικονομική αδυναμία πληρωμής».

Πηγή : Ναυτεμπορική

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19/12/2013 - 20:32