Υπερψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επί της αρχής τη ΝΕΡΙΤ

Υπερψήφισαν την Τρίτη επί της αρχής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρωθεί σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Πέμπτη. «Το ΕΣΡ δεν ρωτήθηκε και δεν εξέφρασε γνωμοδότηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ιωάννης Λασκαρίδης.

 

Έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, με την αντιπολίτευση συνολικά να επισημαίνει τις στρεβλώσεις της μετάβασης από την ΕΡΤ σε έναν νέο φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βασικού εμπνευστή του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έθεσε ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας: «Φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο μπορεί να τιναχτεί στον αέρα με τη διάταξη της μεταβατική περιόδου που προβλέπει. Διαισθάνομαι ότι θέλει να ξεφύγει από τον μεταβατικό φορέα ορίζοντας την προσωρινή διοίκηση για ένα χρόνο... Είναι λάθος, υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου με τη συγκεκριμένη ρύθμιση».

Στις κυβερνητικές επισημάνσεις για τη συνταγματικότητα και την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, τον δικό του αντίλογο είχε και ο πρώην υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Προκόπης Παυλόπουλος: «[…] Θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της συνέχειας η οποία δεν αποδέχεται ούτε διακοπές ούτε μεγάλες μεταβατικές περιόδους, και η οποία είναι και η βάση της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η συνταγματικότητα της επίμαχης ρύθμισης: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν έχει ούτε κατά διάνοια ψήγματα αντισυνταγματικότητας»

Πάντως, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και ανοιχτά ζητήματα στην μεταβατική περίοδο. Διευκρίνισε ωστόσο πως: «Όλο το θέμα αφορά να φύγουν οι εργαζόμενοι για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την δημόσια ραδιοτηλεόραση και να εκπέμψουμε σήμα».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος επανήλθε στην κριτική του, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ζήτημα με την όποια αξιολόγηση προσωπικού από το μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Σαφείς ήταν και οι αιχμές του για την επιλογή να κλείσει εν μία νυκτί η ΕΡΤ: «Κρατιέται η κακιά νοοτροπία με το μεταβατικό σχήμα, να μην έχει όλες τις αρμοδιότητες το μεταβατικό συμβούλιο. Δεν αισθάνομαι καλά με τη μαύρη οθόνη. Θα μπορούσε να σκοτεινιάσει η Δημόσια Τηλεόραση από τη μία μέρα στην άλλη; Όχι. Υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας με τη μεταβατική περίοδο».

Με την παραδοχή ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας και η ΕΡΤ δεν υπάρχει, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ζήτησε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δριμεία ήταν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου τύπου του κόμματος επισημαίνεται: «Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. συνιστά την κορύφωση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την απαξίωση και την συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης...»

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης ζήτησε να διευκρινιστεί αν θα μπορούσε να είναι η ΝΕΡΙΤ ο καθολικός διάδοχος της ΕΡΤ, ενώ εργατοκτονικό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

Στην συνεδρίαση, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» στην ΕΡΤ αυθαίρετη, εκδικητική και παράνομη πράξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γιώργου Σαββίδη που χαρακτήρισε το «λουκέτο» στην ΕΡΤ ως μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, καθώς και οι εκπρόσωποι Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος- Ακροάματος και Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Δ. Παλαιοχωρίτης και Ι. Σιοροβίγκας αντίστοιχα.

Σχετική είδηση: Το υπόμνημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για τη συζήτηση στη βουλή του ν/σ για την ίδρυση του νέου δημόσιου ρ/τ φορέα

Πηγές: ΕΡΑ, ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10/07/2013 - 18:30