Ειδήσεις από την Κομοτηνή

 

Από την Θράκη ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές από την Κομοτηνή την προσεχή Παρασκευή με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 7 στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σειρά συναντήσεων με φορείς και εκπροσώπους απολυμένων ή εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (ΕΡΤ, Σχολικοί Φύλακες, Δημοτικοί Αστυνομικοί, εργαζόμενοι ΔΕΗ και  ΣΕΛΜΑΝ) καθώς και με στελέχη του κόμματος στην Αλεξανδρούπολη.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακκελίων, απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να παραβρεθούν λέγοντας «καλούμε το λαό να έλθει στο Εργατικό Κέντρο και να ακούσει το πρόγραμμα και τις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του. Τρεις κάλπες, Ανατροπή και Νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει νίκη του Ελληνικού Λαού».

Μετά την ομιλία του στην Κομοτηνή, ο κ Τσίπρας θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το «ξεπούλημα» όπως αναφέρεις της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με αυτή «η Συγκυβέρνηση της καταστροφής προχωρά στην πλήρη διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Πριν από λίγο έδωσε στην δημοσιότητα το νέο καταστροφικό νομοσχέδιό της με το οποίο δημιουργεί την λεγόμενη «Μικρή Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» στην οποία δίνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ αλλά και των πελατών της. Σε αυτή εντάσσει τις λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου 1 και 2, τις μονάδες της Μελίτης 1 και 2. Τα ορυχεία του Αμυνταίου, της Λακκιάς, του Κλειδιού, της Μελίτης, των Κομνηνών 1 και 2 και της Βεύης. Επίσης τις Υδροηλεκτρικές μονάδες της Πλατανόβρυσης, του Θησαυρού, της Άγρας, του Εδεσσαίου και το Πουρνάρι 1 και 2. Επίσης και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Φ.Α. του ΑΗΣ Κομοτηνής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό για να μη περάσει αυτό το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα της Συγκυβέρνησης. Οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.

Όπως τονίσαμε και για τον άθλιο νόμο με τον οποίο θέλουν να ξεπουλήσουν τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα τετελεσμένο και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλο τον Ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο και να αποτρέψει αυτό ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

 

Αιτήσεις για το πρόγραμμα των νέων Αγροτών

Από τις 18 Μαρτίου ξεκινάει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που θα διαρκέσει ως τις 18 Μαΐου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης του κάθε Νομού για περαιτέρω πληροφορίες.

 

Νίκη των πολιτών ενάντια στις πολυεθνικές για τον έλεγχο των σπόρων

Υπερψηφίστηκε σήμερα και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, για την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέβαλε συνθήκες καθολικού μονοπωλίου των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Με την υπερψήφιση αυτή η νομοθεσία απορρίπτεται από το Ευρωκοινοβούλιο και υποχρεώνεται στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την αποσύρει.

Ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας την παραίτηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μποργκ, καθώς ο συγκεκριμένος Επίτροπος είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την απροκάλυπτη πρόταση υπέρ των πολυεθνικών σπόρων, αλλά και για την απόρριψη της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, την έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού.

Σημειώνεται ότι πριν το κατηγορηματικό «όχι» της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο μονοπώλιο των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων, προηγήθηκε η ομόφωνη καταψήφιση της νομοθεσίας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και η σχεδόν ομόφωνη από την Επιτροπή Γεωργίας. Στην ουσία, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών που υπερψήφισαν την τροπολογία του Κρίτωνα Αρσένη, «πάγωσαν» την προοπτική της άσκησης πλήρους κερδοσκοπικού ελέγχου της τροφής από τις πολυεθνικές, που θα υποχρέωνε έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους μόνο από αυτές.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη διατροφική ασφάλεια και την ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή. Αν δεν κερδίζαμε αυτήν την κρίσιμη μάχη, θα ήταν πρακτικά αδύνατο για έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν τους σπόρους τους.Όταν τον Δεκέμβριο του 2013 κατέθεσα την πρόταση απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, δεν περίμενα ότι θα υπερψηφίζονταν σήμερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των  Ευρωβουλευτών. Οι νίκες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς όλων μας  αλλά και προϊόν της μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή.

Κάλεσα τον Επίτροπο Υγείας κ. Μποργκ να παραιτηθεί καθώς δεν μπορώ να δεχθώ ως σύμπτωση την κατάθεση της απροκάλυπτης πρόταση υπέρ των πολυεθνικών σπόρων, αλλά και την απόρριψη της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, την έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από τον ίδιο Επίτροπο. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.» http://kritonarsenis.gr/multimedia/view/140311-plenary-seeds

 

Ο Γιάννης Μηλιός στην Ξάνθη

Εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Γιάννη Μηλιού «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς» θα γίνει στην Ξάνθη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Ξανθίππειο την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο. Ομιλήτρια θα είναι επίσης και η Βάσω Αγοραστού υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης με το συνδυασμό του Κώστα Μορφίδη: «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση»

 

Οι εκπαιδευτικοί στον καιρό της κρίσης

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ξάνθης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι εκπαιδευτικοί ως διανοούμενοι την εποχή της κρίσης (απαντώντας σε αξιολόγηση –πειθαρχίες φόβου – ανταγωνισμό)» με ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Περικλή Παυλίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα.

 

Κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης

Ο Ανοιχτός κοινωνικός χώρος το Xanaduστην Ξάνθη, διοργανώνει αύριο  Πέμπτη στις 13 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ «Κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης» για τους φυλακισμένους μετανάστες από την εξέγερση στο στρατόπεδο κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής τον Αύγουστο του 2013 από αλληλέγγυους.

XANADU, Σπάρτης και Ζαλάχα 1, Σαμακώβ, Ξάνθη (το πράσινο κτίριο μετά τη γέφυρα) http://xanadu.espivblogs.netΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Εκδηλώσεις στο Xanadu

Παρασκευή 14/3, 8.30μμ: Kαφενείο – Προβολή ταινίας

Πέμπτη 20/3, 8.30μμ. : Καφενείο για την οικονομική ενίσχυση του xanadu, από το Πέλοτο

Παρασκευή 21/3, 8.30μμ: Kαφενείο από την ομάδα κινηματογραφικών προβολών

Σάββατο 22/3, 8.30: Κουζίνα Xanadu

Παρασκευή 28/3 και Σάββατο 29/3 απο τις 8 μμ.: Εκθεση πολιτικής αφίσας «Αφισοκολλώντας στη Θράκη» από την ομάδα αρχείου Αrc-lab

Κάθε Τετάρτη 8.30μμ.,ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση

Στον χώρο στεγάζεται η ομάδα αρχείου arc-lab(ανοιχτά κάθε Τρίτη & Πέμπτη, 17.00-20.00)

 

Ξάνθη: Η πριγκίπισσα Κουμ Κουατ

Η Λίνα Μουσιώνη συναντά τους μικρούς φίλους και δημιουργεί εικαστικά χαμόγελα... " στην παρουσίαση του βιβλίου  της «Η πριγκίπισσα Κουμ Κουατ και τα κλεμμένα χαμόγελα» το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, στις 6.30μ.μ., στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (Αντίκα7 – παλιά πόλη ).

Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ ,εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

 

Διακρίσεις για την "Ερατώ" Ξάνθης

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ερατώ» Ξάνθης συμμετείχε στο 1ο Τουρνουά Τραμπολίνο Αίας Θερμαϊκού το Σάββατο 8 Μαρτίου με τους αθλητές Γιώργο Σπανό, Τουμπάν Ρετζέπ και Αντριάνα Χριστοφορίδου. Στους αγώνες –που είχαν φιλικό χαρακτήρα- στην κατηγορία Δ΄Α 12 ετών ο Γιώργος Σπανός κατέκτησε την τρίτη θέση στο μεγάλο τραμπολίνο και στην κατηγορία Δ΄Β 10 ετών ο Τουμπάν Ρετζέπ επίσης την τρίτη θέση στο μεγάλο τραμπολίνο.

Η προετοιμασία ολόκληρης της ομάδας του συλλόγου συνεχίζεται με στόχο τη διάκριση στους προκριματικούς αγώνες που διοργανώνει η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία για τη Β-Δ Περιφέρεια, στις 22 Μαρτίου στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Ο σύλλογος θα συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες με αποστολή δεκαέξι αθλητών-αθλητριών.

 

Απελευθέρωση αργυροπελεκάνου στο Πόρτο Λάγος

Ένας αργυροπελεκάνος (Pelecanuscrispus) απελευθερώθηκε στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.Ο  Αργυροπελεκάνος είχε βρεθεί εμφανώς αδύναμος στο χώρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας «Ο Άγιος Νικόλαος».Οι δασοφύλακες Δημήτριος Χατζηπαναγιώτου και Αρχοντής Ράνος του Δασαρχείου Ξάνθης που βρίσκονταν στην περιοχή, συνεργαζόμενοι με τον ανάδοχο του Φορέα Διαχείρισης για το έργο «Εκτίμηση των επιπτώσεων της αύξησης του πληθυσμού των κορμοράνων (Phalacrocoraxcarbo) στην ιχθυοπανίδα των λιμνοθαλασσών του Εθνικού Πάρκου» μόλις αντιλήφθηκαν το εξασθενημένο ζώο επικοινώνησαν μαζί μας.  Άμεσα οι υπάλληλοι του Φ.Δ. έσπευσαν στην περιοχή για να το συλλέξουν και στη συνέχεια στάλθηκε στο σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή».Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις που έγιναν διαγνώστηκε η παρουσία παρασίτων. Αφού του παρασχέθηκε η κατάλληλη αγωγή και μετά από παραμονή 20 ημερών στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», με χαρά διαπιστώθηκε η αποκατάσταση της υγείας του.Έτσι ο Αργυροπελεκάνος την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον, στη λιμνοθάλασσα του Πόρτου Λάγους, στα πλαίσια μια λιτής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το προσωπικό του ΦΔ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12/03/2014 - 21:58