Ιδιωτικό σχολείο χωρίς άδεια λειτουργίας

Αίσθηση στην εκπαιδευτική κοινότητα, και όχι μόνο, προκαλεί η είδηση ​​για παράνομη λειτουργία ιδιωτικού σχολείου.

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση (ΑΠ 919/7.2.14) του Διευθυντή Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας κ. Ζαφειρακίδη, η οποία κοινοποιήθηκε στην Ο.Ι.Ε.Λ.Ε (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ λειτουργεί χωρίς άδεια και χωρίς νόμιμο προσωπίκο. 
Αντιδρώντας στο γεγονός, στις 17/2, η Ο.Ι.Ε.ΛΕ απέστειλε επιστολή-καταγγελία προς τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Σίμο Κεδίκογλου ζητώντας την αμεση παρέμβασή του για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Στην επιστολή επισημαίνεται ο κίνδυνος αλλοίωσης του δημοσίου αγάθου της εκπαίδευσης καθώς «ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Διευθυντής ομολογεί στο έγγραφό του ότι το δήθεν νέο σχολείο λειτουργεί χωρίς άδεια και ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε αυτό δεν έχουν νόμιμα διοριστήρια". Διαπιστώνεται επίσης "η μεταβίβαση άδειας σε ήδη υπάρχον σχολείο που βαπτίστηκε ως "νέο" προκειμένου να απολυθούν οι παλιοί εκπαιδευτικοί και να μην τους καταβληθούν δεδουλευμένες αποδοχές μηνών". 
"Ερωτούμε τα αυτονόητα" συνεχίζει η επιστολή "ένα σχολείο χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς νόμιμο προσωπικό:
  • Μπορεί να διεξάγει ενδοσχολικές εξετάσεις και να εκδώσει κανονικά βαθμολογίες;
  • Οι μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί του μπορούν να υπογράψουν έγγραφα και σχολικά βιβλία που εγκρίνει η Διεύθυνση;
  • Οι μαθητές που έχουν βαθμολογηθεί από παράνομο προσωπικό δύνανται να λάβουν προαγωγικούς και απολυτήριους τίτλους και να συμμετάσχουν κανονικά σε ενδοσχολικές εξετάσεις και στις Πανελλαδικές εξετάσεις;
  • Σ 'ένα τέτοιο σχολείο, στην απευκταία περίπτωση σοβαρού τραυματισμού μαθητή ή σε έκτακτη περίπτωση (πυρκαϊά, σεισμό κλπ) ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στο κτήριο;"
Κλείνοντας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπανδίας, επιφυλάσσεται να κάνει χρήση κάθε νόμιμου μέσου για την προστασία και τη διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης.
Με αφορμή τα παραπάνω, κατόπιν αιτήματος της Ο.Ι.Ε.ΛΕ, η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης απέστειλε τη λίστα με τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Σε σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του φορέα αναφέρεται πως από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει το συμπέρασμα πως υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά σχολεία τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια μέχρι σήμερα και πιθανότατα με παράνομο προσωπίκο. Το καθεστώς αυτό διαιωνίζεται παρά το γεγονός ότι, με τροπολογία που είχε κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα, δινόταν η ευκαιρία σε "παλιά" ιδιωτικά σχολεία να παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι την 31η/12/2013 και το διάστημα αυτό να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκριθεί η αδειοδότησή τους. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε θα παρέμβει άμεσα για το τεράστιο αυτό ζήτημα, που αποδεικνύει τον βαθμό ασυδοσίας και ανομίας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και θα απαιτήσει από τον Υπουργό Παιδείας να ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά αυτοί που πιστεύουν ότι η εκπαίδευση είναι τσιφλίκι τους ». 
 
ΠΗΓΗ oiele.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19/02/2014 - 15:19