Η κινηματογραφική έκπληξη της Αμαλιάδας (video)

Χαλικιάς & Κοντοπανάγος σπρώχνουν την Αμαλιάδα σε ρυθμούς κινηματογραφικούς!

Του Γιώργου Μαρινόπουλου

Ο Γιώργος Χαλικιάς και ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος γνωρίστηκαν στο Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου, μια αξιόλογη επιμορφωτική προσπάθεια  που έλαβε χώρα στον Σταφιδόκαμπο τον Αύγουστο του 2012, κυρίως χάρη στην επιμονή και το πάθος του Γιώργου Αλεβιζόπουλου,προέδρου της Κοινότητας & του Πνευματικού-Καλλιτεχνικού Κέντρου Σταφιδοκάμπου. Η μεγάλη παρέα των νέων ανθρώπων με το ανήσυχο πνεύμα και τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες που δημιουργήθηκε εκεί, προχώρησε μάλιστα και στην δημιουργία «ερασιτεχνικών» αλλά αξιόλογων ταινιών μικρού μήκους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το "Goodbye Elenin".

Λίγους μήνες μετά ο Χαράλαμπος έγραψε το σενάριο, την μουσική και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους "Τιμολόγιο", που συμμετείχε μάλιστα στις "Nύχτες Πρεμιέρας 2013" , ενώ αναμένεται να διαγωνιστεί και σε άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας του Χαράλαμπου ήταν ο Γιώργος, ο οποίος αργότερα έκανε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με την ταινία μικρού μήκους "Chamber Fishing", της οποίας έγραψε και το σενάριο, ενώ από τους βασικούς συντελεστές ήταν αυτήν τη φορά ο Χαράλαμπος. Η ταινία αυτή κουβαλά ήδη στις αποσκευές της το 1ο βραβείο του "Deepex Spearfishing Video Awards 2014" και όλοι μας ευχόμαστε να συνεχίσει την πορεία της στα φεστιβάλ που θα συμμετάσχει με ανάλογη επιτυχία.

Πρόσφατα συνάντησα τους δύο φίλους μου, τον Γιώργο Χαλικιά και τον Χαράλαμπο Κοντοπανάγο, στο "Ποδήλατο", το καφέ που διατηρεί ο Γιώργος (μαζί με έναν ακόμη φίλο μου, τον Δημήτρη) στον πεζόδρομο της Αμαλιάδας. Και είχα την ευκαιρία να ξανασυζητήσω μαζί τους για τις προσπάθειες τους στον χώρο του κινηματογράφου . Κατέγραψα τη σύντομη αλλά ουσιαστική αυτή συζήτηση και σήμερα την παραθέτω. Και σας προσκαλώ να τη διαβάσετε.

Ερ.:Χαράλαμπε, στους καιρούς που ζούμε, πόσο εφικτό είναι να ασχοληθεί κάποιος με τον κινηματογράφο, να δημιουργήσει αξιόλογες δουλειές;

Χαράλαμπος:Η αλήθεια είναι ακριβώς ανάποδη από αυτήν που φαντάζεται ο πολύς κόσμος. Κατά πρώτον, σε αντίθεση με το παρελθόν τα τεχνικά μέσα είναι πλέον άμεσα προσβάσιμα για να να έχεις ένα βασικό ξεκίνημα, μια αξιοπρεπή ποιότητα δουλειάς. Κατά δεύτερον, όταν είσαι σε μια επαρχιακή πόλη ο κόσμος δεν είναι αδιάφορος, συμμετέχει και στηρίζει την προσπάθεια.

Ερ.:Όμως τα -έστω λιγότερα- έξοδα που απαιτούνται για έναν δημιουργό της επαρχίας, πως καλύπτονται;

Χαράλαμπος:Την πρώτη φορά καλύπτονται από το πάθος και τον ενθουσιασμό! Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εσαεί, για να υπάρξει συνέχεια χρειάζεται στήριξη.

Ερ.:Γιώργο, η σκηνοθετική σου εμπειρία ακολούθησε λίγους μήνες μετά από αυτήν του Χαράλαμπου. Βίωσες κι εσύ την έμπρακτη στήριξη του κόσμου;

Γιώργος: Καταρχάς αξίζει να αναφέρω πως με τον Χαράλαμπο γνωριστήκαμε για πρώτη φορά στο Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου, στον Σταφιδόκαμπο. Εκεί λοιπόν είδαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να κάνουμε πράγματα. Και συφωνήσαμε ο ένας να βοηθήσει τον άλλον, για να μην πάει χαμένος ο «σπόρος» του Σταφιδοκάμπου. Απαντώντας τώρα στην ερώτηση σου, να πω ότι και η δική μου προσπάθεια αγκαλιάστηκε απ' όποιον ζητήσαμε βοήθεια. Γεγονός όμως είναι πως όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις στις προσπάθειες που κάνουμε, τόσο περισσότερη στήριξη και βοήθεια θα χρειαστούμε.

Ερ.:Από τα λεγόμενα σας συμπεραίνω πως αναμένουμε και άλλες ανάλογες προσπάθειες από τους δυο σας στο μέλλον, σωστά;

Γιώργος:Πράγματι, αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα ήταν τα πρώτα μας βήματα. Μαζεύουμε εμπειρία γιατί θέλουμε πολλά περισσότερα.

Χαράλαμπος:Για 'μένα είναι πολύ θετικό ότι αυτό το πρώτο βήμα, τόσο το δικό μου όσο και του Γιώργου, αναγνωρίστηκε όχι μόνο από την τοπική κοινωνία ως μια απλή προσπάθεια, αλλά ως μια αξιόλογη προσπάθεια σε φεστιβάλ και με βραβεύσεις, κάτι που δείχνει πως δεν ολοκληρώσαμε έναν στόχο άλλα ότι μόλις ξεκινήσαμε την πορεία μας στον χώρο.

Ερ.:Όσοι έχουν δει τις ταινίες σας γνωρίζουν ότι το "Τιμολόγιο" περιέχει σαφή πολιτικά μηνύματα, ενώ το "ChamberFishing" δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Τι να περιμένουμε, σε γενικές γραμμές, από τις μελλοντικές ταινίες σας;

Χαράλαμπoς:Οι δουλειές που έχουμε κάνει βρίσκουν ανταπόκριση γιατί σκύβουμε με όλη μας τη σοβαρότητα και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να μεταφέρουμε κάθε φορά ένα μήνυμα που θεωρούμε σημαντικό.

Γιώργος:Οπότε, όπως αντιλαμβάνεσαι, οι επόμενες μας προσπάθειες θέλουμε να είναι καλύτερες, ουσιαστικότερες και υψηλότερου επιπέδου.

 

*Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ηλεία Γιώργου Μαρινόπουλου δημοσιεύθηκε σήμερα και στην τοπική εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" (http://www.protinews.gr/)

Στην 1η φωτο ο Γιώργος Χαλικιάς, στη 2η ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος. Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα των ταινιών προέρχονται από το αρχείο του Τζίμη Γκρίλλα και του Λάμπρου Τσακριλή.

(Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χαράλαμπος Κοντοπανάγος παραχώρησε προ μηνών στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ τα δικαιώματα χρήσης της μουσικής και ηχητικού αποσπάσματος από την ταινία μικρού μήκους "Τιμολόγιο", τα οποία και αξιοποιήθηκαν για την δημιουργία του βίντεο που ακολουθεί)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08/04/2014 - 12:07

Πολυμέσα