Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ιωαννίνων

Η φτωχότερη ελληνική περιφέρεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι η Ήπειρος με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που δεν ξεπερνάει το 55% του Κοινοτικού μέσου όρου. Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2011 εννέα ελληνικές περιφέρειες. Οι ελληνικές περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Ήπειρος (55% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Θεσσαλία (56%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (57%), η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%). Στα Ιόνια Νησιά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 75% του μέσου κοινοτικού. Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011 σημειώθηκε στην Αττική (107% του κοινοτικού AEΠ), στο Νότιο Αιγαίο (89%) και στη Δυτική Μακεδονία (80%)

Την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της ΑΕΠΟ για το ΜHYE Καλαμά, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσισε ο Δήμος Φιλιατών, μετά την Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο την οποία υπέγραψε στις 8 Ιανουαρίου 2014 η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βασιλική Ευταξά. Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης, η κα Ευταξά προχώρησε στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και έγκριση επέμβασης για το έργο «Μικρός Υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΜΗΥΕ Καλαμάς), της εταιρείας «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», εγκατεστημένης ισχύος 5,8MW επί της κοίτης του ποταμού Καλαμά, στα Διοικητικά όρια των Δήμων Σουλίου και Φιλιατών της ΠΕ Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου.

Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της κατ' έργω εξύβρισης και της παράνομης κατακράτησης επέβαλε το δικαστήριο της Άρτας στο δάσκαλο που είχε προτρέψει μαθητές να χαστουκίσουν συμμαθητή τους προκειμένου να συνετιστεί! Ο εν λόγω εκπαιδευτικός είχε υποχρεώσει τους μαθητές του να χαστουκίσουν συμμαθητή τους επειδή έκανε φασαρία στην τάξη. Ο 50χρονος εκπαιδευτικός είχε συλληφθεί με αυτόφωρη διαδικασία και στη συνέχεια τέθηκε σε προσωρινή αργία από το Υπουργείο Παιδείας.

Το πατροπαράδοτο έθιμο με το άναμμα της τζαμάλας αναβιώνει την Κυριακή το βράδυ στα Γιάννινα. Σε κάθε συνοικία αλλά και σε όλα τα χωριά ανάβουν φωτιές και στήνονται μεγάλα γλέντια με τους πολιτιστικούς συλλόγους να προσφέρουν κρασί κι εδέσματα.

Για μια ακόμη χρονιά το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ο Δήμος Ιωαννιτών γιορτάζουν τα Κούλουμα στο Πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο σαλόνι). Παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας (λαγάνες, ελιές, χαλβάς, τουρσί και φασολάδα) και άφθονο κρασί θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί ως 1.30 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας στους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Τσιάβου και οι πρωταθλητές Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας συμμετείχαν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Διεθνή Ρεγγάτα Παράκτιας Κωπηλασίας ''10oChallenge Prince Albert II'' 2014, που πραγματοποιήθηκε στο Πριγκιπάτο του Μονακό.

HΑλεξάνδρα Τσιάβου υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες τερμάτισε πρώτη τόσο το Σάββατο 15/2 στα 6 χιλιόμετρα (μονό σκιφ, κατηγορία SENIORFEMMES), όσο και την Κυριακή 16/2 στα 3 χιλιόμετρα στην ίδια κατηγορία. Την πρώτη θέση κατέκτησαν στην ίδια διοργάνωση και οι δίδυμοι αδελφοί Γκουντούλα, που διαγωνίστηκαν το Σάββατο 15/2 στα 6 χιλιόμετρα (διπλό σκιφ, κατηγορία SENIORS HOMMES).

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54