Σώοι οι 136 μετανάστες - Μεταφέρθηκαν σε γυμναστήριο της Ιεράπετρας

Δραματικές ώρες μεσοπέλαγα έζησαν 136 μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και 38 παιδιά, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν άρχισε να βάζει νερά, ενώ έπλεε 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Κουφονήσι της Κρήτης. Οι διασωθέντες μεταφέρονται σε κλειστό γυμναστήριο κτιριακού συγκροτήματος λυκείων, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών.

Στο ιστιοφόρο, μήκους 35 μέτρων, άρχισαν να μπαίνουν νερά περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Κουφονήσι Κρήτης. Στάλθηκε σήμα κινδύνου και στο σημείο βρέθηκε δύναμη του Λιμενικού, που επιχείρησε για τη διάσωση των επιβαίνοντων.

Το ιστιοφόρο βυθίστηκε, αλλά οι επιβαίνοντες μεταφέρονται από το λιμενικό στην Ιεράπετρα. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε πλοίο με προορισμό τη Μάλτα, από το οποίο και μεταφέρθηκαν από το λιμενικό στην παραλία της Ιεράπετρας και έπειτα με λεωφορείο στο κλειστό γυμναστήριο.

Στην Ιεράπετρα μετά από σύσκεψη στο δημαρχείο έγινε αυτοψία στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος της πόλης, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και του λιμενάρχη και αποφασίστηκε ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για να καλύψει την προσωρινή διαμονή των μεταναστών. Για το σκοπό αυτό ήδη γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν εκεί στρώματα που διαθέτει ο δήμος και να προετοιμαστεί ο χώρος, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας.

«Επικοινωνήσαμε με όλους τους αρμόδιους φορείς αφού ο δήμος δεν έχει κάποιο κυρίαρχο ρόλο ευθύνης σε τέτοιες περιπτώσεις» υπογράμμισε ο δήμαρχος «προσπαθούμε να προετοιμαστούμε παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι απεργία και δεν έχουμε προσωπικό, για να μεταφέρουμε εκεί τα απαραίτητα. Ο χώρος κρίθηκε καλός για την περίσταση και προχωρούμε».

Παράλληλα, ο κ. Αναστασάκης ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τους Σαμαρείτες οι οποίοι έχουν εμπειρία και υλικά όπως κουβέρτες, σεντόνια κλπ και αναμένουν την άφιξή τους, προκειμένου να τους μεταφέρουν στον χώρο.

«Ως δημοτική αρχή», κατέληξε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, «προσπαθούμε να συνδράμουμε για συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται και πιστεύω πως η κοινωνία, που έχει δείξει την ευαισθησία της και στο παρελθόν, θα το πράξει και τώρα. Επισημαίνω ωστόσο πως απαιτείται και η έγκαιρη και ουσιαστική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, που έχει την ευθύνη, για να αποφύγουμε παλινωδίες».

Σχετική είδηση: Εισροή υδάτων σε πλοίο με 130 μετανάστες

Πηγές: ΝΕΤ, in.gr, ΑΜΠΕ
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54