Ειδήσεις από την ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

 

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 1 -4 -2014
 
 
 
Στην Κομοτηνή στις 11 Απριλίου ο Φώτης Κουβέλης 
 
Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα περιοδεύσει από τις 10 έως τις 12 Απριλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης. Το πρόγραμμά του αναμένεται να περιλαμβάνει επισκέψεις και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας, αρχής γενομένης από το δυτικότερο άκρο της, την περιφερειακή ενότητα Δράμας. Ακολουθεί η Καβάλα, όπου θα διανυκτερεύσει μετά την πρώτη μέρα της περιοδείας του, και σειρά επισκέψεων θα πραγματοποιήσει σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.
 
Ανακοίνωση της παράταξης Μορφίδη για το «4ο Μνημόνιο». Επίσημη «πρώτη» για το λογότυπο
 
  Τη δική της θέση για την ψηφοφορία στη Βουλή, την Κυριακή, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Συνδυασμός ΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Κώστα Μορφίδη, που προσθέτει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τα κεντρικά ζητήματα. Παράλληλα, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται στην ανακοίνωση και το λογότυπο του Συνδυασμού. Αναλυτικά:
 Το “τέταρτο μνημόνιο”, δυστυχώς, έγινε, χθες Κυριακή 30/3/14, με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή νόμος του κράτους. Με αυτό ισοπεδώνονται οριστικά οι μισθοί και οι συντάξεις. Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις. Οι ρυθμίσεις για το ψωμί τα φάρμακα, το βιβλίο κλπ. αποτελειώνουν μια σειρά από αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες. Με τις αντίστοιχες για το γάλα διαλύεται η κτηνοτροφία. Παράλληλα χαρίζονται οι ανακεφαλαιωμένες-με τα λεφτά του ελληνικού λαού- τράπεζες, στους πρώην ιδιοκτήτες τους και σε ξένα funds. Η χώρα ολόκληρη και η περιοχή μας ιδιαίτερα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια βαθύτερα στην κρίση και στη φτώχεια!
Μπροστά στο φάσμα της περαιτέρω φτωχοποίησης και της κοινωνικής εξουθένωσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη! Γιατί έτσι συμβάλλει στην καταστροφή της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας, που εκπροσωπεί.Η περιφερειακή παράταξη “Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης” θέλει να μετατρέψει μαζί με την κοινωνία την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε ένα θεσμό λαϊκής αναφοράς, κοινωνικής στήριξης και οικονομικής ανάκαμψης. Η Περιφέρεια έχει όλες τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν την γνώση και τη δύναμη για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή στον τόπο τους.
 Στις 18 Μαΐου το μεγάλο στοίχημα για την ανάταξη της τοπικής κοινωνίας και την πορεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας πρέπει να κερδηθεί.
 
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ξάνθης
 
Από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ Ξάνθης εκδόθηκε η ακόλουθη καταγγελία αναφορικά με την απόλυση της εργαζόμενης στην Ε.Α.Σ. Ξάνθης που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας:
 
Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση από την διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης της εργαζόμενης που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας.Οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει. Τους προηγούμενους μήνες είχαμε την τρομοκρατία στην ΣΕΚΑΠ από το νέο ιδιοκτήτη για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με την απειλή της απόλυσης. Τώρα έχουμε αντίστοιχο ζήτημα και στην ΕΑΣ Ξάνθης.Αξιοποιώντας τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, πατώντας στην απειλή της ανεργίας, όταν στην χώρα υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.Οι επιδιώξεις τους πρέπει να βρίσκουν απέναντί τους ενωμένους τους εργαζόμενους κι αποφασισμένους να τους αντιπαλέψουν.
Καλούμε το Σωματείο των εργαζομένων, τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Ξάνθης να παλέψουν αποφασιστικά για να μην περάσει η εκδικητική απόλυση. Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις να αναγκάσουν την διοίκηση της ΕΑΣ να πάρει πίσω την απόλυση.Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη. Με ταξική αλληλεγγύη να βάλουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική. Κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ευρωπαϊκή Ένωση μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη! Με ταξική ενότητα θα δώσουμε απάντηση.
 
Κανένας μόνος του στην κρίση. Όλοι για έναν κι ένας για όλους!
 
 
Επίσημη πρώτη και για Τσιακίρογλου
 
Την επίσημη πρώτη της έκανε και η δημοτική παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία» του Σωτήρη Τσιακίρογλου, στον δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Με παρουσία των στελεχών και των υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων αλλά και φίλων και υποστηρικτών του συνδυασμού, ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Σωτήρης Τσιακίρογλου δρομολόγησε τον αγώνα για αλλαγή του κατεστημένου στα δημοτικά πράγματα. Επαναβεβαίωσε την πρόθεση του συνδυασμού του να ανατρέψει το φθαρμένο και παλιό της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της αδιαφορίας, με ένα νέο άμεμπτο και κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, με έμφαση στην πρόνοια, την καθημερινότητα και τον πολιτισμό.
 
«Αναλαμβάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, αλλά και ο καθ’ ένας μας ξεχωριστά, την πρωτοβουλία για να αλλάξουμε όλα αυτά που μας καθηλώνουν στην ένδεια και στην απραξία. Αφήνουμε πίσω μας το παλιό. Ανοίγουμε μαζί το δρόμο για το αύριο. Ο δήμος χρειάζεται νέους ανθρώπους, νέες δράσεις, νέες ιδέες. Ήρθε η ώρα μιας νέας γενιάς να ‘ρθει στα δημοτικά πράγματα της Ξάνθης, είναι πια αίτημα των δημοτών», επεσήμανε από το βήμα ο Σωτήρης Τσιακίρογλου. Επαναδιατύπωσε επίσης το όραμά του για μια πόλη πρότυπο, με περισσότερες ευαισθησίες και πιο ανθρώπινο πρόσωπο που θα διευκολύνει τους δημότες και δε θα τους ταλαιπωρεί. «Είμαστε διεκδικητικοί και μαχητικοί. Γνωρίζουμε να αγωνιζόμαστε όπως έχουμε κάνει ήδη στη ζωή μας. Είμαστε δυναμικοί αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο. Όσο για τις φιλοδοξίες μου η ζωή μου τα λέει όλα. Ποτέ δεν έγινα επαγγελματίας πολιτικός. Ποτέ δεν διορίστηκα σε έμμισθη πολιτική θέση.Εάν θέλετε να μάθετε πάντως πια είναι η φιλοδοξία μου διεκδικώντας την δημοτική αρχή, είναι μία σε τελική ανάλυση. Να κάνουμε το δήμο μας πρώτο δήμο στη χώρα όπως παλιότερα. Να σας κάνουμε να νιώθετε περήφανοι για το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, να σας κάνουμε να νιώσετε ασφαλείς απέναντι σε προθέσεις προσβολής και απαξίωσης της προσωπικότητας σας. Να μην σας υποτιμούν, να μη σας θίγουν το φιλότιμο.», συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιακίρογλου και κατέληξε μέσα σε ένα θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους λέγοντας. «Αγαπητοί φίλοι και φίλες συνοδοιπόροι αυτού του όμορφου και συνάμα δύσκολου αγώνα, να θυμάστε πάντα ότι είμαστε όλοι μαζί και η προσπάθεια είναι κοινή. Τα βλέματα των Ξανθιωτών είναι στραμμένα σε εσάς, σε εμάς. Γιατί κανένας δεν είναι επαγγελματίας δημοτικός ςύμβουλος. Γιατί είστε ικανοί, γιατί έχετε όραμα και γιατί είστε πολίτες με ήθος και αρχές. Οι δημότες της Ξάνθης, της Σταυρούπολης και των οικισμών έχουν εναποθέσει σε μας όλες τις ελπίδες τους. Γιατί μπορούμε, γιατί έχουμε τη θέληση, γιατί είμαστε οι καλύτεροι.»
 
Στη συνάντηση τέλος συζητήθηκαν οι στρατηγικές και ελήφθησαν οι αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του προεκλογικού αγώνα του συνδυασμού Ενωτική Πρωτοβουλία.
 
Συνάντηση Μπένη με τους υποψηφίους του στο Ζήτα Παλάς
 
Συνάντηση με τους υποψήφιους του συνδυασμού του πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Μπένης.
Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται:
«Την Κυριακή στις 30 Μαρτίου 2014, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Δημήτρης Μπένης συναντήθηκε με τους υποψηφίους του συνδυασμού «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ».
Έγινε διεξοδική συζήτηση για τις θέσεις και τις βασικές αρχές του συνδυασμού, όπως και για το πρόγραμμα.
Μετά από διάλογο που έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με  τους συνδημότες μας, προτάθηκαν συγκεκριμένες ιδέες και δράσεις, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.
Ο συνδυασμός «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» επιδιώκει στοχευμένες και ρεαλιστικές παρεμβάσεις στην πόλη και όχι γενικόλογες και μη υλοποιήσιμες προτάσεις.
Το σύνολο των θέσεων και προτάσεών μας θα παρουσιαστεί σύντομα σε επίσημη εκδήλωση.»
 
 
Σοβαρή  και ουσιαστική κίνηση από το  Σύλλογο για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης
 
Ο Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης έστειλε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους υποψηφίους δημάρχους που ζητούν την ψήφο των Ξανθιωτών στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, επιστολή με την οποία τους καλεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους κατοίκους του οικισμού και κατ’ επέκταση όλους τους κατοίκους της Ξάνθης.
 
Ο σύλλογος ζητά τα σχόλια και τις απόψεις των υποψηφίων δημάρχων έως τις 15 Απριλίου, ώστε να τις κοινοποιήσει στους κατοίκους του παραδοσιακού οικισμού. Στις προθέσεις του συλλόγου είναι όλες οι απαντήσεις να συμμετάσχουν σ’ ένα δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια της περιόδου έως τις εκλογές, προκειμένου ο προεκλογικός λόγος στην πόλη να γίνει περισσότερο ουσιαστικός και χρήσιμος.
 
Στο κείμενο της επιστολής ο σύλλογος κάνει αναφορά σε μερικά φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την παλιά Ξάνθη, τα οποία σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής είναι:
Η διαρκώς ογκούμενη όχληση που υφίσταται ο οικισμός από τη μεταφορά της νυχτερινής ζωής της πόλης κατά κύριο λόγο πλέον στην Παλιά Ξάνθη. Η γειτονία μας είναι τόπος όπου διαμένουν κάτοικοι κάθε ηλικίας οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με το μοντέλο διασκέδασης που επιχειρείται να επικρατήσει. Εμείς θεωρούμε πως το μοντέλο της Ορφέως θα καταστρέψει τη γειτονιά. Στην Παλιά Ξάνθη μόνο ήπιας μορφής διασκέδαση (π.χ. παραδοσιακά καφενεία) και επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. εργαστήρια, ατελιέ ή εμπορικά καταστήματα) μπορεί να υπάρξει. Όποιος επιθυμεί να λειτουργήσει κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, οφείλει να αιτηθεί την κατάλληλη γι’ αυτό άδεια λειτουργίας και να τηρεί τα νόμιμα. Οτιδήποτε διαφορετικό στερείται ηθικής βάσης, αποτελεί εμπαιγμό και είναι παράνομο. 
 
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται από τη μετατροπή του κέντρου της Παλιάς Ξάνθης (πλατεία Μητροπόλεως και πέριξ δρόμοι) σε ένα χώρο στάθμευσης άναρχο και ρυπαρό, πρόβλημα που δημιούργησε κυρίως η αδιαφορία όλων. Εμείς ζητούμε την άμεση σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης για την κίνηση των οχημάτων στον παραδοσιακό οικισμό και προκρίνουμε την ολοκληρωτική και αυστηρή απαγόρευση της στάθμευσης  στους πάντες στο χώρο της Μητρόπολης, ενώ στους πέριξ αυτής δρόμους να επιτρέπεται αποκλειστικά η στάθμευση στα αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ειδικά στον πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού δεν υφίσταται κυκλοφοριακό πρόβλημα (με την έννοια του αυξημένου φόρτου κυκλοφορίας) αλλά δημιουργούνται προβλήματα από την ανεξέλεγκτη και παράνομη στάθμευση
.
Το τρίτο ζήτημα που θεωρούμε σημαντικό είναι η αργή, συνεχής και αδιάλειπτη, αισθητική αλλοίωση του οικισμού από τις άναρχες επεμβάσεις στα κτήρια, οι οποίες στρεβλώνουν την παραδοσιακή εικόνα της Παλιάς Ξάνθης. Αναφερόμαστε στα πλαστικά και αλουμινένια κουφώματα (λευκά πολύ συχνά), στη δόμηση αυλών, στην εξαφάνιση σκαλοπατιών, και σε μια σειρά από τέτοιες, βολικές για τους κατοίκους παρεμβάσεις, που όμως πνίγουν μέρα τη μέρα τον οικισμό. Οι ευθύνες εδώ προφανώς είναι μοιρασμένες μεταξύ όσων κατοίκων δεν είναι ευαισθητοποιημένοι, της πολεοδομίας που δεν ξέρουμε αν δε θέλει, αν δεν προλαβαίνει ή αν δεν μπορεί και του Δήμου που αρκείται στο υμνολόγιο της Παλιάς Πόλης αλλά επί της ουσίας απουσιάζει. Επίσης το υπερβολικά αυστηρό και περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις παρεμβάσεις και τις ανακαινίσεις των κτηρίων Α’ και Β’ κατηγορίας, έχει ως αποτέλεσμα αυτά να αφήνονται από τους ιδιοκτήτες τους στο έλεος και τη φθορά του χρόνου. Κανείς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει την πολυέξοδη, χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελέσματος προσπάθεια ανακαίνισής τους. Έτσι καθημερινά τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα καταρρέουν, αποτελούν συχνά εστίες μόλυνσης και επικινδυνότητας. Σε λίγα χρόνια πολλά από αυτά θα αποτελούν παρελθόν. Γενικώς το ισχύον πλαίσιο είναι μη λειτουργικό. Αφενός θέτει σωρεία τεχνικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων σε οποιοδήποτε κάτοικο επιχειρεί να ανακαινίσει μια τέτοια χαρακτηρισμένη κατοικία και αφετέρου, όπως βλέπουμε στην πράξη, δεν προστατεύει την Παλιά Ξάνθη από την αισθητική αλλοίωση. Απαιτείται λοιπόν συντονισμένη ανάληψη δράσης από όλους τους φορείς στην κατεύθυνση ουσιαστικής αλλαγής του καθεστώτος προστασίας, ώστε αυτό να γίνει απλούστερο, πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Το συντονισμό αυτών των προσπαθειών οφείλει να αναλάβει ο Δήμος Ξάνθης. Φυσικά, αν και η συγκυρία μπορεί να μην φαντάζει ευνοϊκή, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λείπει ένα εργαλείο χρηματοδοτικής υποστήριξης των ιδιοκτητών που επιθυμούν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους και είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν το υψηλό κόστος.
 
Ένα τέταρτο θέμα μου θα θέλαμε να εισάγουμε στη συζήτηση είναι και η πρόταση για τη δημιουργία (με ευθύνη του Δήμου Ξάνθης) ενός Φορέα διαχείρισης και προστασίας της Παλιάς Ξάνθης, ο οποίος με διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες, θα αναλάβει το έργο του συντονισμού και της ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων (υπηρεσιών, κατοίκων, επιχειρηματιών, επισκεπτών) στην κατεύθυνση προστασίας και διατήρησης αυτού του μαγευτικού συνόλου που ονομάζεται Παλιά Ξάνθη.
 
Ο Στέλιος Κούλογλου στην Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης
 
Την Τρίτη 1 Απριλίου στις 21:30 η Κινηματογραφική Λέσχη της Αλεξανδρούπολης θα προβάλει την ταινία «H νονά» του Στέλιου Κούλογλου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, παράλληλα την Τρίτη πριν από την προβολή της ταινίας του Κούλογλου θα προηγηθεί προβολή της ταινίας μικρού μήκους Σαλταδόροι (διάρκεια 7’) του ελπιδοφόρου νέου σκηνοθέτη Στέφανου Γκέκα που αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός από την κατοχή.
«Η νονά» ένα ντοκιμαντέρ για τη «Μερκιαβέλι»
Το ντοκιμαντέρ «Η νονά» του Στέλιου Κούλογλου είναι ένα διαφορετικό πορτρέτο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μερικά χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μια άσημη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία που δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Ο δάσκαλός της στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε λέει ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι η «Μερκιαβέλι» ασκεί την εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπως δίδασκε ο Μακιαβέλι. Μια δημοσιογράφος που τη γνωρίζει καλά, λέει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους νονάς της Μαφίας. H γερμανίδα καγκελάριος κλήθηκε το 2008 να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση. Στον πειραματικό σωλήνα, οι χώρες του Νότου. «Aν έγραφα τώρα ένα βιβλίο για το δόγμα του σοκ», λεει η Ναόμι Κλάιν, «θα ήταν για την Ελλάδα». Πώς η Μέρκελ κατάφερε να επιβάλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη;
 
To Δίκτυο Ναυαρίνο για την Τουρκία και τον Ερντογάν
 
Εκδήλωση για τη σημερινή Τουρκία και το ρόλο του Ερντογάν διοργανώνει το Δίκτυο Ναβαρίνο στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Bilkent και Επιστημονικό Συνεργάτη, του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ.Γιάννη Γρηγοριάδη.Το θέμα που ο κ. Γρηγοριάδης θα αναπτύξει είναι: «Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία: Μια αποτίμηση του ρόλου του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AKP) με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις» και όλη την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
 
Συνάντηση μουσικών σχολείων στην Ξάνθη 
 
Οριστικοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης η διεξαγωγή της Πανελλήνιας Συνάντησης Μουσικών Σχολείων που θα γίνει στην πόλη από τις 28 μέχρι τις 30 Απριλίου.Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, το Δήμο Αβδήρων, το Μουσικό Σχολείου, τους Συλλόγους Γονέων και  Κηδεμόνων και το ΕΒΕ.Στο κέντρο της πόλης θα υπάρχει εξέδρα για την παρουσίαση των σχημάτων από τα μουσικά γυμνάσια όλης της χώρας που θα συμμετάσχουν. Υπολογίζεται ότι θ βρεθούν περίπου 600 μαθητές ενώ συζητείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη συμβολή της οποίας εξήρε ο Πρόεδρος του Κέντρου, η παρουσία μαθητών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
 
Δωρεάν το αμφιθέατρο στους συνδυασμούς
 
Την παραχώρηση του αμφιθεάτρου, δωρεάν, στους συνδυασμούς που το ζητάνε για τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις αποφάσισε το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού στη συνεδρίασή του. Ήδη υπάρχουν 3 αιτήσεις από συνδυασμούς του Δήμου και της Περιφέρειας ενώ τις λεπτομέρειες θα ορίσει η διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συστηθεί στο Δήμο.Τέλος στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε και οι κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου και με απόφαση Προέδρου μετά από σχετική αλληλογραφία με το αρμόδιο Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εφαρμόζεται ήδη η ένταξη στο ωράριο των ΟΤΑ
 
Ημερίδα από το ΚΕΔΔΥ Ξάνθης
 
Ημερίδα με θέμα «Διαφοροποιημένη διδασκαλία» διοργανώνει το ΚΕΔΔΥ Ξάνθης σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες, την Ε.Λ.Μ.Ε. και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης την Κυριακή 6 Απριλίου στο 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης.
Η ημερίδα θα γίνει κατά τις ώρες 10:00-15:00 με εισηγητές τον σχολικό σύμβουλο 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Χαλκιδικής και διδάκτορα ειδικής αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Μπότσα και την καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής – Μαθησιακών Δυσκολιών στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σουζάνα Παντελιάδου.
 
Στην Κομοτηνή διεξήχθη η τακτική ετήσια συνέλευση των συλλόγων γονέων των μουσικών σχολείων
 
Σειρά ζητημάτων, που απασχολούν τους μαθητές αυτών των σχολείων και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους, τέθηκαν επί τάπητος στην τακτική ετήσια συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πόλη μας. Κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τη συνέλευση ήταν αυτά της μεταφοράς και της σίτισης, που στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ταλαιπώρησαν χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης τα εκπαιδευτικά θέματα, όπως η ανεπάρκεια καθηγητών μουσικής και η απουσία πιστοποίησης γνώσεων για τους αποφοίτους μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. 
 
 Στην Κομοτηνή, μαζί με εκπροσώπους των συλλόγων γονέων από τα 42 μουσικά και τα 3 καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, βρέθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης, κ. Κώστας Παπαδούλης. «Για να έχουμε ανοιχτό σχολείο και προσβάσιμο για όλα τα παιδιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδούλης, «είναι απαραίτητο να έχουμε μεταφορές, επειδή αυτά τα σχολεία είναι νομαρχιακού επιπέδου, και να έχουμε σίτιση, γιατί πολλά παιδιά μετακινούνται από τις 6 το πρωί και επιστρέφουν στα σπίτια τους στις 4-5 το απόγευμα». «Και βέβαια είναι απαραίτητο να έχουμε καθηγητές για τη μουσική ή για καλλιτεχνικά μαθήματα», προσέθεσε, αποκαλύπτοντας ότι ακόμα ως σήμερα υπάρχουν τεράστια εκπαιδευτικά κενά, τα οποία αντιστοιχούν σε 9.000 χαμένες διδακτικές ώρες την εβδομάδα πανελλαδικά. Βάσει των παραπάνω, ο χαρακτήρας των μουσικών σχολείων ακυρώνεται, κατά τον κ. Παπαδούλη, αφού όπως επισήμανε, «το θέμα δεν είναι να κάνουμε 5 εκδηλώσεις, αλλά τα παιδιά να διδαχτούν τη μουσική παιδεία». «Όταν το παιδί πρέπει να το στείλεις στο ωδείο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου, ακυρώνεις τον δωρεάν χαρακτήρα», προσέθεσε. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης υπενθύμισε ότι ακόμα στις τάξεις του λυκείου οι μαθητές των μουσικών σχολείων στερούνται αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ η πολιτεία αμελεί συστηματικά να προβλέψει νομοθετικά την πιστοποίηση των σπουδών τους. Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι μόνο απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά αποτελούν μέρος μιας γενικότερης διάθεσης να πάρουν τα μουσικά σχολεία ελιτίστικο χαρακτήρα. «Θα ήταν πρόσκαιρα», σημείωσε, «αν αυτά τα προβλήματα το 2009 τα είχαμε λυμένα». «Τα ίδια προβλήματα όμως είχαμε και το 2009», επισήμανε, «επομένως δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μία διάθεση, όχι να κλείσουν τα σχολεία, αλλά να αποκτήσουν έναν πιο ελιτίστικο χαρακτήρα. Δηλαδή να πηγαίνουν παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να πάνε. Κάτι που δεν αφορά μόνο τα μουσικά, αλλά το σύνολο της εκπαίδευσης. Ο κ. Παπαδούλης αναφέρθηκε στο δίλημμα που αναπτύσσεται και διακινείται σχετικά με το αν τα μουσικά σχολεία είναι φθηνά ή ακριβά. Το ερώτημα που προτίμησε να θέσει εκείνος είναι αν τα σχολεία αυτά είναι αναγκαία και αν πρέπει να τα έχουμε. «Σε μία κατάσταση κρίσης πρέπει να υπάρχει ο πολιτισμός;», αναρωτήθηκε. «Άλλωστε είμαστε ένας λαός που στις δύσκολες στιγμές στράφηκε στη μουσική, στράφηκε στην τέχνη», σχολίασε, «για να εκφράσει πρώτα από όλα τις ελπίδες του, αλλά και για να αντλήσει δύναμη και να αγωνιστεί». «Οι ιατρικές σχολές και το πολυτεχνείο είναι ακριβές σχολές», υπενθύμισε, για να αναρωτηθεί με νόημα «θα πρέπει να μείνουμε μόνο με τις φιλολογικές;». «Το ζήτημα», ξεκαθάρισε κλείνοντας, «είναι αν κάτι είναι απαραίτητο ή αν δεν είναι». 
 
 
Πασχαλινή διανομή προϊόντων στην Ξάνθη
 
Άλλη μια διανομή προϊόντων προγραμματίζεται για το πρωί της Κυριακής των Βαΐων (13 Απριλίου) από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και την Ομάδα Δράσης Ξάνθης Χωρίς Μεσάζοντες, απέναντι από το γήπεδο του Α.Ο.Ξ.Σε σχετικό δελτίο τύπου οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι οι παραγγελίες πρέπει να γίνουν έγκαιρα «ώστε να γνωρίζουμε τι ποσότητες θα χρειαστούν», διαβεβαιώνουν ότι «όλα τα προϊόντα είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα από τους παραγωγούς που συνεργαστήκαμε σε όλες τις διανομές» και σημειώνουν:
Η φόρμα παραγγελίας έχει ανοίξει και μπορείτε από το αντίστοιχο μενού να κάνετε παραγγελία (http://politesxanthis.gr/order.html).
Για να βοηθήσετε μπορείτε να κατεβάσετε την αφισούλα μας και να την τυπώσετε σε έναν απλό εκτυπωτή (http://politesxanthis.gr/polites.pdf).
Προσοχή: Τις ώρες 09.00-11.30 θα δίνονται προϊόντα σε αυτούς που παρήγγειλαν ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ. Μετά τις 11.30 θα μπορούν να πάρουν όλοι. Φροντίστε οι παραγγέλοντες να μην αργήσετε.
Έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες επαφές για την παράδοση χωρίς μεσάζοντες και άλλων προϊόντων με βάση τα αιτήματα των πολιτών στην ιστοσελίδα της Κίνησης. Περισσότερα στο τηλέφωνο των εθελοντών της κίνησης. Τηλέφωνο παραγγελιών: 6998 166416
 
Τα προϊόντα που θα διανεμηθούν
 
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσκ. 5Kg με 16€
- Γραβιέρα Κρήτης με 11€ το κιλό
- Τυρί φέτα Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€
- Φέτα κατσικίσια δοχείο με άλμη συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€
- Ελιές καλαμών σε βάζο ενός κιλού με 3€
- Χαρτί υγείας συσκευασία 30 ρολών Χ 200γρ. (σύνολο 6Kg) με 12,5€
- Χαρτί κουζίνας 4 τεμ. των 450γρ με 4€
- Χαρτοπετσέτες ένα πακέτο (660 τεμ.) με 2,5€
- Αλεύρι ειδικό για τσουρέκια 5Kg με 6€
- Πατάτες Κίτρινες Agria 10Kg με 4€
 
Τα παρακάτω προϊόντα θα είναι χωρίς παραγγελία
 
- Αλεύρι τύπου 70 σε συσκευασία 10 kg με 5,5€
- Αλεύρι τύπου 70 σε συσκευασία 25 kg με 12,5€
- Αλεύρι ολικής άλεσης σε συσκευασία 10 kg ΜΕ 7€
- Αλεύρι ολικής άλεσης σε συσκευασία 25 kg ΜΕ 17,5€
- Ρεβίθια μεγαλόσπερμα Ξάνθης συσκευασία 2 kg με 5€ (2,5€/kg)
- Φασόλια μέτρια Ξάνθης συσκευασία 2,5 kg με 5€ (2€/kg)
- Φασόλια μεγάλα Χρυσουπόλεως συσκευασία 3 kg με 8€ (2,65€/kg)
- Φασόλια γίγαντες με 3 ευρώ το κιλό
- Φακές από τα Φάρσαλα συσκευασία 2 kg με 3€ (1,5€/kg)
- Μέλι της περιοχής μας, ανθόμελο και βουνίσιο 1 kg με 7€
 
 
Η αγαπημένη συγγραφέας, μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη στην Κομοτηνή
 
Τα βιβλιοπωλεία «Βαφειάδης» και οι εκδόσεις Μεταίχμιο φέρνουν στην Κομοτηνή την κ. Άλκη Ζέη με αφορμή την παρουσίαση του νέου της αυτοβιογραφικού βιβλίου με τίτλο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων αφηγείται το παραμύθι της ζωής της και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή όπως μόνο εκείνη ξέρει. Ένα συναρπαστικό βιβλίο, γραμμένο με αγάπη και τρόπο μυθιστορηματικό.
Η Άλκη Ζέη θα βρίσκεται στην Κομοτηνή την Τετάρτη 9 Απριλίου στις 7.00μ.μ στον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν η κ.Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος-συνεργάτιδα της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» και ο κ.Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος-Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ροδόπης.
 
 
1ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης στην Κομοτηνή στις 23 με 25 Απριλίου υπό την αιγίδα της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α. Κομοτηνής
 
Το 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης θα πραγματοποιηθεί από 23 μέχρι 25 Απριλίου στην Κομοτηνή υπό την αιγίδα της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α. Κομοτηνής και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Σβυντρίδη και σε αυτό θα συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί κιθάρας, γνωστοί πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ο κ. Σβυντρίδης.Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται πληθώρα εκδηλώσεων όπως συναυλίες και σεμινάρια για την κιθάρα αλλά και διαγωνισμούς κιθάρας στους νικητές των οποίων μάλιστα θα διανεμηθούν και πλούσια δώρα μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχει μια χειροποίητη κιθάρα Gabriel, αξίας 1.200 ευρώ για το διαγωνιστικό τμήμα των Solist Κιθαριστών, όπως αναλύει ο κ. Σβυντρίδης. 
 
«Στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν πολλές δραστηριότητες παρόλο που είναι τρεις μέρες. Θα διεξάγονται καθημερινά σεμινάρια όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κάποια δουλειά τους στους κιθαριστές που προανέφερε και να ακούσουν καινούργιες ιδέες και προτάσεις πάνω στις δημιουργίες τους και τεχνικές και ερμηνευτικές. Θα υπάρξει επίσης μια εξαιρετική διάλεξη για τον Leo Brower τον μεγάλο κουβανό συνθέτη που επιμελήθηκε ο Κώστας Χίζαρης, διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ με καταγωγή από την Καβάλα. Ακόμα θα υπάρχει έκθεση κιθάρας, ενώ κατά τις απογευματινές ώρες θα υπάρχουν διπλές συναυλίες. Μετά από αυτόν τον κύκλο των τριών ημερών θα διεξαχθούν και κάποιοι διαγωνισμοί που αφορούν τα σύνολα κιθάρας, με 3, 4 άτομα, υπάρχει συμμετοχή ακόμη και με 8 κιθαριστές. Θα υπάρξουν βέβαια και διαγωνισμοί για σόλο κιθάρα στον πρώτο μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι μέχρι την ηλικία των 13 ετών στο δεύτερο μέχρι την ηλικία των 17 ετών και στον τρίτο όσοι είναι από 17 και πάνω. Παρόλο που δεν είχαμε οικονομική υποστήριξη από επίσημους φορείς της περιοχής, είχαμε υποστήριξη από μουσικούς οίκους της πόλης αλλά και κατασκευαστές κιθάρας και έτσι σ’ όλους τους διαγωνισμούς θα απονεμηθούν έπαθλα στους νικητές. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν κυρίως στο χώρο του Achilio hotel, ενώ θα υπάρξει και μια ξεχωριστή συναυλία για το φιλόμουσο κοινό της Κομοτηνής που θα γίνει στην αίθουσα Παπανικολάου στις 24 Απριλίου στις 20:30 με ελεύθερη είσοδος.»
 
Τέλος, κλείνοντας ο κ. Σβυντρίδης απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν τονίζοντας πως «το 1ο Φεστιβάλ Κλασσικής Κιθάρας Θράκης θα είναι μια κιθαριστική πανδαισία στην ακριτική Ελλάδα με τη συμμετοχή μερικών εκ των σημαντικότερων Ελλήνων κιθαρίστων, καθηγητών και σολίστ. Σας περιμένουμε να την ζήσετε μαζί μας».
 
Info
 
• Κόστος συμμετοχής για τα μέλη του φεστιβάλ είναι 70 ευρώ. Περιλαμβάνει: παρακολούθηση 6 συναυλιών, μαθήματα 4 σεμιναρίων, διάλεξη, συμμετοχή στους διαγωνισμούς και των 2 κατηγοριών.
 
• Κόστος διαμονής και διατροφής (προαιρετικό) για τα μέλη του φεστιβάλ, στο ξενοδοχείο ACHILLIO 4*, 3 χλμ. από το κέντρο της Κομοτηνής είναι 70 ευρώ το άτομο σε 3κλινο δωμάτιο ή 80 ευρώ το άτομο σε 2κλινο δωμάτιο. Περιλαμβάνει: πλήρη διατροφή (3 γεύματα την ημέρα), από το βράδυ της 23/4, ως το πρωινό της 26/4/2014.
 
• Το κόστος συμμετοχής και το κόστος διαμονής και διατροφής, αποστέλλεται με κατάθεση στην EUROBANK, στον Αριθμό Λογαριασμού 0026-0306-57-0100219112, στο όνομα Δημήτρης Σβυντρίδης. Το δελτίο συμμετοχής, μαζί με την απόδειξη κατάθεσης, αποστέλλονται φωτοτυπημένα στο FAX: 210 4913025.
Οι καθηγητές κλασικής κιθάρας, όπως και οι γονείς ή οι κηδεμόνες που συνοδεύουν μαθητές στο φεστιβάλ, απαλλάσσονται του δικαιώματος συμμετοχής.
 
Προθεσμία Δηλώσεων Συμμετοχής: 22/4/2014
Επικοινωνία: Δημήτρης Σβυντρίδης
 Τηλ.: 6936 005 781 FAX: 210 4913025
 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01/04/2014 - 13:09