Ο πρόεδρος της χώρας Άντλι Μανσούρ

Αίγυπτος: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτήρισαν την Τρίτη «παράνομη» τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου που ορκίστηκε νωρίτερα από τον πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ.

«Πρόκειται για μια παράνομη κυβέρνηση, έναν παράνομο πρωθυπουργό, ένα παράνομο υπουργικό συμβούλιο. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν απ' όσους μετέχουν σ' αυτήν. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε την εξουσία τους ως εκπροσώπων της κυβέρνησης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκέχαντ Ελ Χάνταντ.

Ενισχυμένο ρόλο αναλαμβάνει ο στρατηγός και υπουργός Άμυνας αλ Σίσι

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ορκίστηκαν την Τρίτη, σε μια τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου.

Οι υπουργοί ορκίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο ενώπιον του μεταβατικού προέδρου Άντλι Μανσούρ και του πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουι.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον (1999-2008) Νάμπιλ Φάχμι και το υπουργείο Οικονομικών ο Άχμαντ Γκαλάλ, οικονομολόγος που έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο υπουργείο Άμυνας παραμένει ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του Μόρσι, στις 3 Ιουλίου. Ο στρατηγός θα εκτελεί επίσης χρέη πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές ενισχύει τη θέση του στρατού και την επιρροή του επί των πολιτικών αποφάσεων.

Νέες ταραχές στο Κάιρο

Στην Αίγυπτο, τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 261 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου, αντιπάλων του και αστυνομικών, αναζωπυρώνοντας την ένταση ύστερα από μία εβδομάδα σχετικής ηρεμίας.

 

Πηγή:ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16/07/2013 - 22:04