Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις την Ουκρανία

Ανεβάζει τους τόνους η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απέναντι στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η κλιμάκωση της βίας μπορεί να έχει συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.


Με το κλίμα βεβαρημένο από τις αιματηρές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Κίεβο και εν όψει της συνάντησης κορυφής μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε την κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας και να προχωρήσουν σε μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης.

Όσον αφορά στις πιθανές κυρώσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για το είδος των συνεπειών που μπορούν να επιφέρουν αυτά τα γεγονότα, όμως ξεκαθάρισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από όλα τα κράτη μέλη. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι εάν η Ουκρανία δεν σέβεται το κράτος δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών της, τότε οι χώρες της ΕΕ θα δράσουν αποφασιστικά.

Η αντίδραση της Ρωσίας στη θέση που εξέφρασε ο αξιωματούχος της ΕΕ ήταν άμεση. Δύο ώρες μετά τις δηλώσεις Μπαρόζο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλαντίμιρ Τσισχώφ, ζήτησε από την ΕΕ να μιλά με όρους "βοήθειας και στήριξης" και όχι "επιβολής κυρώσεων". Ο ρώσος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι το μοναδικό όργανο που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν συμπεριλαβάνεται στην ατζέντα της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας.  



Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23/01/2014 - 13:08