Η κρίση ενισχύει το ρατσισμό

 
Ολοένα και πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο του ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση και στη Μαγνησία. 
Η οικονομική και κοινωνική κρίση φαίνεται ότι ενισχύει ρατσιστικές απόψεις και συμπεριφορές, τονίστηκε , στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, απ’ όπου φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Μακρινίτσας «ΑΡΣΙΣ», κρατούμενοι στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, αλλά και μαθητές παιδικών σταθμών και σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έστειλαν μήνυμα κατά του ρατσισμού.
 
 
 
 
 
«Θέλουμε έναν κόσμο που να χωράει όλους τους κόσμους, έναν κόσμο που η διαφορετικότητα είναι πλούτος κι όχι απειλή, έναν κόσμο που να στέκεται απέναντι στο διαφορετικό με σεβασμό, με αγάπη, προσπαθώντας να τον γνωρίσει κι όχι να τον αποκλείσει», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Μάγος, «μεταφράζοντας» σωματικά μηνύματα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στο αντιρατσιστικό δρώμενο.
Το μουσικοκινητικό δρώμενο οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. 
 
Νέοι και νέες, κάθε εθνικότητας, πιάστηκαν χέρι - χέρι και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ενώ αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους, μικραίνοντας την απόσταση που τους χωρίζει λόγω χρώματος, εθνικότητας, κουλτούρας…
 
Πληθυσμός - στόχος για να απομονωθούν από την κοινωνία ρατσιστικά φαινόμενα, είναι σύμφωνα με τον κ. Μάγο οι μαθητές στα σχολεία. «Δηλώνουμε ανοιχτά τις απόψεις μας κατά του ρατσισμού και υπέρ της συνύπαρξης και της διαφορετικότητας», είπε χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που μαθητές του παιδικού σταθμού Babyland μοίραζαν στους πολίτες γραπτά μηνύματα κατά του ρατσισμού: «Ολοι είμαστε διαφορετικοί, όπως τα ψάρια στο νερό, τα σύννεφα στον ουρανό», «Σ’ αγαπάω άνθρωπε διαφορετικέ», έγραψαν οι μικροί μαθητές.
 
Από την πλευρά της, η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του Ξενώνα Μακρινίτσας «ΑΡΣΙΣ», Γιάννα Ρεπανά, υπογράμμισε ότι «το ταξίδι της προσφυγιάς δεν είναι ταξίδι που το προτείνουν οι τουριστικοί οδηγοί. Δυστυχώς, 54 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού, η κοινωνία φαίνεται ότι έκανε βήματα πίσω και σήμερα, το φαινόμενο του ρατσισμού λόγω κρίσης είναι πιο έντονο από ποτέ. Η αλληλεγγύη, βασικό συστατικό της ψυχοσύνθεσης, είναι καταχωνιασμένη μέσα μας. Αυτό το βασικό συναίσθημα θα πρέπει να βγάλουμε στην επιφάνεια για να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό».
 
 Σημειώνεται ότι στον Ξενώνα Μακρινίτσα «ΑΡΣΙΣ» φιλοξενούνται σήμερα 30 ανήλικοι μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Συρία, το Κονγκό, τη Σομαλία και αλλού, κάποιοι από τους οποίους είναι εγκλωβισμένοι ακόμη και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, περιμένοντας την έκδοση πολιτικού ασύλου.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23/03/2014 - 11:59