Αλαλούμ στη Βουλή -Αναβολή της ψηφοφορίας για τον φόρο ακινήτων (LIVE η συζήτηση από τη Βουλή)

Aλαλούμ επικράτησε σήμερα στη Βουλή, με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και το πλήθος τροπολογιών που ξεφύτρωσαν και εντάχθηκαν σε αυτό αλλά και το φόρο ακινήτων. Τα πυρά των κυβερνητικών βουλευτών ήταν  τέτοια που η κρίσιμη ψηφοφορία για τον φόρο των ακινήτων πήρε αναβολή και θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο στις 12.00 και όχι απόψε, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο Βύρων Πολύδωρας απείλησε με καταψήφιση του φόρου των ακινήτων. θέλω να είμαι εκφραστής της ζώσας υπερηφάνιας του ελληνικού λαού ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και παρότι δεν έκανε δήλωση ψήφου, μίλησε για «δήμευση» την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να δεχτεί συνειδησιακά, ιστορικά λογικά και εθνικά.«Τι είδους πολιτική είναι αυτή που πατάτε τους νοικοκυραίους στο λαιμό και θέλετε να την ψηφίσω εγώ;» τόνισε προσθέτοντας: «Επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης να μην σας πληρώσω, γιατί θα μου πεθάνει το παιδί, θα μού πεθάνει ο λαός. Την επικαλούμαι όπως ο Μεταξάς το 1938».

 

 

 

Όλα ξεκίνησαν όταν με πρωτοβουλία του υπ. Οικονομικων, σε συννενόηση με το υπ. Ανάπτυξης, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με σωρεία άσχετων διατάξεων φορολογικού περιεχομένου.

Από το πρωί στην επιτροπή όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο οι κ. Χατζηδάκης και Στουρνάρας έγιναν αποδέκτες εντονότατων διαμαρτυριών από βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Θ. Μοραΐτης, ο Γ. Βλάχος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιώργος Ορφανός, η Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Ιορδάνης Τζαμτζής.

Χαρακτηριστική και η αντίδραση υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, σε κατ ιδίαν συνομιλία αναρωτιόταν:

«Πώς είναι δυνατόν επί έναν και πλέον μήνα να υποβάλλεις σε συνεχή «μασάζ» την Κοινοβουλευτική σου Ομάδα προκειμένου να δεχθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και όταν το έχεις καταφέρει την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να το φορτώνεις με ένα σωρό άσχετες τροπολογίες, οι οποίες μάλιστα έχουν και αντιλαϊκό περιεχόμενο»

Μετά τις αντιδράσεις, οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συνεδρίαση και να αποσύρουν τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, το ΤΑΙΠΕΔ και τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με  άρθρο 7 σχετικό με το πρόστιμο από 10 έως 30% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα το πάρει πίσω μιας και είναι μνημονιακή δέσμευση.

Προ του αδιεξόδου, ωστόσο και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προχωρήσει τελικά σε αλλαγές μειώνοντας το πρόστιμο.

 

Επανέφερε το άρθρο για τις ΠΑΕ ο Στουρνάρας

Στο μεταξύ, ο ΥΠΟΙΚ επανέφερε το άρθρο 11 στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Το άρθρο αφορά χρέη των ΠΑΕ και ειδικά την ΑΕΚ. Νωρίτερα, ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποσύρει το άρθρο, αλλά κατά δήλωσή του το επανέφερε μετά από αίτημα των βουλευτών.

«Επαναφέρω το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος σας. Eίναι προς το δημόσιο συμφέρον, το να εκχωρούν οι ΠΑΕ στο Δημόσιο το δικαίωμα να εισπράττουν. Η επιχειρηματολογία έγινε δεκτή, μου ζητήθηκε να την επαναφέρω και την επαναφέρω» ανέφερε.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του εκκαθαριστή, η οποία γίνεται δεκτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων, από σύμβαση ή αδικοπραξία, εφόσον αυτές έχουν αναγνωρισθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική - TVXS

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20/12/2013 - 21:10

Πολυμέσα