Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Μεγάλη συγκέντρωση με μαζική και ενωτική συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε, χθες  στην Πλατεία Δημαρχείου.
 
 Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν : ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου Φώτης Μπακίρης, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δω/σου Βασίλης Καραγιάννης, ο Εκπρόσωπος των Δημοτικών Αστυνόμων Δημήτρης Αρβανίτης και ο Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Μανώλης Μπακάλης.
 
Aκολούθησε δυναμική πορεία των απεργών στο κέντρο της πόλης, στην οποία πρωτοστάτησαν οι δημοτικοί αστυνόμοι, οι καθηγητές , οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ρόδου ΕΝΏ έδωσαν μαζικό παρόν ο εργαζόμενοι και από άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, όπως οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στο Έτοιμο Σκυρόδεμα, οι εργαζόμενοι στη Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου κλπ.
 
΄Όπως τόνιστηκε αποφασιστικής σημασίας ήταν η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων απ’ όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις. ;Αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα, όταν στηρίζονται στην μαζικότητα, στην αλληλεγγύη, στην οργάνωση και πάνω απ’ όλα στη συσπείρωση και ενότητα των εργαζομένων. Μετά το τέλος της πορείας, οι απεργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα συγκέντρωση, σήμερα , στην Πλατεία Δημαρχείου.
Το Ε.Κ.Ρ. καλεί όλους τους εργαζόμενους της Ρόδου να συνεχίσουν το ίδιο μαζικά τον αγώνα τους, μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική, που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και την ανεργία.
 
 «Mε την μέθοδο της αδρανοιποίησης προσπαθούν να περάσουν τα σχέδια τους . Η απάντηση πρέπει νάναι συλλογική» είπε μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας.
 
 
Να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο ζητά από  τους βουλευτές Δωδεκανήσου η Α ΕΛΜΕ της περιοχής μας διότι προειδοποιούν σε αντίθετη περίπτωση θα τους είναι  ανεπιθύμητα πρόσωπα.
Το ίδιο έκαναν χθες και οι  εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου και τους κάνουν γνωστό οτι αν ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο,αυτόματα θα είναι για όλους τους εργαζόμενους του δήμου ανεπιθύμητα πρόσωπα.
 
«Φαίνεται ότι η κομματική σας παράταξη πρόκειται να υπερψηφίσει το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο», στοιχεία του οποίου έχουν έλθει στη δημοσιότητα» υπογραμμίζουν οι δημοτικοι υπάλληλοι. Σ’  αυτό, τονίζουν,  αναφέρεται ότι καταργούνται οι κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες καθώς και οι οργανικές θέσεις των σχολικών φυλάκων. Για την περίπτωση που σας διαφεύγει, σας ενημερώνουμε ότι με το 102ο άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, για την πίστη στο οποίο έχετε ορκιστεί, επιβάλλεται η «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.» και καθορίζεται η σχέση μεταξύ κράτους – ΟΤΑ.
Και οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ρόδου τονίζουν:
1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
2. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
4. Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους.) Δεδομένου, ότι μετά την επιστολή μας αυτή δεν δικαιούστε να επικαλείστε άγνοια, θα αναζητήσουμε τις ευθύνες και από εσάς προσωπικά, κατηγορώντας σας για παράβαση καθήκοντος και απιστία, δεδομένου ότι έχετε ορκισθεί πίστη στο Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους. Επιπλέον, σε περίπτωση που παραβείτε τον όρκο σας αλλά και τη συνταγματική σας υποχρέωση για την τήρηση και την πίστη στις διατάξεις του, θα είστε ανεπιθύμητοι για τους εργαζόμενους του Δήμου Ρόδου, τόσο στους εργασιακούς τους χώρους όσο και σε οιονδήποτε κοινωνικό χώρο θα παρευρίσκονται αυτοί» αναφέρουν οι δημοτικοί υπάλληλοι προς τους βουλευτές.

 
Απήργησαν χθες   και οι Νοσοκομειακοί γιατροί σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας τους συμμετέχοντας έτσι  στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.
Κηρύσσουν επίσης  στάση εργασίας αύριο , ημέρα άφιξης του κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα.
Από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ απεργούν την  Τετάρτη 24 Ιουλίου ειδικά για τις απολύσεις στο χώρο της υγείας.

 
Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ΄Αδωνη Γεωργιάδη ζήτησε ο περιφερειάρχης  Γιάννης Μαχαιρίδης ώστε να εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση η σκοπιμότητα για διάφορα έργα.
Τέθηκαν τα θέματα του αξονικού τομογράφου και του ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου, με τον Γιάννη Μαχαιρίδη να τονίζει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και να εγκαθίστανται σε ιδιωτική κλινική, κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός. Επίσης τέθηκε και το θέμα της αντικατάστασης του εξοπλισμού του Νοσοκομείου Ρόδου.
Αύριο εξ άλλου θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Υπουργού υγείας  με τους Περιφερειάρχες  και  δημάρχους των νησιών μετα από πρωτοβουλία του προέδρου της  Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση του Άδωνι Γεωργιάδη για τα προβλήματα υγείας στις περιοχές τους, ώστε να τεθούν υπόψη στις προτεραιότητες του Υπουργείου.
 

 
Συνάντηση με την έφορο Αρχαιοτήτων κ. Μιχαηλίδου Μάνια είχε χθες ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης.
Συζητήθηκε η πορεία των έργων ΕΣΠΑ και διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος.
Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι ενταγμένα 35 έργα με προϋπολογισμό € 30.173.541,00 και η απορρόφηση ανήλθε στο ποσό € 12.214.016,00 ή ποσοστό 40%.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε μετά την επίσκεψη και της Γενικής Γραμματέως πολιτισμού της κ. Μενδώνη να προχωρήσουν και οι μικρές εργολαβίες ανά έργο. Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του καμπαναριού της Παναγίας του Φιλερήμου.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την έφορο πως στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας έχει εγγραφεί η απαραίτητη πίστωση € 350.000,00 για την υλοποίηση του έργου.
Φορέας Υλοποίησης του έργου θα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σχετικά με την πρόταση για συντήρηση αναστήλωση των 5 Μύλων στο παραλιακό μέτωπο Ρόδου ο Περιφερειάρχης πρότεινε να γίνει με διαγωνισμό ή με προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί από την Περιφέρεια το ποσό των € 160.000,00.
 
 
Το Επαρχιακό Δίκτυο από Ιαλυσό μέχρι Παραδείσι, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, όπου το συνεργείο με το διαγραμμιστικό όχημα της Περιφέρειας πραγματοποιεί διαγραμμίσεις του οδοστρώματος κάθε βράδυ από 01:00 έως 05:00 το πρωΐ.
Οι διαγραμμίσεις θα συνεχισθούν την Τετάρτη το πρωΐ, τις ίδιες ώρες, από Ιαλυσό προς Κρητικά και λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας, παρακαλούνται οι οδηγοί και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες (οδηγοί ΤΑΞΙ) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην καταστρέφουν τις φρεσκοβαμμένες διαγραμμίσεις.
Για τον λόγο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού κ. Θέμη Καλαμάτα και ζήτησε τη συνδρομή του, ώστε περιπολικό της Αστυνομίας να συνοδεύει το συνεργείο για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την αποφυγή ατυχήματος, κάτι που αποδέχθηκε άμεσα ο διοικητής, εισπράττοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του Αντιπεριφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση.
 
 
Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση του meteo-news.gr με θέμα το "Ομορφότερο νησί της Ελλάδας " με την Ρόδο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και την Σάμο την δεύτερη .

Η ψηφοφορία μας ξεκίνησε την 15η Μαίου 2013 με 64 νησιά στην αφετηρία της διαδικασίας. Μέσα σε διάστημα 15 ημερών 7917 αναγνώστες ψήφισαν και ανέδειξαν τα 10 επικρατέστερα νησιά .

Υπεγράφη  από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη η σύμβαση για το έργο κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης στην Νήσο Χάλκη – και κατασκευή συνοδών έργων, προϋπολογισμού € 334.361,67.
Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία « Ρεϊσης Ηλίας & ΣΙΑ Ε.Ε Ανδρέας Αχ. Κωνσταντίνου ΕΔΕ ».
Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις μήνες λύνοντας το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού.
Είναι το πρώτο από μια σειρά αντίστοιχων έργων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
 
Ανοίγει ο δρόμος για τη στέγαση του νέου δικαστικού Μεγάρου Ρόδου στο παλιό Νοσοκομείο αφού αναμένεται  εντός των ημερών να περιέλθει  το κτήριο αυτό στην κατοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το γεγονός ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστα Σαρρή.  Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των νομικών όπως είναι η διατήρηση του κτηματολογίου, η εφαρμογή του δικαστικού ενσήμου και η κάλυψη των  κενών στο Εφετείο Δωδεκανήσου.
 

Στα χίλια εκατό  υπολογίζονται τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη Ρόδο και περί τα 400 δίκυκλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σε ολόκληρη τη χώρα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και δίκυκλα, ξεπερνούν τα 1.350.000!
 
Υπο έλεγχο  είναι φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 7 το πρωί σε ξερόχορτα κοντά στο χωριό της Δαματριάς. Ηδη έχουν μεταβεί 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και ασχολούνται με την κατάσβεση της.

 
Την αριστερη του άγκυρα έχασε χθές το πλοίο Πρέβελης κατά τον απόπλου του από το λιμάνι του Διαφανιού  της Καρπάθου,  κατά τους επιβάτες  ή της Χάλκης κατά το Λιμεναρχείο,  με προορισμό τη Ρόδο, προς εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου.

 
Χθες  το πρωί καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ότι το χρονικό διάστημα από 12-07-2013 το απόγευμα έως 13-07-2013 το μεσημέρι στην πόλη της Ρόδου, άγνωστος δράστης μπήκε από ανασφάλιστο παράθυρο σε ισόγεια οικία και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 6.000€, καθώς και διάφορα κοσμήματα. Ενεργείται προανάκριση.
 
 
Συνεχίζουν και σήμερα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο δήμο Κω με 24ωρη απεργία εκτός των κοινωνικο-προνοιακών δομών και της καθαριότητας.
 
*** Χθες πραγματοποιηθήκε πορεία των δημοτικών υπαλλήλων προς το κέντρο της πόλης με κατεύθυνση τη Πλατεία Ελευθερίας όπου και χαιρέτισαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου.*
 
** Πρόταση για παραίτηση όλων των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων σε περίπτωση ψήφισης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου δημοσιοποίησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημ. συμβουλίου Γιώργος Κυρίτσης.Παράλληλα υποστηρίζει με πρόταση στη ΚΕΔΕ να αναλάβουν οι δήμαρχοι να μην αποδόσουν τα παρακρατηθέντα στο κράτος, ώστε να καλυφθούνοι δαπάνες μισθοδοσαίς των απολυομένων δημοτικών υπαλλήλων.
 
 50 -60 ξενοδοχουπάλληλοι προπηλακίστηκαν χθες απο διευθυντικά στελέχη του ξενοδοχείου ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ γιατί δήλωσαν απεργοί και διεκδίκησαν αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.Ζητήθηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας όμως οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης όπου και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού κέντρου.
 
 
Στην Πάτμο θα πραγματοποιηθεί αύριο  το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα όπως: Προβλήματα και Προοπτικές Ανάπτυξης του Δήμου Πάτμου,  Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος ,Λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη λειτουργία των ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ και ΒΙΟΚΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Διετής Παράταση Προγραμματικής Σύμβασης δωρεάν παροχής νερού από τις υδρογεωτρήσεις της περιοχής ‘Κάλαθος’ της νήσου Ρόδου για υδροδότηση άνυδρων νησιών, μεταξύ Υπουργείου Αιγαίου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
 
 
Ο Δήμος Πάτμου , σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και την ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Απασχόλησης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Περιφερειακών θεσμών και Διεθνών συνεργασιών κ. Φτακλάκη Λίτσα θα μας παρουσιάσει την :
΄΄Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και τις προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης της Πάτμου.΄΄
Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Πόκκιας θα μας ενημερώσει για τις:
΄΄ Ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων μέσω του τοπικού προγράμματος LEADER για το νησί μας . ΄΄
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19-07-2013 στις 10:30 π.μ. στο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου PATMOS AKTIS SUITES & SPA .
 
 
Ο Γιάννης Κότσιρας θα εμφανιστεί απόψε στις 9 στο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου. Μαζί του θα είναι ο Στάθης Δρογώσης. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού αθλητισμού του Δήμου Ρόδου.
 
 
 Ο Τομέας Πολιτισμού της «Παραμεθορίου Δράσης» διοργανώνει από τις 20-22 Ιουλίου στο Αγαθονήσι, το 1ο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ».
 
 
Τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  στη Σύμη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το μεγάλο κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή ο οποίος στις 16 Ιουλίου του 1913, κατάφερε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων, με τη βοήθεια μόνο μια ς μαρμάρινης πέτρας, βάρους 15 κιλών! Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, έγιναν  και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ναυτικού Μουσείου της Σύμης, την εκμετάλλευση του οποίου ανέλαβαν συγγενείς του φημισμένου καταδύτη.
 
Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, η έκθεση της καταξιωμένης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας Μαρίας Κομπατσιάρη, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, με τον γενικό τίτλο «Ιδιόλεκτα».
 
 
Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών διοργανώνει την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013 και ώρα 21:00 στο θερινό κινηματοθέατρο “Ρόδον” προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Κύκλωμα», συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα και την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, προβλήματα που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οξυνθεί ιδιαιτέρως.
Η ταινία έχει αποσπάσει τέσσερα διεθνή βραβεία.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ανδρέας Αποστολίδης.
Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του ΔΟΠΑΡ και της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέασις».
Είσοδος ελεύθερη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54