Άλλες δώδεκα ψυχές μεταναστών χάθηκαν κοντά στο Φαρμακονήσι


Εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, χάθηκαν χθες το πρωί στο Αιγαίο πέλαγος

Χωρίς τέλος είναι η θυσία των μεταναστών με τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες. Τα τελευταία θύματα είναι εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, που χάθηκαν χθες το πρωί στο Αιγαίο πέλαγος όταν το ψαροκάικο που τους μετέφερε ανατράπηκε ανοιχτά από το Φαρμακονήσι της Λέρου κι ενώ προσπαθούσε να τους ρυμουλκήσει πλωτό σκάφος του Λιμενικο

Παρά τις προσπάθειες σκάφους του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το ψαροκάικο, αυτό βυθίστηκε ανοιχτά της Λέρου Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, στο δουλεμπορικό επικράτησε αναταραχή, καθώς δύο μετανάστες βούτηξαν στη θάλασσα, πολλοί μετακινήθηκαν και το σκάφος πήρε κλίση και βυθίστηκε. Οι λιμενικοί διέσωσαν 14 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί. Οι υπόλοιποι δώδεκα όμως παρασύρθηκαν στο βυθό και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Το δουλεμπορικό είχε ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές και ενάμισι μίλι από το Φαρμακονήσι ακινητοποιήθηκε πιθανότατα λόγω μηχανικής βλάβης.

Οι δώδεκα μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλωτό σκάφος, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο Super Puma.

«Αλλη μια τραγωδία στη θάλασσα του Αιγαίου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως τα θύματα είναι εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες. «Τα ναυάγια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα, από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς και η λίστα θανάτου μεγαλώνει. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν σταματάει να δημιουργεί θύματα, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τους πρόσφυγες εγκληματίες και έχει στόχο τη θανάσιμη καταδίωξη των ανθρώπων που κυνηγημένοι από πολέμους, διώξεις και πείνα αναζητούν ένα καταφύγιο», τονίζει και προσθέτει:

«Η μεταναστευτική πολιτική που θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση από τη θέση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετατρέπει την περιοχή του Αιγαίου σε θαλάσσιο νεκροταφείο. Αυτή η πολιτική με το απάνθρωπο και αποκρουστικό προσωπό της πρέπει να ανατραπεί».

Τα δουλεμπορικά δρομολόγια στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και ενάμιση χρόνο που λειτουργεί ο φράχτης που κατασκεύασε η ελληνική κυβέρνηση στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Εβρο.

Τώρα, ανάλογο φράχτη μήκους 30 χλμ. κατασκευάζει και η Βουλγαρία στα σύνορά της με την Τουρκία, για να περιορίσει την άφιξη των μεταναστών.

Επίσης, χθες εξαρθρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη σπείρα που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή των Φερών. Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 29 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και μεταφορά παράνομων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο ομοεθνείς τους, ηλικίας 23 και 20 ετών, που συμμετείχαν στο ίδιο κύκλωμα. Σήμερα θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες συνεχίζονται από τις αστυνομικές αρχές.

Πηγή: www.enet.gr


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54