Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ιωαννίνων

To θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, στο πλαίσιο της χθεσινής τους συνάντησής στο Προεδρικό Μέγαρο. «Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Απαιτείται άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών» τόνισε στο γερμανό πρόεδρο ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε αναρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια, για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας». Σήμερα Παρασκευή, ο Γερμανός πρόεδρος θα επισκεφθεί μαζί με τον Κάρολο Παπούλια τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου οι ναζί του ορεινού τάγματος της Βέρμαχτ Εντελβάις εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν κι ένα βρέφος έντεκα μηνών.

Σε ποσοστό 27,5% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, ποσοστό οριακά μειωμένο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον Δεκέμβριο του 2012 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 26,3% ενώ το Νοέμβριο του 2013 στο 27,6%. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.349.495 άτομα, αυξημένοι κατά 48.551 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012 (+3,7%). Στο 55,5% ανέρχεται η ανεργία των νέων έως 24 ετών ενώ οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Ήπειρος - Δυτική Μακεδονία με 30,4%, η Μακεδονία - Θράκη με 28,8% και η Αττική με 27%,9%.

Τραγικό τέλος επεφύλαξε η μοίρα για μία 87χρονη γυναίκα. Το απόγευμα της Πέμπτης το σπίτι της, μια παλιά, πέτρινη μονοκατοικία, στην οποία ζούσε μόνη, στην Άνω Καλεντίνη της Άρτας, πήρε φωτιά. Πιθανολογείται ότι η φωτιά ξεκίνησε από το τζάκι. Όταν έφτασε η Πυροσβεστική εντόπισε την άτυχη ηλικιωμένη, κοντά στην πόρτα του σπιτιού.

Μία άλλη μικρή εστία φωτιάς κατέληξε σε απίστευτη τραγωδία, όταν το τζάκι σε διαμέρισμα κεντρικής οδού, στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων, πήρε φωτιά. Η νεαρή κοπέλα που έμενε στο διαμέρισμα έντρομη έτρεξε στη γειτόνισσα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Σκοπός ήταν να ζητήσει βοήθεια, όμως μόλις περιέγραψε το συμβάν, η 50χρονη γειτόνισσά της έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα. Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική. Η φωτιά έσβησε πριν πάρει διαστάσεις, όμως παρά την προσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα της μονάδας του ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή την πενηντάχρονη γυναίκα.

Με υψηλές επιδόσεις έκλεισε  ο Φεβρουάριος για τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, η οποία μέσα σε 28 ημέρες κατάφερε να κατασχέσει δυόμισι τόνους ναρκωτικών, ενώ έχει καταγράψει εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις στην εξιχνίαση πλήθους άλλων υποθέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι στο μήνα αυτό συνελήφθησαν συνολικά 678 άτομα και εξιχνιάστηκαν 101 υποθέσεις που αφορούσαν σε εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών, σε διαρρήξεις κι άλλα αδικήματα. Από τις 678 συλλήψεις, οι 422 αφορούν σε λαθρομετανάστες και οι 41 σχετίζονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών. Παράλληλα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ένα για ληστεία και 19 για διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54