Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ηρακλείου

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 13.03.2014
 
Την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης, Hprolipsis, οργανώνει η  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» .
 
Αύξηση των αφίξεων επισκεπτών κρουαζιέρας λίγο μεγαλύτερη από 10%,  αναμένει για το 2014 ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου. Κατά την παρουσία του Οργανισμού στην  φετινή Παγκόσμια Έκθεση Κρουαζιέρας στο Μαϊάμι,  ο ΟΛΗ παρουσίασε τον σχεδιασμό του για την κατασκευή ενός νέου σταθμού εξυπηρέτησης επιβατών homeport, που πρόκειται να κατασκευαστεί στην προβλήτα IV, με τον οποίο θα διπλασιαστούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησης του λιμένος. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι προοπτικές βελτίωσης της εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για σημαντικές εταιρείες του κλάδου. 
 
Επιστολή, προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου, τους Βουλευτές, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τα Επιμελητήρια όλης της Χώρας, έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σχετικά με την διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 και λοιπές διατάξεις. Ο κος Αλιφιεράκης επισημαίνει ότι "το σχέδιο Νόμου πιστεύουμε ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα και οδηγεί στην αποσταθεροποίηση ενός κλάδου της αγοράς που είναι ιδιάζοντος σημαντικός για την Ελληνική Οικονομία".
 
Θα παραιτηθεί από την θέση του βουλευτή, σεβόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού, δήλωσε ο Μανόλης Κεφαλογιάννης σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ανακοινώνοντας παράληλα την υποψηφιότητα του στο Ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. «Έχουμε βάλει κομματικό ασυμβίβαστο», τόνισε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι γίνεται μια «νέα προσπάθεια».
 
Την μη ενασχόληση μέχρι σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα της ανεργίας, της απασχόλησης, των προβλημάτων που οι μνημονιακές πολιτικές έχουν δημιουργήσει στους Οργανισμούς όπως ο ΟΑΕΔ, επεσήμανε ο βουλευτής Ηρακλέιου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατα΄την συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του Οργανισμού. Ο κος Κριτσωτάκης υπεραμήνθηκε παρεμβάσεων,  για μέτρα κοινωνικής στήριξης των ανέργων και για την ασφάλισή τους για σύνταξη και υγεία, για σταθερές και δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ και αξιοκρατική επαγγελματική εξέλιξή τους. 
 
Ανοιχτή Επιστολή έστειλε ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης  Κριτσωτάκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης σχετικά με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων Για το θέμα κατατέθηκε στη Βουλή  σχετική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ως περιορισμένη στη αέναη διαχείριση της κατάστασης που  κληρονόμησαν οι Νομαρχίες, με αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς συνολικό σχέδιο, χωρίς όραμα για το νησί χαρακτηρίζει την παρούσα θητεία στα Περιφεριεακά Αυτοδιοικητικά πράγματα του νησιού η παράταξη Μια Κρήτη Περιβάλλον Ανθρωπος. Η παράταξη σε παρέμβαση της σημειώνει ότι συνολικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η Περιφέρεια Κρήτης είδε τη ζωή σο νησί να υποβαθμίζεται χωρίς η ίδια να μπορεί να αντισταθεί. Εγκλωβίστηκε σε εξισορρόπηση τοπικισμών, δεν ενέπνευσε τους πολίτες και δεν ένωσε ακόμα το νησί με κοινές ισόρροπες συνεκτικές πολιτικές σ’ όλους τους τομείς.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ηρακλείου, η  δημοσκόπηση της  Kappa Research που  έγινε για λογαριασμό του ekriti.gr και παρουσιάστηκε από το Ράδιο Κρήτη, σε δείγμα 605 ατόμων με  τηλεφωνικές συνεντεύξεις μεταξύ  10 και 11 Μαρτίου. Στη δημοσκόπηση 19% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 10% ότι δεν θα ψηφίσουν.  Στην πρόθεση ψήφου ο κ.Κουράκης έχει ποσοστό 28,1%, ο Β.Λαμπρινός 15,8% , Λυγερός 13,8%  Συντυχάκης 6,8%  . Για το δεύτερο γύρο στο δίδυμο Κουράκης- Λαμπρινός τα ποσοστά είναι 36,7% και 28,6%. Στο δίδυμο Κουράκης- Λυγερός τα ποσοστά είναι 39% και 27,3% .Στις δημοτικότητες ο κ.Κουράκης έχει ένα παράδοξο: οι μισοί Ηρακλειώτες έχουν θετική γνώμη και οι άλλοι μισοί αρνητική! Στη δημοσκόπηση για τους κ.Λαμπρινό,Λυγερό και Συντυχάκη οι μισοί σχεδόν δεν απαντούν γιατί δηλώνουν ότι δεν τους γνωρίζουν. Ο κ.Λαμπρινός έχει 32% θετικές γνώμες, ο κ.Λυγερός 27% θετικές γνώμες , ο κ.Συντυχάκης 27% θετικές.
 
Οσον αφορά στις ευρωεκλογές, και στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση,  οι πολίτες δίδουν ποσοστά: για τη ΝΔ 14%, το ΣΥΡΙΖΑ 26%, την Χρυσή Αυγή 5%, το ΚΚΕ 4,5%, τους  ΑΝΕΛ με 3,5%, την  Ελιά 6,4 %, το Ποτάμι 10%.
 
Για την πορεία των εργασιών στην Λεωφόρο Πλαστήρα  ενημερώθηκε χθες ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.
 
Αίτημα για διάθεση γειτονικού οικοπέδου που προορίζεται να διαμορφωθεί σε πάρκο, ζητά η Ενωση Γονέων μαθητών Δημου Ηρακλείου, για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος που θα φιλοξενήσει το 28ο Δημοτικό Σχολείο στη Θέρισο. Τα μέλη της Ένωσης Γονέων δήμου Ηρακλείου, έθεσαν επίσης, στην Δημοτική Αρχή τα προβλήματα  των νηπιαγωγείων 42ο, 44ο και 46ο του δήμου. 
 
Τις πρώτες υποψηφιότητες που θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο της για τις εκλογές του Μαΐου ανακοίνωσε επίσημα η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ηρακλείου «Δύναμη Πολιτών», της οποίας επικεφαλής είναι ο Βασίλης Λαμπρινός.Στα ονόματα που ανακοινώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, περιλαμβάνονται αυτά των Πέτρου Ινιωτάκη και Γρηγόρη Πασπάτη
 
Κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Λυγερό, θα βρεθεί απόψε στις 6:30 το απόγευμα, στο Σκαλάνι με σκοπό να ακούσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους κατοίκους της περιοχής.
 
Την ανάγκη ήπιας ανάπτυξης, που να σέβεται τον τόπο, επεσήμαναν σε κοινή τους εμφάνιση στο Λιμάνι του Νότου, το Αεροδρόμιο και το  Φράγμα Φανερωμένης, ο βουλευτής Ηρακλέιου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Φαιστού Νίκος Λενακάκης. Οι δυο άνδρες, σχολίασαν επίσης, την κατάντια του δρόμου Ηρακλείου-Μεσσαράς και αναρωτήθηκαν για τη μη διεκδίκηση χρημάτων από τη δημοτική αρχή, όταν ένας τέτοιος δρόμος αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τον τόπο.
 
Από το λιμανάκι της Παντάνασας μέχρι τον οικισμό «Θησέας» και σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή, πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση του βυθού για τη δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου Μαλεβιζίου.  "Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, είναι όμως τόσο σημαντικά τα οφέλη από την υλοποίησή του που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το υλοποιήσουμε" δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.
 
Στην Αθήνα πρόκειται να μεταβεί την Δευτέρα, ο Δήμαρχος Χερσονήσου μαζί με τους αρχηγούς των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων στην Αθήνα, ώστε κατά την συνεδρίαση του  ΤΑΙΠΕΔ για τον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης των Γουρνών να απαιτήσουν την εφαρμογή του ΣΧΟΟΑΠ και της απόφασης 169/11 του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον, οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον μέσω του επικεφαλής υποψήφιου Δημάρχου κου Γιώργου Χαλκιαδάκη, ζητούν να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να εκφραστεί μέσω δημοτικού δημοψηφίσματος για το θέμα.
 
Την Κυριακή πραγματοποιείται στις 5 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Λαϊκή Συνέλευση της Αμεσης Δημοκρατίας. 
Κατά της μεταφοράς της ΑΣΤΕΑΝ  από τον Αγιο Νικόλαο, τάσσεται  το ΤΕΕ/ΤΑΚ, που με  ψήφισμά του στηρίζει τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας.
 
Περιοδείες σε σχολεία δευτεροβάθμαις εκπαίδευσης του Ηρακλέιου πραγματοποιεί σήμερα και αύριο κλιμάκιο της Κ.Ν.Ε. ενώ το Σάββατο το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παρουσίαση συλλογικών εργασιών από μαθητές στα πλαίσια του Πανελλαδικού Διαγωνισμού της ΚΝΕ.
 
Εφαρμογή του νόμου για προαγωγή με το πτυχίο, καθώς και αποκατάσταση της αδικίας σχετικά με την κατάργηση του πέμπτου πενθημέρου ζητά με παρεμβάσεις της η Παγκρήτια  Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας.
 
Στον ευρωπαικό διαγωνισμό κόμικ με θέμα "Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Σχολείο" διακρίθηκε το  6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου,  μεταξύ 322 συμμετοχών.
 
Στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου φιλοξενείται η περιβαλλοντική Έκθεση με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες». Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, την Έκθεση θα επισκεφθούν 1.100 μαθητές σχολείων της πόλης του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής, με δαπάνες της Εκστρατείας. Για το κοινό, η Έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά 18:00 - 20:00 και το Σάββατο 10:00 - 13:00 και 18:00 - 20:00.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13/03/2014 - 10:36