Ειδήσεις από την Κέρκυρα

Κινητοποιήσεις  

Δυο  ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στην Κέρκυρα, από το Δήμο και τους εκπαιδευτικούς αντιστοίχως.

Η πρώτη έγινε έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Την είχαν οργανώσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν μια συγκέντρωση για τη  λανθασμένη επιβολή του Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην Κέρκυρα, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συμπολιτών να έχει καταβάλει  μη οφειλόμενα ποσά. 

Η δεύτερη ήταν συγκέντρωση  διαμαρτυρίας από τους καθηγητές των γυμνασίων και λυκείων  που αντιδρούν στις απολύσεις και  την αξιολόγηση και διεκδικούν δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία. Η συγκέντρωση αυτή έγινε στα Γενικά Λύκεια, με τη συμμετοχή και των δασκάλων και νηπιαγωγών.

 

Ο Περιφερειάρχης για τους σεισμόπληκτους μαθητές

Σε γραπτές διευκρινίσεις για το θέμα των σεισμοπλήκτων μαθητών της Γ΄ Λυκείου της Κεφαλονιάς προχώρησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, με  αφορμή τις θέσεις της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»   και τονίζοντας πως η κατάσταση των μαθητών δεν είναι προς εκμετάλλευση από οποιαδήποτε  πολιτική παράταξη.

«Ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων» αναφέρει «επέδωσα στον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορά στο σύνολο των μαθητών Γ’ Λυκείου της Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, αιτώντας την ικανοποίηση του αιτήματος έτσι όπως το έθεσαν μαθητές, καθηγητές και γονείς.
Παρά το γεγονός ότι ο κύριος Υπουργός, με την επίσκεψή του στο νησί, αποκόμισε ιδία αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί τόσο στις σχολικές υποδομές όσο και στην ψυχολογία των μαθητών, θεώρησα αναγκαίο να επιχειρηματολογήσω περαιτέρω, να πιέσω για την ειδική μεταχείριση των μαθητών που ετοιμάζονται – κάτω από αντίξοες συνθήκες – για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και επουδενί δεν κράτησα στάση «λαγού», όπως με κατακρίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία προσπαθεί να σπιλώσει και να κατηγορεί με στόχο την αποκόμιση κομματικών οφειλών ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών». εκλογών.

Υπενθυμίζεται πως η ΛΑ.ΣΥ.είχε εξαπολύσει επίθεση στον κ. Σπύρου   υποστηρίζοντας πως «αποδείχθηκε, για ακόμα μια φορά, μοχλός για την υπονόμευση των διεκδικήσεων των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς».  

 

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο το Σάββατο

Εκτάκτως θα συνεδριάσει το Σάββατο 15/3 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, προκειμένου να συζητήσει επείγοντα θέματα που προκύπτουν από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς (όπως είναι η σύμβαση για κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις κτιρίων) και άλλα επείγοντα θέματα υπηρεσιακού χαρακτήρα (όπως είναι η έγκριση σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 11.00 το πρωί, με τηλεδιάσκεψη.

 

Πρόσκληση ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α για τις εκλογές

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Κέρκυρας οργανώνει ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία μάχιμου, αριστερού σχήματος παρέμβασης για τα τοπικά και αυτοδιοικητικά θέματα αύριο (Πέμπτη), στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Στόχος, όπως τονίζουν, είναι «η αναγκαία  σήμερα μετωπική συγκρότηση των ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς. Η μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης  πρέπει να συνδεθεί με την πολιτική της ρήξης ενάντια στον Καλλικράτη, το χρέος, τα Μνημόνια και την Ε.Ε. του Συμφώνου Σταθερότητας...

... Η προσπάθεια συγκρότησης του παραπάνω σχήματος συμπίπτει χρονικά με τις επικείμενες εκλογές, ωστόσο όποια μορφή και σχέση πιθανόν αποκτήσει σχετικά με αυτές, δεν έχει σκοπό να εξαντληθεί στα πλαίσιά τους».

 

Ο Γ. Καρύδης για το χαράτσι

«Το σημερινό συλλαλητήριο για το χαράτσι έπρεπε να γίνει έξω από το δημαρχείο και όχι έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας» αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο επικεφαλής του συντονιστικού της Κερκυραϊκής Συμμαχίας Γιώργος  Καρύδης.

Ο κ. Καρύδης προσθέτει  ότι «αντί να υπάρξει αναγνώριση της ανεπάρκειας και του λάθους καθώς και  η έκφραση συγνώμης της δημοτικής αρχής προς τον κερκυραϊκό λαό,  βλέπουμε τη μετάθεση ευθυνών σε άλλους, όπως στη Δ.Ε.Η., στις κρατικές υπηρεσίες κ. λ. π. με αποκορύφωμα τη διοργάνωση συλλαλητηρίου έξω από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, αντί έξω από το Δημαρχείο, όπου κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν οι διαμαρτυρόμενοι δημότες και να αποδώσουν τις ευθύνες στην δημοτική αρχή, που προκάλεσε το πρόβλημα».

 

Ερώτηση Γκερέκου για την ψυχική υγεία

Ερώτηση με θέμα την επίλυση «ζητημάτων για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον ψυχιατρικό τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας»  κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η κ. Γκερέκου  αναφέρει - μεταξύ άλλων - πωςγια την  τακτοποίηση ζητημάτων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις των καταργηθέντων οργανισμών έχει τεθεί σε διαβούλευση, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τροπολογία η οποία προς το παρόν δεν έχει ψηφιστεί. Και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό πότε θα φέρει την τροπολογία  προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Απεγκλωβισμός οδηγού

Για τον απεγκλωβισμό ατόμου σε τροχαίο ατύχημα, που συνέβη σήμερα στην Ε.Ο. Κέρκυρας - Λευκίμμης,  επενέβη  η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα στις 12:20 το μεσημέρι τρίκυκλο επαγγελματικό μοτοποδήλατο ξέφυγε από την πορεία του, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να εγκλωβιστεί ο οδηγός του, ένας ηλικιωμένος ημεδαπός. Στο σημείο μετέβησαν άμεσα δύο πυροσβεστικά οχήματα με διασωστικό εξοπλισμό και 8 πυροσβεστικοί υπάλληλοι που απεγκλώβισαν τον τραυματία οδηγό, ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο  του ΕΚΑΒ.

 

Εκδήλωση για τις διώξεις στην Εκπαίδευση

Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι οργανώνει την επόμενη Τετάρτη (19 Μαρτίου) εκδήλωση με θέμα: «Οι πολιτικές διώξεις στην Εκπαίδευση». Βασικός ομιλητής, θα είναι ο Συνταγματολόγος – Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος. Επίσης,  θα μιλήσουν, η Ελισάβετ Παπαδοπούλου (ΠΥΣΠΕ Λακωνίας) διωκόμενη δασκάλα και ο Βαγγέλης Τσίρμπας διωκόμενος φοιτητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση, θα χαιρετήσουν οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργος Κεντρωτής και Φωτεινή Βάκη, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, Ελένη Μαλαχά και Νίκος Μεταλληνός. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο

 

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε εκλογές

Εκλογές στον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα γίνουν την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου  αναφέρεται πως «οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνθήκες βαρβαρότητας του καπιταλισμού που δεν μπορεί να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση του. Κρίση που προέρχεται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που σαν θεό έχει το κέρδος κλέβοντας την υπεραξία που παράγει η εργατική τάξη».

 

Κατάρτιση ανέργων στον τουρισμό  

Παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 14 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ανέργων στο πρόγραμμα «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση και κατάρτιση ανέργων στον τουριστικό τομέα Δήμου Κέρκυρας». 

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΚΕΡΚΥΡΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» αποφάσισε να παρατείνει τη διάρκεια κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο πρόγραμμα, ώστε να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην τοποθέτηση στην αγορά εργασίας, 100 μακροχρόνια ανέργων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, με τη σχετική κάρτα σε ισχύ, και κατοικούν στο Δήμο Κερκύρας.

 

Εργα στο κτίριο της Φιλαρμονικής Γαστουρίου

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, μετά και τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση για το έργο: «Αποκατάστασης και Εκσυγχρονισμού του παραδοσιακού κτηρίου της Φιλαρμονικής Γαστουρίου» «Ομόνοια».

Η συμπληρωματική σύμβαση αφορά στην υλοποίηση υποέργων, καθώς μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου προέκυψε η ανάγκη εξοπλισμού του. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 650.000 ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007 - 2013».

 

Συναντήσεις στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης

Συνεχίζονται αύριο Πέμπτη, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, στις 9 το βράδυ, οι συνάξεις των Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων.  

Το θέμα του Εαρινού εξαμήνου είναι «Εκκλησία, ψυχή και έσχατα: Η κατάργηση του φόβου και του θανάτου», ενώ αυτή τη Πέμπτη η αφορμή θα δοθεί από το κείμενο του Αριστοτέλους, Αρχή και τέλος των όντων (Μετά τα Φυσικά Α’). Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.

 

Αιτήματα Συλλόγων για επισκευή του Σταδίου Λευκίμμης

Με ανοικτή επιστολή τους προς το Δήμαρχο, έξι αθλητικά σωματεία της νότιας Κέρκυρας  (Α.Ε. Λευκίμμης, Κεραυνός Δραγωτινών, Όμιλος Πετοσφαίρισης Λευκίμμης, Α.Ο. Κάβος, Α.Σ. Ποσειδών και Όμιλος Αντισφαίρισης Λευκίμμης) επαναφέρουν το θέμα των απαραίτητων επισκευών στο Δημοτικό Στάδιο της Λευκίμμης.

Όπως αναφέρουν, από τότε που κατασκευάστηκε, το 1986, έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αθλουμένων.

 

Μαθητικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου

Σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα διοργανώσουν οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου της Α.Ε. Λευκίμμης στη νότια Κέρκυρα, καθώς διαπιστώνουν πως οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να διοργανώσουν σχολικά πρωταθλήματα.  

Το τουρνουά θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο, στο δημοτικό στάδιο της Λευκίμμης και τα σχολεία που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12/03/2014 - 22:32