Η «γλώσσα» του σινεμά και η ταινιοθήκη της ΕΡΤ3

Η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 επιχειρεί να προσφέρει στους 300 περίπου θεατές των εβδομαδιαίων προβολών της μια εκτεταμένη και αναλυτική έκθεση- ανάλυση της ιδιαίτερης κινηματογραφικής γλώσσας μέσα από την ψυχαγωγική δύναμη των εικόνων. Τα αφιερώματά της διαθέτουν και υποενότητες έτσι ώστε προκαλείται μια συνδυαστική, ένα πολύπλοκο υφάδι, που περιλαμβάνει πολλές διαφωτιστικές πληροφορίες. Κλασικό παράδειγμα παραμένει η προβολή του τρίτου φιλμ- νουάρ του Φριτς Λανγκ Η γυναίκα της βιτρίνας (The woman in thewindow) την Τρίτη 4 Μαρτίου στις 21:00 στον Αλέξανδρο. Εντάσσεται, βέβαια, στο αφιέρωμα Μαύρα μαργαριτάρια αλλά και στην ενότητα Το σινεμά των ρωγμών του Φριτς Λανγκ. Ακόμα, παρουσιάζεται επετειακά, 70 χρόνια μετά το γύρισμά του, κάτι που δείχνει πόσο αντέχει στο χρόνο, μια και είναι αγέραστο.

Σχετική είδηση: Η γυναίκα της βιτρίνας στο αυτοδιαχειριζόμενο σινεμά της ΕΡΤ3

Παράλληλα, στο επίπεδο της γλώσσας Η γυναίκα της βιτρίνας αποδεικνύει ξεκάθαρα πώς και με ποια διαδικασία ένας μέγας δημιουργός όπως ο Λανγκ μπορεί να παραλάβει ένα μάλλον συντηρητικό σενάριο και να το «διαβρώσει» διά της σκηνοθεσίας. Ακόμα, Η γυναίκα της βιτρίνας εντάσσεται στην υποενότητα Κορυφαίοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες κρίνουν την Αμερική.

Θυμίζουμε πως η Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 πρόβαλε ήδη σ’ αυτή την υποενότητα: Το τελευταίο ατού και Με διπλή ταυτότητα του Μπίλι Γουάιλντερ, Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι του Ότο Πρέμινγκερ, Πουλημένη στην αμαρτία και Οι δολοφόνοι του Ρόμπερτ Σιόντμακ. Και φυσικά Η σκύλα και Το ανθρώπινο κτήνος του Λανγκ, του οποίου έρχεται και το τρίτο νουάρ την Τρίτη 4 Μαρτίου.

Η τυπική γλώσσα του σινεμά μέσα από την ακαδημαϊκή φινέτσα της μετατρέπεται σε έναν ισχυρό, επικοινωνιακό κόμβο σημάτων, πληροφοριών, κοινωνικών προβληματισμών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01/03/2014 - 09:55