Ουκρανία: Υπογράφηκε η συμφωνία Γιανουκόβιτς- αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και οι ηγέτες των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» υπέγραψαν τη συμφωνία πολιτικής διεξόδου από την κρίση.

 

Με ανάρτησή του στο facebook, ο ηγέτης της μαχητικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» απορρίπτει τη συμφωνία Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρέχει εγγυήσεις ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα παραιτηθεί και ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί. Ο Ντμίτρο Γιάρος σημείωνει ότι «η Εθνική Επανάσταση συνεχίζεται».

Οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης οι οποίοι υπέγραψαν τη συμφωνία είναι οι: Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης της φιλοευρωπαϊκής κεντροδεξιάς Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για την Αλλαγή (UDAR), ο Αρσένιι Γιάτσενιουκ της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης, της κεντροδεξιάς Πανουκρανική Ένωσης «Πατρίδα» (της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο) και ο Όλεχ Τιάχνιμποκ της ακροδεξιάς Πανουκρανικής Ένωσης «Ελευθερία» (Σβόμποντα).

Πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δηλώνει με μήνυμά του στο Twitter ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μία εύθραυστη στιγμή, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Γιανουκόβιτς. «Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ολες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους», έγραψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Γιανουκόβιτς.

Το κείμενο της συμφωνίας Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης

1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.

2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.

4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν την χρήση βίας.

 

Για ρίσκο το οποίο ανέλαβε ο πρόεδρος της Ουκρανίας με το να ανακοινώσει τους όρους του σχεδίου συμφωνίας με την αντιπολίτευση πριν να έχει λάβει την υπογραφή των ηγετών της κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, σε σχόλιό του. Συμπληρώνει ότι πλέον το διακύβευμα είναι το πώς θα δεχθεί τους όρους το κίνημα βάσης της Euromaidan.

Υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας με τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς τάχθηκε το Συμβούλιο των Διαδηλωτών της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το Συμβούλιο των Διαδηλωτών παρέχει εξουσιοδότηση στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να υπογράψουν τη συμφωνία.

Όρος για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ο αποκλεισμός από αυτήν του σημερινού υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ελέγχει την αστυνομία.

 

Νωρίτερα ο υπαρχηγός του ουκρανικού στρατού Γιούρι Ντουμάνσκι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες εμπλοκής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις συγκρούσεις, μετά τις αιματηρές βιαιότητες στο κέντρο του Κιέβου.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας μεταξύ αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την Τρίτη – με την Πέμπτη να είναι η πλέον αιματηρή ημέρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε ουκρανούς αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούνται «υπεύθυνοι για τη βία και την πρωτοφανή καταστολή».

Επιθέσεις σε μνημεία για τον Λένιν

Πολλά μνημεία για τον ηγέτη της ρωσικής επανάστασης του 1917 Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν δέχθηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Ukrayinska Pravda. Αγάλματα του μπολσεβίκου ηγέτη ανατράπηκαν στο Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου, καθώς και στις πόλεις Μπογιάρκα και Μπροβάρι, στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Νωρίτερα, άγαλμα του Λένιν είχε ανατραπεί στη Σλαβούτα της δυτικής Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο καλεί τους διαδηλωτές από τη δυτική Ουκρανία να μην κατευθυνθούν προς την πόλη του, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά και να μην προσπαθήσουν να ξεσηκώσουν εκεί μια «δεύτερη εξέγερση».

Πηγές: Ναυτεμπορική, 902.gr, ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21/02/2014 - 16:19