ΒΒC: Οι σωτήριοι γιατροί στην Ελλάδα της λιτότητας

Τον ρόλο των κοινωνικών ιατρείων  που αναλαμβάνουν δράση για να κλείσουν τις τρύπες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνει με άρθρο του το BBC κάνοντας λόγο για «σωτήριους γιατρούς στην Ελλάδα της λιτότητας». Το BBC δεν μασά τα λόγια του (και θα συμφωνήσουμε μαζί του). Το Ελληνικό σύστημα υγείας ασφυκτιά υπό το βάρος μαζικών περικοπών στον προϋπολογισμό και  ένα ολοένα χειρότερο σύστημα υγείας.  Την ίδια στιγμή όμως απέναντι σε αυτήν την γκρίζα πραγματικότητα υπάρχει ένα εθελοντικό δίκτυο 40 κλινικών που έρχεται να σώσει την κατάσταση. Όπως το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού  το οποίο εδώ και 18 μήνες βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

 

Το BBC σημειώνει ότι όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν για την υγεία τους, σε ένα σύστημα ασφάλισης, με εισφορές από τους εργοδότες, το κράτος και τους ίδιους τους δικαιούχους. Όταν όμως κάποιος χάσει τη δουλειά του, χάνει και την ασφάλισή του επίσης.

Μπορεί όπως αναφέρει το κράτος να δίνει μία μικρή περίοδο χάριτος, ωστόσο μετά μένουν μόνοι τους και πρέπει να πληρώνουν για φάρμακα και θεραπεία.

Όταν η τρόικα (Κομισιόν, ΔΝΤ ΕΚΤ) συμφώνησαν για το πακέτο 240 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας,  ο όρος ήταν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει βελτιώσεις στο φορολογικό σύστημα, να μειώσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και να περιορίσει τα δημόσια έξοδα για να μειώσει το χρέος.

Όπως όμως υπογραμμίζει το BBC εκείνο που  κανείς δεν είχε μελετήσει σωστά είναι το καταστροφικό αποτέλεσμα στον πιο σημαντικό δημόσιο τομέα την Υγεία.

Ειδικότερα για το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή έχει εγγεγραμμένους 9500 ασθενείς αλλά με  την αύξηση της ανεργίας 20% από πέρσι ο αριθμός των ανθρώπων που συρρέουν στο ιατρείο του Ελληνικού αυξάνεται γρήγορα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54