Eιδήσεις από την ΕΡΑ Ηρακλείου

Μπλοκάρεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Πατρίς του Ηρακλείου, το σχέδιο της δημοτικής Αρχής,   να ενοικιάσει το ακίνητο όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά στη Νέα Αλικαρνασσό  σε ιδιώτη με σκοπό να δημιουργήσει μεγάλο εμπορικό κέντρο, μέσω του οποίου θα δρομολογηθεί και η έξοδος των Ρομά από το χώρο, βάζει ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφη παρέμβαση του προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη. Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή τεκμηριώνει νομικά γιατί ο Δήμος δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στο χειρισμό αυτό, ξεκαθαρίζοντας δύο στοιχεία:
• Πρώτον ότι η στεγαστική αποκατάσταση των Τσιγγάνων και η κοινωνική του ένταξη δεν αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών.
• Δεύτερον ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντί τους σε ό,τι αφορά την αξιοπρεπή διαβίωσή τους που εξακολουθεί να τελεί υπό την εγγύηση των αρμόδιων κρατικών οργάνων.

 
Ομόφωνα ένοχος για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη και ένοχος κατά πλειοψηφία για την δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη τον Ιούνιο του 2012 στον Προφήτη Ηλία, κρίθηκε ο 53 χρονος  κρεοπώλης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεάπολης.  Με την ανακοίνωση της απόφασης ότι η έφεση στον αδερφό του κρεοπόλη έχει αναστέλλουσα δύναμη, που σημαίνει ότι δεν οδηγείται αυτή την ώρα στην φυλακή και ξέσπασαν επεισόδια έξω από τα δικαστήρια της Νεάπολης.

Οι συγγενείς φώναζαν  "αίσχος" ενώ δεκάδες αστυνομικοί έσπευσαν να θωρακίσουν την κλούβα με τον κόσμο να τους πετάει μπουκάλια και να βρίζει.


Σε αρνητικά επίπεδα, αλλά ελαφρώς βελτιούμενη, διαμορφώθηκε η κατάσταση στην αγορά της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου το  2013 σε σύγκριση με το 2012, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία  εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του περασμένου έτους  ενεγράφησαν στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 1.491 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 1.615. Κατά το 2012  είχαν σημειωθεί 1.493 εγγραφές και 1.983 διαγραφές.


Για πρόοδο του προγράμματος καταστροφής της Σητείας, με πρόσχημα την αποθήκευση Ενέργειας, κάνει λόγο το παγκρήτιο δίκτυο κατά των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε ανακοίνωσή του,  ύστερα από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον  ηλιοθερμικό  σταθμό στα Φουρνιά Σητείας, νοτιοδυτικά του Παλαίκαστρου, το Δίκτυο καλεί όλους τους πολίτες, τους επιστήμονες, τους ακαδημαϊκούς, τα πολιτικά κόμματα να πάρουν τη μόνη θέση που αρμόζει στην περίσταση, ώστε να αποτραπεί η  μετατροπή της Σητείας και της Κρήτης σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή, χωρίς πρωτογενή τομέα χωρίς τουρισμό, χωρίς -εν τέλει- κατοίκους,  που επιβάλλεται βήμα βήμα, χωρίς όρια και χωρίς ενημέρωση για τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει.

 

Να παραμείνουν τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ  Αγίου Μηνά, Μοιρών, Αρκαλοχωρίου,  Χερσονήσου και Ιεράπετρας  ως έχουν , καθώς εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων ασφαλισμένων, ζητά η Διοίκηση του Εργατικού κέντρου Ηρακλείου  με επιστολή στον  Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο  Σπυρόπουλο, καλώντας τον να αναθεωρήσει  την απόφαση του αυτή. Επιτέλους, σημειώνεται στην επιστολή, « πρέπει  να  καταλάβετε  ότι  δεν  έχετε  δικαίωμα  να  συνεχίζετε     πολιτικές  που  καταστρατηγούν  κάθε  έννοια  δικαίου και αξιοπρέπειας.»

 

Επιστολή με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα του BBC και τις τοπικής εφημερίδος “Χανιώτικα Νέα” σχετικά με την πιθανή καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην περιοχή των υδάτων της Δυτικής Κρήτης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και αντίδραση του για την πιθανή αυτή μέθοδο καταστροφής τους, έστειλε ο Δήμαρχος Πλατανιά προς την Υπουργό Τουρισμού, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων& τον Υπουργό Εξωτερικών & Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης .

Αντίθετη  στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο, είναι η η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Κρήτης της Δημιουργίας Ξανά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια “Κίνηση που υπονομεύει τον τουρισμό μας».

Την υποψηφιότητα του Γιάννη Λεβέντη για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, αποφάσισε η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου. Σε δήλωση του ο κος Λεβέντης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι δραματικές συνθήκες τις οποίες βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία, η Δικαιοσύνη, και το δικηγορικό σώμα, μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας για την προστασία και υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστής θα είναι ο ίδιος ο δικηγόρος, ως επιστήμονας, εργαζόμενος και άνθρωπος, με συμμετοχικές διαδικασίες, αποφασιστικές γενικές συνελεύσεις, ανανέωση προσώπων, επεξεργασία, προώθηση και υλοποίηση νέων ιδεών σε τοπικό, παγκρήτιο και πανελλήνιο επίπεδο, πεδία στα οποία έχει πολλά να προσφέρει η μακρόχρονη εμπειρία της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου».

Οι  πρόσφατες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι το αντικείμενο εκδήλωσης αύριο στις 7.30 το απόγευμα στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Την εκδήλωση διοργανώνει η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ της  Δημοτικής Ενότητας  Λαππαίων.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι εργασίες   διάνοιξης  ενός νέου  δρόμου,  μήκους 300 περίπου μέτρων που θα ενώνει την οδό Καμαριώτη, στην οποία βρίσκεται το Γυμνάσιο Γαζίου, με την οδό Ελευθερίας, στην οποία βρίσκεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο, στο Γάζι .  Η συγκεκριμένη διάνοιξη γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου πόλης της περιοχής.  

2 κάδους ανακύκλωσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  του 41ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στο Ατσαλένιο και  είχαν ζητήσει κάδους ανακύκλωσης παρέδωσε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

Εκδήλωση για την αντισεισμική προστασία και τη σχολική στέγη, διοργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό κέντρο Ηρακλείου, η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου και το Συνδικάτο Οικοδόμων.  Θα μιλήσει ο  διδάκτορας σεισμολογίας Σταύρος Τάσσος .

Αρχίζει αύριο το 3ήμερης διάρκειας φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου. Το φεστιβάλ φιλοξενείται στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τη βασισμένη στο θεατρικό έργο του Martin Sherman ταινία, Bent, προβάλει η πρωτοβουλία για την δημιουργία αντισεξιστικής/αντιομοφοβικής ομάδας στο Ηράκλειο. Η προβολή θα γίνει τη Δευτέρα  στις 8 το βράδυ στην αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54