Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ακούστε ζωντανά το πρόγραμμα της Ε.ΡΑ Ρόδου 08:00-13:00 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και περισσότερες ειδήσεις με συνεχή ενημέρωση, στις σελίδες της ΕΡΑ Ρόδου erarodos.blogspot.gr και erarodou.blogspot.gr

 

ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ ΚΟΨΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η χθεσινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΑ Ρόδου, στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού Ρόδου. Την κοπή έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος συνοδευόμενος από τον πατέρα Γιάννη Χαλκιά. Παραβρέθηκαν πολλοί ακροατές, αλληλέγγυοι πολίτες, Βουλευτές, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, το εργατικό κέντρο Ρόδου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι εργαζομένων και φορέων, πολλοί από τους δημοσιογράφους του νησιού και τα τοπικά ΜΜΕ, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της ΕΡΑ Ρόδου.

Όλοι δήλωσαν το παρόν στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ που εδώ και εφτά μήνες παραμένουν απολυμένοι και χωρίς να τους δίνονται οι νόμιμες αποζημιώσεις τους, στο πόστο της δημόσιας ενημέρωσης στα νησιά μας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, διαφυλάσσοντας και συντηρώντας παράλληλα τι εγκαταστάσεις. Έδειξαν την αλληλεγγύη τους  στην προσπάθεια των εργαζομένων να φύγει το «μαύρο» από τις δημόσιες περιφερειακές συχνότητες.

 Εκπροσωπώντας όλους τους απολυμένους της ΕΡΑ Ρόδου, ο συνάδελφος, Διαμαντής Διαμαντής αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν, δήλωσε την διάθεση των απολυμένων εργαζόμενων να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Αναφέρθηκε στην απουσία των περιφερειακών σταθμών από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ζήτησε από τους πολιτικούς να συμπεριλάβουν αυτή την διεκδίκηση στην ατζέντα τους και να μην ανεχθούν το οριστικό μαύρο στην ΕΡΑ Ρόδου και στους περιφερειακούς σταθμούς.

 

Δ. ΓΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ …’’ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ’’.

Κρίσιμα ερωτήματα για το τελικό κλείσιμο της  Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου έθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλο, την Πέμπτη 16.01.14 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.:

Μεταξύ άλλων  επικεντρώθηκε στο θέμα των συνεταιριστικών τραπεζών, θέτοντας υπ’ όψιν της επιτροπής δύο στοιχεία.

Το πρώτο, που είπε ο διοικητής  ότι ανέβασαν το δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας για το ΤΤ στο 10% γιατί έτσι μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Δεύτερο στοιχείο σημερινά δημοσιεύματα στο τύπο αναφέρουν ότι το ποσό του ορίου του 20% της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ακυρώνεται και πάμε στο 100%.

Αυτό αλλάζει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών; Επομένως έτσι δεν θα χρειαστούμε καινούρια ενίσχυση, «αιμοδοσία»; διερωτάται ο κ. Γάκης.

Ειδικότερα ο βουλευτής παρέθεσε  στοιχεία για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, για την οποία  στις 9 Δεκεμβρίου του 2013 υπόγραψε ο κ. Προβόπουλος το κλείσιμο της. Η συνεταιριστική τράπεζα Δωδεκανήσου- - έχει 22.680 μεριδιούχους με την αξία μεριδίων να ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ. Μη ανανέωση δανείων 265 εκατ. ευρώ. Καταθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, 255.137.000 ευρώ. Τιμή αγοράς της Συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου 2,1% των καταθέσεων, δηλαδή, 5.371.877 ευρώ. Προσωρινός υπολογισμός της περιουσιακής αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, αξία των μεταβιβαζόμενων στοιχείων του ενεργητικού, 6.188.546 ευρώ. Στοιχεία παθητικού 255 εκατ. ευρώ και κάτι.

Τη διαφορά των 249 εκατ. καλείται να την καλύψει με χρηματοδότηση από το υστέρημα του ελληνικού λαού το ΤΧΣ προς την Alpha Bank που πήρε τη τράπεζα. Εκτός από αυτά, δεν έχουν μεταβιβαστεί ακόμα τα ποσά των μεριδιούχων που κατατέθηκαν για τη τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανέρχονται περίπου σε 5 εκατ. ευρώ.

 Μπορείτε να μου πείτε ερωτά ο κ. Γάκης-το διοικητή  πού βρίσκονται αυτά τα λεφτά; Είναι ακόμα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου; Έχουν πάει στην Alpha Bank, αλλά δεν δίνονται στους μεριδιούχους;

 Η τοπική κοινωνία συμπληρώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε αναβρασμό και ανησυχεί για την τύχη αυτών των χρημάτων. Αυτό το ποσό των 5 εκατ. ευρώ από μόνο του έφτανε για την αγορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, δηλαδή, αν σήμερα τα 5 εκατ. που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν αποδοθούν  στους δικαιούχους, είναι το ποσό με το οποίο  ουσιαστικά η Alpha Bank, αγόρασε τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, δηλαδή την πήρε τζάμπα.‘’

 

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ  ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

Ερώτηση για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το ΤΑΠΙΤ, κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας η Μίκα Ιατρίδη. Ανάλογη ερώτηση είχε καταθέσει η βουλευτής Δωδεκανήσου και τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά το Υπουργείο απέφυγε να απαντήσει.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου επανέρχεται στο θέμα, ύστερα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του τονίζει ότι δεν μπορούν να μειωθούν τα εφάπαξ εργαζομένων από Ταμεία που τα χορηγούν με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα και από το γεγονός ότι το ΤΑΠΙΤ Ρόδου ενημερώνει όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, ότι έχει διεκπεραιώσει τη διαδικασία, αλλά έχει εντολή από το Υπουργείο να μην αποστέλλει τα έγγραφα.
Κλείνοντας της ερώτηση της η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τον Υπουργό να εξηγήσει γιατί έχει απαγορεύσει την αποστολή των εγγράφων προκαλώντας την σκόπιμη καθυστέρηση της καταβολής των εφάπαξ και αν θα προχωρήσει στην περικοπή των εφάπαξ αυτών κατά 30%, παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ.

 

ΚΟΡΟΪΔΙΑ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.

Κατατέθηκε τελικά στις 15  Γενάρη στο υπουργείο εργασίας (μετά και από παρέμβαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ) η Τοπική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, αναφέρει η Γραμματεία επισιτισμού του ΠΑΜΕ.

‘’Όπως αποδείχθηκε’’ επισημαίνει σε επιστολή της ‘’υπήρχε λόγος που το περιεχόμενο της σύμβασης δε γινόταν επίσημα γνωστό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μειώσεις και μάλιστα μεγάλες σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ιδιαίτερα στους πιο παλιούς. Η εργοδοτική ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων έδωσε μπαξίσι στα αφεντικά το μισό επίδομα προϋπηρεσίας. Πλέον με την υπογραφή των εργατοπατέρων θα υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας μόνο ο ενεργός και όχι ο ημερολογιακός ενώ με το άρθρο 3 παράγραφος 7 καταργείται ρητά και το επίδομα σπαστού ωραρίου (5%) που έπαιρναν οι σερβιτόροι που εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς, ένα πολύτιμο βοήθημα αφού είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν δυο φορές την ημέρα στον τόπο δουλειάς τους.’’

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ  ζητά  από τη πλειοψηφία της Διοίκησης,  να εξηγήσει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους γιατί εγκατέλειψε τη θέση για αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες του 2012 – 13, που ήταν πρόταση του ΠΑΜΕ και υιοθετήθηκε από ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου. Πρέπει να εξηγήσει γιατί αρνήθηκε να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις ώστε να συζητηθεί το ζήτημα της σύμβασης, γιατί οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση γινόταν μυστικά και ακόμα και τα εκλεγμένα μέλη του ΠΑΜΕ στο ΔΣ τις μάθαιναν από τις εφημερίδες.

‘’Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση’’  υπογραμμίζει  το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ‘’την ώρα που αφίξεις και έσοδα σπάνε όλα τα ρεκόρ, που οι μεγαλοξενοδόχοι ξοδεύουν τα εκατομμύρια που έβγαλαν από τον ιδρώτα των εργατών σα να ήταν στραγάλια για να αγοράσουν ή να χτίσουν καινούρια ξενοδοχεία οι μισθοί των εργαζομένων να μειώνονται ξανά για τρία ολόκληρα χρόνια και μάλιστα με τη βούλα του Σωματείου τους!’’

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.

Απαράδεκτα ιατρικά κριτήρια   στο έργο τους και στη δουλειά τους καθώς και μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και ασθενείς δημιουργεί  η υπουργική απόφαση  ΦΕΚ 3117/99/1/2013 ,με την οποία  επιβάλλεται πλαφόν στη συνταγογράφηση όλων των Ιατρών υποστηρίζει  ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας.

‘’Η εξέταση των ασφαλισμένων στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ μετά τον διπλασιασμό των ιατρικών επισκέψεων σε 400 τον μήνα και με περιορισμένο δικαίωμα συνταγογράφησης που φτάνει το 80%  και στους ιατρούς του ΕΣΥ, είναι πέρα πάσης λογικής  πολιτικού αλλά και κοινωνικού αμοραλισμού. ‘’υπογραμμίζει η διοίκηση του Συλλόγου και ζητά να μάθει πως θα καλυφτούν οι δαπάνες εμβολιασμών σε παιδιά και ενήλικες?

Πως θα καλυφτούν οι δαπάνες σε χρονίως πάσχοντες όπως αυτοί με νεοπλασματικές νόσους, αιμοκαθαρόμενοι και ασθενείς με πολλαπλά χρόνια νοσήματα?

Με ποιο τρόπο ο γιατρός θα υπολογίζει ακριβώς τη δαπάνη αφού το κόστος της συνταγής οριστικοποιείται μόνο αφού θα έχει ήδη εκτελεστεί?

Το μέτρο αυτό-σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο - θα οδηγήσει στην αποδόμηση κάθε είδους στοιχειώδους παροχής ιατρικών υπηρεσιών και στο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει την περίθαλψη και την χορήγηση του φαρμάκου όταν αρρωστήσει αφού πληρώνει υψηλοτάτες εισφορές (όσοι ακόμα έχουν να πληρώσουν) στα λεηλατημένα ταμεία με τις πολιτικές λαθεμένες αποφάσεις από την εξουσία που αυτή τη στιγμή κυβερνά της χώρα μας.

‘’Οι πολίτες -καταλήγει η επιστολή προς τον Υπουργό -έχουν μετατραπεί σε υποζύγια των πολιτικών αντισυνταγματικών αποφάσεων σας που στραγγαλίζουν πλέον κάθε νόμιμο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών-ανθρώπων  που ούτε και στα απολυταρχικά καθεστώτα δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους κυβερνώντες.

 

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.

24ωρη Πανελλαδική Απεργία αποφάσισε για τη Κυριακή  19 Γενάρη  ενάντια στη λειτουργία των κατ/των τις Κυριακές η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καλεί  τα μέλη του να απεργήσουν.

‘’Γιατί εργοδότες και κυβέρνηση προχωρούν με γρήγορα βήματα στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο χωρίς να δείχνουμε τη δύναμη μας παντού σε κάθε κατάστημα σε κάθε μονοπωλιακό όμιλο, ‘’αναφέρει χαρακτηριστικά στην απεργιακή πρόσκληση το σωματείο επισημαίνοντας  πως είναι να δουλεύει ο υπάλληλος  με τον φόβο και την τρομοκρατία ότι εάν δεν δουλέψει για 300 και 400 ευρώ θα προστεθεί στην μακριά λίστα των ανέργων.

Για αυτό  καταλήγει δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κατάργηση του κατώτερου μεροκάματου και των ΣΣΕ. Θέλουμε συλλογικές συμβάσεις και όχι ατομικές που μας οδηγούν να είμαστε ο κάθε ένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία.

 

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ.

Με δικό της περίπτερο συμμετέχει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην έκθεση Ferienmesse της Βιέννης, που ολοκληρώνεται  την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας συμμετέχουν από την Δωδεκάνησο η Κάρπαθος και από τις Κυκλάδες η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Πάρος.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η Διεύθυνση Τουρισμού, συνεχίζουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού αναβάθμισης του Αιγαιακού τουριστικού προφίλ, αποσπώντας αισιόδοξα μηνύματα από τους τουριστικούς φορείς του εξωτερικού για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΜΕ ΙΧ.

Επικίνδυνος τσαντάκιας έδρασε στο κέντρο της πόλεως Ρόδου απόγευμα Παρασκευής. Οδηγώντας κλεμμένο μηχανάκι και ερχόμενος από τον Άγιο Φραγκίσκο, στο ύψος του πάρκου της Δημοκρατίας, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και αρπάζει την τσάντα από μια γυναίκα που περπατούσε. Η γυναίκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστότοπου VERENA, αντιστέκεται με αποτέλεσμα να την ρίξει στο έδαφος και να τραυματιστεί στο σαγόνι.

Την ώρα που πάει να φύγει με το μηχανάκι, συγκρούεται με ΙΧ που ερχόταν προς τα πάνω, από τα Πλατανάκια. Αφήνει το μηχανάκι και εξαφανίζεται. Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛΑΣ προκειμένου να τον εντοπίσει. Να σημειωθεί ότι το μηχανάκι ανήκει σε άνθρωπο που έχει φύγει από τη ζωή..

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩ

 

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ 42ΧΡΟΝΟΣ ΚΩΟΣ ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

Νεκρός βρέθηκε στο ξυλουργείο του 42χρονος  Κώος  από το βοηθό του, λίγο μετά τις πέντε  το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο 42χρονος, ξυλουργός στο επάγγελμα πατέρας δυο κοριτσιών 17 και έξι ετών   αυτοκτόνησε με καραμπίνα, με πιθανότερη αιτία τα οικονομικά προβλήματα., χωρίς ωστόσο να αφήσει κάποιο σημείωμα. Το τραγικό συμβάν  έγινε στις 3 με 4 το απόγευμα.

Ο  βοηθός του επιστρέφοντας  στο ξυλουργείο θέλοντας να αφήσει τα εργαλεία του, το βρήκε κλειδωμένο ανησύχησε και  επικοινώνησε με τη σύζυγο του  αναζητώντας τον. Ο άτυχος 42χρονος έφερε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πρόσωπο. Σε εξέλιξη είναι η έρευνα από την Ασφάλεια της Β ! Αστ. Δ/νσης ενώ ήδη δόθηκε εντολή για νεκροψία-νεκροτομή οποία θα διενεργηθεί αύριο Σάββατο από τον Χειρουργό-ουρολόγο Κυριάκο Λαμπρινό που εκτελεί χρέη ιατροδικαστή.

 

Η ΚΩΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ FINAL-FOUR.

Η Κως θα είναι τελικά η οικοδέσποινα του final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας αφού υπερίσχυσε της Λευκάδας, η οποία   θα διοργανώσει το All Star Game! Μετά από πολλά χρόνια  το final-4  θα έχει γηπεδούχο ομάδα, τον τοπικό Ιπποκράτη και τρεις ομάδες από την Αθήνα (Ελληνικό, Παναθηναϊκός και Ίκαρος). Η Λευκάδα που είχε ζητήσει πρώτη τη διοργάνωση αλλά δεν την πήρε αφού η πρόταση της Κω ήταν πιο συμφέρουσα οικονομικά για την Ομοσπονδία και τα σωματεία, αναμένεται να φιλοξενήσει το All Star Game, που επιστρέφει φέτος σαν θεσμός στις αρχές Μαρτίου.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟ.

 

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ.

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες του πρώτου υποέργου του βιολογικού καθαρισμού που αφορούν στην κατασκευή τεσσάρων μεγάλων αντλιοστασίων στα Πηγάδια και την επέκταση του δικτύου του δικτύου αποχέτευσης μέχρι τον χώρο της δεξαμενής του βιολογικού.

Η άφιξη κλιμακίου της αναδόχου εταιρείας που επιβλέπεται από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και τον Δήμο, εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων καθιστά εφικτή την ολοκλήρωση του υποέργου σε 12 περίπου μήνες όπως έχει προγραμματιστεί: οι εντός πόλεως εργασίες θα εκτελεστούν τον χειμώνα και θα ακολουθήσουν τα εκτός πόλεως δίκτυα. Σύντομα αναμένεται και η εγκατάσταση του αναδόχου του 2ου υποέργου που αφορά τη δεξαμενή του βιολογικού καθαρισμού και τον υποθαλάσσιο αγωγό.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54