Σύλληψη δύο υπόπτων για τρομοκρατική δράση

Στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής εξετάζονται δύο τριαντάχρονοι, που συνελήφθησαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Επί 33 μέρες παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τους δύο 30χρονους συλληφθέντες και τελικά προχώρησαν στην σύλληψη, εξαιτίας ενός μοιραίου λάθους που έκανε ο ένας από αυτούς.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, λίγο πριν την ανάρτηση της προκήρυξης το απόγευμα  της Πέμπτης, στον ιστότοπο indymedia, για ανάληψη ευθύνης από την FAI-IRF, για την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στον πρώην διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο, ο 30χρονος, ο οποίος μένει στην Σταυρούπολη, πέταξε σε κάδο απορριμμάτων μια σακούλα με σκουπίδια.

Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν, έλεγξαν την σακούλα, μέσα στην οποία βρήκαν χειρόγραφο κείμενο της προκήρυξης, πριν αυτή ακόμα αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Τα σημειώματα ήταν σχισμένα σε 49 κομμάτια, ενώ στην σακούλα υπήρξαν διάφορα άλλα σκουπίδια, μεταξύ των οποίων και τέσσερα τραπουλόχαρτα. Τα τελευταία συνδέονται από τους αστυνομικούς με τον παγιδευμένο φάκελο, γιατί, όπως λένε, ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός, είχε ένα τραπουλόχαρτο «άσσο κούπα», τοποθετημένο στον διακόπτη πυροδότησης. Μάλιστα εκτιμούν ότι ο φάκελος ανεφλέγη στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι Αττικής, γιατί έπεσε στο έδαφος από τα χέρια κάποιου υπαλλήλου και γλίστρησε το τραπουλόχαρτο. Έτσι αποκαλύφθηκε η βόμβα και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Ενεργό ρόλο σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα και διασυνδέσεις με διεθνές δίκτυο τρομοκρατίας φαίνεται ότι είχαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο 30χρονοι.

H επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έγινε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση στο Indymedia προκήρυξης της οργάνωσης FAI-IRF, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου δέματος στον απόστρατο ανώτατο Αξιωματικό της Αστυνομίας στις 3 Ιουλίου, στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου Αττικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο σχέδιο Φοίνικας και πρόκειται για την «τέταρτη πράξη του σχεδίου». Εκτός από τις τρεις παραπάνω ενέργειες στην Ελλάδα, η FAI-IRF, έχει αναλάβει την ευθύνη και για τον εμπρησμό στο ξενοδοχείο Sheraton στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 26/6/2013.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης, συνέδεσε την υπόθεση με την περίπτωση του Κώστα Σακκά, καθώς στην προκήρυξη οι συντάκτες της, εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας. Οι δύο 30χρονοι εξετάζονται ακόμη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στη Δάφνη και το αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Άργος, τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως είπε, είχε προηγηθεί μεθοδική και συστηματική διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών, και τα οποία μας οδήγησαν στον εντοπισμό των δύο υπόπτων.

Σε έρευνες που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1) Χειρόγραφο κείμενο, που αποτελεί προσχέδιο προκήρυξης που αναρτήθηκε την 11 Ιουλίου 2013 για την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια.

2) Φάκελοι προπληρωμένου τέλους των ΕΛ.ΤΑ. για την αποστολή δεμάτων, χωρητικότητας έως 4,5 κιλά βάρους ο καθένας.

3) Τσεκούρι με ξύλινη χειρολαβή.

4) Μάλλινη κουκούλα τύπου full face

5) Σκληροί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων

6) Φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων

7) Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

8) Συσκευές κινητών τηλεφώνων

9) Μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών

10) Συσκευή καταγραφής εικόνας

11)Είκοσι επτά (27) ξύλινα κοντάρια

12) Τρία (3) κράνη μοτοσικλετιστή

13) Πλαστική αντιασφυξιογόνα μάσκα
14) Πολυμηχάνημα

15) Βιβλία αναρχικού περιεχομένου.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμούς, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών. Επίσης, η δικογραφία αφορά και άλλα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις προαναφερόμενες τρομοκρατικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12/07/2013 - 20:59