Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Σκουπίδια: «Σφραγίστηκε» το Φραγκοπήδημα μέχρι νεωτέρας…

Νέο αδιέξοδο σημειώθηκε στην υπόθεση εναπόθεσης των απορριμμάτων του Πύργου, καθώς «σφραγίστηκε» μέχρι νεωτέρας ο χώρος που είχε παραχωρήσει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας στη θέση θέση Χάλκοβα, στο Φραγκοπήδημα. Το Δασαρχείο Πύργου μετά την εισαγγελική εντολή για διενέργεια προκαταρτικής έρευνας για το καθεστώς που διέπει την εν λόγω έκταση, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεκίνησε από τις 17 Δεκεμβρίου, μετά από καταγγελίες κατοίκων, σύμφωνα με τα οποία η έκταση είναι αναδασωτέα..Χθες το μεσημέρι έγινε η οριοθέτηση της έκτασης και αποκλείστηκε η διάθεση των απορριμμάτων. Από την πλευρά του, ο δήμος Πύργου κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκε χθες και αναμένεται σήμερα να γίνει γνωστό αν θα εκδοθεί προσωρινή διαταγή υπέρ του δήμου ή όχι, για να συνεχιστεί η χρήση του χώρου.

 
Ο Γιάν. Λυμπέρης για σκουπιδότοπο στο Φραγοπήδημα

Θέση με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας, έλαβε χθες ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, σχετικά με την εναπόθεση των απορριμμάτων του δήμου Πύργου στην περιοχή του Φραγκοπηδήματος. Ο κ. Λυμπέρης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν η περιοχή είναι τελικά αναδασωτέα θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις από τις προβλεπόμενες διατάξεις του σχετικού νόμου, λέγοντας ότι εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο όχι μόνο θα είναι στο πλευρό των κατοίκων, αλλά θα προβεί και σε ενέργειες που του υπαγορεύει η ιδιότητα του προέδρου του συνδέσμου. Τόνισε δε ότι εάν ο νόμος μιλήσει για «έκτακτη ανάγκη» και δεν είναι αναδασωτέα η περιοχή, τότε πρέπει να εφαρμοστεί για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».
 
Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Πύργου

Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκεται η παροχή περίθαλψης στο Νοσοκομείο Πύργου εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που αντιμετωπίζει, καθώς ούτε καν μια απλή εξέταση δεν θα μπορεί να γίνει. Στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται η λειτουργία του μεγαλύτερου Νοσοκομείου της Ηλείας αλλά και στα τμήματα εκείνα που κινδυνεύουν με λουκέτο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ανδρέας Βγενόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες. Οπως τόνισε, οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού εξαιτίας των περικοπών από την τραγική μείωση των κονδυλίων, έχει οδηγήσει σε πλήρη διάλυση τη λειτουργία του Νοσοκομείου και παρότι η Διοίκηση έχει δεχτεί δεκάδες αναφορές από τους Διευθυντές όλων των τμημάτων και των κλινικών, μοιάζει αδύναμη να δώσει λύσεις. «Δυστυχώς, το Νοσοκομείο Πύργου βρίσκεται στο «κόκκινο» εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων και κονδυλίων. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι σε οριακό σημείο καθώς δεν υπάρχουν υλικά για την διαχείριση της υγείας των ασθενών , ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Σε δυο τρεις μέρες, ίσως και λιγότερο, ακόμα και οι απλές αιματολογικές εξετάσεις θα σταματήσουν να γίνονται!» επισήμανε και ο κ. Βγενόπουλος.


Ενημερωτική εκδήλωση για συντάξεις και εργασιακά

«Συντάξεις & εργασιακά υπαλληλικά δικαιώματα μετά την αποδόμηση των μνημονίων», είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ώρα 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πύργου. Ομιλητές στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Πύργου, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πύργου, θα είναι ο Διονύσης Καλαματιανός, Δικηγόρος, εξειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο και ο Διονύσιος Τεμπονέρας Δικηγόρος, εξειδικευμένος στο κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο.


Μεγάλο ενδιαφέρον για τέλη κυκλοφορίας 1 ευρώ

Αν και ήταν μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών, χθες πρώτη μέρα, που ήθελαν να υπογράψουν την κοινή αίτηση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με 1 ευρώ, στην Εφορία Πύργου δεν μπόρεσαν τα μέλη του «Κινήματος ενός ευρώ» να προχωρήσουν στην κατάθεσή της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Χθες, την κοινή αίτηση υπέγραψαν καταθέτοντας τα στοιχεία τους πάνω από150 άτομα. Οπως εξήγησε το μέλος του Κινήματος Γιώργος Δούνιας, αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα την συλλογή υπογραφών και να καταθέσουν μαζικά την αίτηση, παρουσία δικαστικού επιμελητή. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από το Κίνημα του 1 ευρώ από προχθές, αλλά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν δέχθηκε το αντίτιμο του 1 ευρώ για τα τέλη του 2014, επικαλούμενο γνωμοδότηση του Συμβουλίου του Κράτους ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα μέλη του Κινήματος όμως,  αποφάσισαν να κάνουν μαζικά την κατάθεση με δικαστικό επιμελητή.
 
Εξόφληση Ενιαίας Ενίσχυσης

Σήμερα θα γίνει η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2013 στους  δικαιούχους αγρότες. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων έγινε χθες στη συνεργαζόμενη Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ και τα χρηματικά ποσά είναι διαθέσιμα προς ανάληψη από σήμερα.

Οδηγός φορτηγού υπέστη κρίση εν κινήσει

Κρίση υπέστη οδηγός φορτηγού την ώρα που εκινείτο στην οδό Μανωλοπούλου, έξω από τα ΕΛΤΑ. Έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε πάνω σε σταθμευμένα οχήματα, προκαλώντας υλικές ζημιές.  Ο ίδιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα του φορτηγού και να πέσει στην άσφαλτο. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου.
 
Μελέτη αναστήλωσης Αρχαίου Θεάτρου Πλατιάνας

Από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη υπεγράφη η «Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης» για τη  μελέτη αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Πλατιάνας. Η μελέτη περιλαμβάνει ανασκαφική έρευνα και  τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του Αρχαίου Θεάτρου.

Καθήλωσε η «ανάκριση» Μάκη για τα σκουπίδια

Σε ένα πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το μέγα θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Πύργου κλήθηκε να απαντήσει  ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ήταν ένας από τους καλεσμένους της εκπομπής "Πρωινή Ενημέρωση" της ΕΡΤ που μεταδόθηκε ζωντανά από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Πύργου. 

Μαζί με τον κο Παρασκευόπουλο στο studio βρέθηκαν ο παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Αγγελίδης και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στον νομό μας Γιώργος Μαρινόπουλος, οι οποίοι είναι γεγονός πως δεν τον "άφησαν σε χλωρό κλαρί", κάνοντας μια αναδρομή στα όσα διαδραματίστηκαν στις Λίμνες και στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην πόλη και στο Φραγκοπήδημα, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από τον δήμαρχο για τι προτίθεται να κάνει πλέον αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων του Πύργου.
 
Από τα όσα ανέφερε ο κος Παρασκευόπουλος κατέστη σαφές ότι στα πλάνα του δήμου είναι η εναπόθεση των σκουπιδιών στην έκταση μου παραχώρησε η Μητρόπολη στο Φραγκοπήδημα μέχρι να υλοποιηθεί το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά, σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα. Επίσης υπεραμύνθηκε της επιλογής για τοποθέτηση του δεματοποιητή στο Ποτόκι κατά το παρελθόν και στη συνέχεια στη θέση Λίμνες Αλφειού, λέγοντας πως αυτοί που αντιδρούν είναι υποκινούμενοι από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς για την παρουσία των ΜΑΤ, έκανε λόγο για αναγκαιότητα. 
Οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους υπέβαλαν συνεχή ερωτήματα που ανέδειξαν την άλλη όψη του νομίσματος, στη λογική πως δεν είναι δυνατόν να αναζητείται η αποφυγή ενός περιβαλλοντικού « εγκλήματος» με τη δημιουργία ενός άλλου, σε άλλη περιοχή. Ο δήμαρχος Πύργου πάντως ήταν απόλυτος: 
 
Χρήματα για μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νομού δεν υπάρχουν, το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά πρέπει να γίνει (παρά τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής) και μέχρι τότε τα σκουπίδια πρέπει να πάνε κάπου και όχι να παραμένουν στην πόλη, όπως συμβαίνει 2 μήνες τώρα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η συζήτηση ήταν έντονη και άκρως ενδιαφέρουσα και καθήλωσε τηλεθεατές και ακροατές στους δέκτες τους.

Στιγμές από την Πρωινή Ενημέρωση από τον Πύργο


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ηλείας στους τομείς της υγείας, της παιδείας, καθώς επίσης στις πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές, στα θέματα των απολύσεων  και διαθεσιμοτήτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ. αναδείχθηκαν από την ζωντανή τηλεοπτική ενημέρωση της ΕΡΤ, που μεταδόθηκε σήμερα από την ΕΡΑ Πύργου. 

Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους και περιέγραψαν με μελανά χρώματα την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νομού μας από τους κρατικούς φορείς, την ανυπαρξία κοινωνικής μέριμνας, ιδιαίτερα στους κατοίκους που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες θεομηνίες. Ολοι τους χαρακτήρισαν την προσπάθεια των απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΤ ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη την κοινωνία.


 
Καιρός

Ηλιοφάνεια σήμερα στα Δυτικά. Ανεμοι στο Ιόνιο ασθενείς μεταβλητοί. θερμοκρασία το μεσημέρι 14 με 15oC στα πεδινά, 8 με 9oC στα ημιορεινά - ορεινά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20/12/2013 - 15:22