Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ηρακλείου

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   01.04.2014
 
 
Με αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ, συνεχίζουν τα μέλη των συντονιστικών της Κρήτης τον αγώνα τους κατά της εξουδετέρωσης των Χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Παράλληλα με αφορμή την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Απριλίου τα συντονιστικά θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσουν για το θέμα.
 
Πορεία στο κέντρο της πόλης του  Ηρακλείου διοργανώνει ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών το Σάββατο το μεσημέρι,  μπροστά στον κίνδυνο πρόκλησης εκτεταμένης οικολογικής καταστροφής στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία μεταφοράς και εξουδετέρωσης (υδρόλυσης) των Συριακών χημικών όπλων στην καρδιά της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και φοβούμενος την μακροχρόνια μόλυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα . Η πορεία θα ξεκινήσει από την προβλήτα 6 του λιμανιού Ηρακλείου ακολουθώντας την Καζαντζίδη, Ικάρου, Αστόρια, Δικαιοσύνης, Ίδης, Καλοκαιρινού, Χανιόπορτα, 62 Μαρτύρων, Γιόφυρο, Παραλιακός, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πλατεία 18 Άγγλων, Νεάρχου και θα καταλήξει στην Προβλήτα 6.
 
331 είναι τελικά οι μετανάστες που επέβαιναν σε ένα σκάφος 32 μέτρων, το οποίο εντοπίστηκε 65 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης και εξέπεμψε σήμα κινδύνου αργά προχθές το βράδυ. Ανάμεσα στους  μετανάστες οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σύριοι και Αιγύπτιοι, βρίσκονται 100 γυναίκες και παιδιά. Χθες, το μεσημέρι, αρκετοί από τους μετανάστες επιβιβάστηκαν σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, προκειμένου να μεταφερθούν στην Παλιόχωρα ενώ θα φιλοξενηθούν σε εκθεσιακό χώρο στην Αγιά μέχρις ότου κινηθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους. Εκτιμάται ότι το σκάφος, είχε τελικό προορισμό την Ιταλία.
 
Με αφορμή την συνεδρίαση στην Αθήνα σήμερα και αύριο του  ECOFIN με στόχο  την επικύρωση των αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν μέσω του  πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί το λαό του Ηρακλείου, μαζικά να συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει  απόψε στις  6.30  στην Πλατεία Ελευθερίας  κατά των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών  της φτωχοποίησης της κοινωνίας, των απολύσεων, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, της πλήρους κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Πικετοφορίες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του Ηρακλείου οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ κόντρα στη λιτότητα διαρκείας.
 
Πικετοφορίες θα πραγματοποιηθούν στις 18.00 το απόγευμα στα εξής σημεία:
·                                 Στην Αλικαρνασσό Πλ. Αγίου Νικολάου
·                                 Στα Δειλινά στο γηπεδάκι
·                                 Στο Ατσαλένιο στην Πλ. Συνάνη
·                                 Στο Κέντρο στο Μεϊντάνι
Παράλληλα κάλεσμα απευθύνεται στην απεργία της 9ης Απριλίου και τη συγκέντρωση, στις 10.00 το πρωί της ίδιας μέρας, στην πλατεία Ελευθερίας.
 
 
Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο αύριο, 14:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου.
 
Προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ, που εγκρίνει την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Φουρνιά, σε απόσταση αναπνοής από το Παλαίκαστρο της Σητείας κατέθεσαν 220 πολίτες του Δήμου Σητείας και 24 συλλογικότητες. Είναι καιρός σημειώνει το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, "να μάθει όλη η Ελλάδα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τη Σητεία σε «πράσινη Πτολεμαϊδα. Είναι καιρός κάθε πολίτης να υπερασπιστεί τον αγώνα των Σητειακών, ενάντια στην επέλαση της πράσινης ανάπτυξης, γιατί εκεί δεν υπάρχει μόνο ήλιος και αέρας αλλά και άνθρωποι, εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα διεθνούς φήμης και απαράμιλλης ομορφιάς τοπία και αρχαιολογικοί χώροι, που κρατούν ζωντανά τα ίχνη της ιστορίας του τόπου και την προοπτική του."
 
Αύριο στις 6 το απόγευμα στην καφετέρια Βότσαλο του Αγίου Νικολάου,  πραγματοποιείται η δεύτερη συνέλευση της Οικολογικής Κίνησης Μεραμπέλου.
 
Για καταγγελίες που αφορούν "μαζικές εκλογικές μετακινήσεις εντός των διαμερισμάτων του Δήμου Ηρακλείου από δημότες που βλέπουν να γίνεται προσπάθεια αλλοίωσης της εκλογικής σύνθεσης, ιδίως σε περιοχές των πρώην δήμων που συγχωνεύθηκαν με τον Καλλικράτη, κάνει λόγο η  παράταξη Ηράκλειο ενεργοί πολίτες .  Κατόπιν αυτού, η παράταξη απαιτεί να της  παρασχεθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου τα πλήρη στοιχεία όλων των εκλογικών μετακινήσεων από το Ηράκλειο προς τα εκλογικά τμήματα των πρώην δήμων Γοργολαΐνη, Παλιανής και Τεμένους.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Σε συνέντευξη τύπου θα παρουσιαστούν στις 11 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου,  οι υποψήφιοι  των συνδυασμών της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, αντίστοιχα.  Αύριο στη μία το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας, θα παρουσιαστούν οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα προς συζήτηση θέματα του περιφερειακού συμβουλίου που αφορούν στην επένδυση «Ίτανος-ΓΑΙΑ»-Ισοτιμία γυναικών, ενώ θα γίνει και ανακοίνωση νέων υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων.
 
Σύσκεψη για τη βελτίωση των συνθηκών κίνησης και στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων επιβατών κρουαζιέρας, διαθέτοντας χώρους στο λιμάνι του Ηρακλείου, έτσι ώστε να μπορεί να αποφορτίζεται η στάθμευση και η παραμονή τους στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε χθες στον οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να  υπάρχει μια  ποιο οργανωμένη κίνηση των τουριστικών λεωφορείων στην πόλη, προσδίδοντας εικόνα οργάνωσης και τάξης και ταυτόχρονα θα υπάρχει για τους επισκέπτες περισσότερος χρόνος να ξοδέψουν στην πόλη με ότι θετικά αυτό συνεπάγεται. 
 
Εκδήλωση σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου την Παρασκευή στις 3 το απόγευμα, με θέμα: «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων. Η παρουσίαση  θα γίνει από το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου  Στέφανο Κομνηνό. 
 
Για την άλλη Πέμπτη 10 Απριλίου, διεκόπη η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές  Εφετείο Κακουργημάτων, όπου συνεχίστηκε χθες, κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας,  με τις απολογίες των κατηγορουμένων, η δίκη για την υπόθεση της μαφίας των ναρκωτικών και των όπλων. Την Πέμπτη αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως έδρας επί των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι 32 κατηγορούμενοι στην υπόθεση.
 
Δημοπρατήθηκε η  Πλατεία και το Δίκτυο Πεζοδρόμων στις Βασιλειές από το Δήμο Ηρακλείου έργο προϋπολογισμού 265.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου, η Προκήρυξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού για την «Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης και πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης μας στο Ηράκλειο» προϋπολογισμού 84.973,45 ευρώ και  χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LEADER. 
 
Στο Ρέθυμνο, κι έξω από το Δημαρχείο θα βρίσκεται η κινητή μονάδα του “Χαμόγελου του παιδιού”  με σκοπό την άμεση επαφή με τους κατοίκους και την ενημέρωση για τις δράσεις του οργανισμού.
 
Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Τετάρτη 9 Απριλίου ο Σύλλογος Φίλων της Πινακοθήκης που ίδρυσε ο εκλιπών Σάββας Πετράκης στον Κερατόκαμπο. Η συνέλευση, που θα κληθεί να αποφασίσει για την συνέχιση της λειτουργίας της πινακοθήκης, θα γίνει στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.
 
Δύο μεγάλες συναυλίες διοργανώνονται απόψε στο Ηράκλειο  με αφορμή την έναρξη της Τουριστικής Περιόδου και του Διευρυμένου Ωραρίου των Αρχαιολογικών Χώρων της πόλης. Σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στις 18.30 το απόγευμα, θα  πραγματοποιηθεί συναυλία Κλασσικής Μουσικής από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου.  Παράλληλα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού, θα διεξαχθεί στις 18.00 το απόγευμα, μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01/04/2014 - 11:06