Πρώτη εμφάνιση του Σνόουντεν

Σε μια σπάνια εμφάνισή του, ο Έντουαρντ Σνόουντεν έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με εκπροσώπους της Διεθνής Αμνηστίας, του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και της Διεθνούς επιτροπής Διαφάνειας στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Προτού ο Σνόουντεν απευθυνθεί στους δημοσιογράφους, είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις διεθνείς οργανώσεις για το περιεχόμενο των οποίων αναμένεται να εκδοθεί δελτίο Τύπου από το Wikileaks αργότερα το απόγευμα.

Στην ενημέρωσή του προς τον Τύπο ο πρώην σύμβουλος της NSA κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν μια παράνομη καμπάνια προκειμένου να μην του δοθεί η δυνατότητα να αποδεχτεί άσυλο, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα από τις χώρες της λατινικής Αμερικής.

Ο Σνόουντεν δήλωσε ότι θέλει να του επιτραπεί να ταξιδέψει και ζήτησε από τις διεθνείς οργανώσεις να παρέμβουν προκειμένου να μην εμποδιστεί. Νωρίτερα η Ρωσία φαίνεται να δήλωσε ότι θα παράσχει άσυλο στον αμερικανό εφόσον αποφασίσει να σταματήσει να προκαλεί ζημιά στους «σύμμαχους αμερικανούς». Ο ίδιος σχολίασε λέγοντας: «Οι αποκαλύψεις μου δεν είχαν ποτέ στόχο να βλάψουν την Αμερική... Θέλω να πετύχουν οι ΗΠΑ».

Σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου, ο Σνόουντεν ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει αιτήσεις σε διεθνείς οργανισμούς, αφού δεν τον αφήνουν να πάει σε αυτούς και ανέφερε ότι παρόλο που έχει αναγνωριστεί ως αιτούμενος ασύλου από την Ανώτατη Επιτροπή των Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να τον σεβαστούν, όπως φάνηκε με την περίπτωση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Ταυτόχρονα  δήλωσε ότι νιώθει ασφαλής στην περιοχή transit του αεροδρομίου της Ρωσίας και ότι οι συνθήκες διαβίωσής του είναι καλές, αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να μείνει για πάντα εκεί.

Ο Ρώσος βουλευτής, Vyacheslav Nikonov, που παρευρέθηκε στη συνάντηση επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τη Ρωσία. Επιπλέον ο Vladimir Lukin, Ρώσος πρέσβης οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο Σνόουντεν νιώθει ότι οι αποκαλύψεις του αποτελούν πατριωτική πράξη. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς ζει ο αμερικανός στο αεροδρόμιο της Μόσχας ο Lukin είπε αστειευόμενος ότι ο Σνόουντεν είναι κοκαλιάρης, αλλά έχει πολύ ωραίο κούρεμα.

Ο Έντουαρντ Σνόοουντεν , πρώην υπάλληλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα διεξήγαγε ευρείας κλίμακας κατασκοπεία χωρίς ιδιαίτερες νομικές απαιτήσεις.

Μεταξύ των εγγράφων που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Σνοουντεν υπάρχει και ένα που αποδεικνύει ότι η NSA και η CIA κατασκόπευαν την ελληνική πρεσβεία, αλλά και τις ελληνικές αποστολές της Ε.Ε.. Φυσικά αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό της χώρας μας να πανηγυρίζει που τον δέχτηκε ο πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΕΣ: www.thepressproject.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54