Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

Ξεκίνησε το παζάρι τιμών

Τα παζάρια κτηνοτρόφων και εμπόρων για τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής αγοράς στα αμνοερίφια έχουν ήδη ξεκινήσει στη Μαγνησία, προκειμένου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να καθοριστεί η τιμή στα κρεοπωλεία. Μέχρι στιγμής οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ωστόσο, υπάρχει μια τάση για αύξηση των τιμών. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις στόχος των κτηνοτρόφων είναι να επιτευχθούν τιμές που θα συμφέρουν και τις δύο πλευρές, δηλαδή και τους ίδιους, αλλά και τους εμπόρους. «Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες πωλήσεις. Συγκεκριμένα η τιμή στο κατσίκι κινείται γύρω στα 6 ευρώ το κιλό και το αρνάκι γύρω στα 5,30 ευρώ το κιλό με προοπτική αύξησηςεικόνα των τιμών θα έχουμε μετά το Σάββατο. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι εάν δεν πετύχουν ικανοποιητική τιμή, θα αναζητήσουν τρόπους, για να διαθέσουν οι ίδιοι τα προϊόντα. Μάλιστα μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων ενδέχεται να κρατήσει τα αρνιά μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να τα διαθέσει λίγο πριν από το Πάσχα σε πιο αυξημένες τιμές.

Στο μεταξύ, όπως ανάφερε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων από τον Αλμυρό Γιάννης Γκρίνιας  εντοπίστηκαν στην Ιταλία ρουμάνικα αρνιά τα οποία είχαν πάνω τους ελληνικές σφραγίδες, γεγονός που κινητοποίησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων. «Δυστυχώς παίζονται πολλά παιχνίδια με τα αρνιά και το θέμα δεν είναι τόσο απλό», τόνισε ο ίδιος.

Στην αντίθετη πλευρά η έλλειψη ικανών ποσοτήτων αρνιών αυξάνει τον κίνδυνο ελληνοποίησης εισαγόμενων αρνιών, γι’ αυτό η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων καλεί την κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και να εντείνει τους ελέγχους.

Οπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, απαιτείται έλεγχος στη διαδρομή των ζώων από το σφαγείο ή το τελωνείο μέχρι το κρεοπωλείο.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ζητούν δύο σφραγίδες στα εισαγόμενα αμνοερίφια από Ε.Ε. για αποφυγή ελληνοποιήσεων.

 

Η ΕΛ.ΑΣ. θα «σφραγίζει» τα καταστήματα

Σημαντικές αλλαγές στις νομικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επέρχονται με πρόσφατα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή (πολυνομοσχέδιο και νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών).

Για τις αλλαγές που επέρχονται ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Αντιδήμαρχος Βόλου και νομικός κ. Νίκος Μόσχος.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Βόλου με αφορμή ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία πριν τις εκλογές της 18ης Μαΐου, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Επί τρία χρόνια στην Επιτροπή ήμασταν, λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, σε μία διαρκή αντιπαράθεση με τους καταστηματάρχες. Μέχρι τώρα, συνέχισε ο κ. Μόσχος, όταν προχωρούσαμε στην ανάκληση μίας άδειας καταστήματος, οι υπεύθυνοι του καταστήματος ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, προκειμένου να λειτουργήσουν με προσωρινή διαταγή. Ο νόμος πλέον έχει αλλάξει, είπε ο κ. Μόσχος, καθώς, όπως πρόσθεσε, όταν ανακαλείται μία άδεια καταστήματος, τότε ο υπεύθυνος του καταστήματος έχει δικαίωμα να καταθέσει ένσταση στην προισταμένη Αρχή

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δημ. Δερβένης που έχει υπό την εποπτεία του και το Τμήμα Εκδοσης Αδειών Καταστημάτων είπε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η Αστυνομία θα είναι εκείνη που θα «σφραγίζει» ένα κατάστημα το οποίο υποπίπτει σε τρεις παραβάσεις μέσα σε ένα χρόνο και όχι ο Δήμος.

Επίσης άλλαξε, όπως τόνισε ο κ. Μόσχος και ο νόμος για τις μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες για τις οποίες, όπως σημείωσε, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει ασυλία στους κατόχους τους για ακόμη 24 μήνες, ενώ δεν αναγνωρίζει και τυχόν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

 

Σοκ από λογαριασμούς ΔΕΥΑΜΒ

Εξωφρενικά ποσά για ύδρευση και αποχέτευση προκάλεσαν «ίλιγγο» σε καταναλωτές, ενώ για πιθανά λάθη μίλησε η Δημοτική Επιχείρηση

Δεν το πίστευαν επιχειρηματίες και κάτοικοι της Πορταριάς, όταν άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ για το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Στις χρεώσεις ανέγνωσαν εξωφρενικά ποσά, με βάση καταγραφές των υδρομετρητών που πρόσφατα τοποθετήθηκαν, καθώς και χρεώσεις-«καπέλο». Παρόμοιες εικόνες τρέλας με το άνοιγμα των φακέλων των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης καταγράφηκαν και στη Μακρινίτσα.

Το απόγευμα χθες η Γενική Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για πιθανά λάθη στον υπολογισμό των τελών αποχέτευσης, τα οποία διερευνά.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε: «Σε περιορισμένο αριθμό λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ που εστάλησαν πρόσφατα σε καταναλωτές των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας (περίπου 30 περιπτώσεις σε 230 συνολικά), στα ακίνητα των οποίων έχουν εγκατασταθεί υδρόμετρα, εντοπίστηκαν πιθανά λάθη στον υπολογισμό των τελών αποχέτευσης, που διερευνώνται από την Υπηρεσία. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν και προσωπικά, δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξόφληση του λογαριασμού μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος. Οι υπόλοιποι καταναλωτές παρακαλούνται να εξοφλήσουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.

 

Καταδικαστική απόφαση σε βάρος των Χαλυβουργών

Την έντονη δυσφορία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας αλλά και ταξικών συνδικάτων προκάλεσε η απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο σε βάρος των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου. Το Δικαστήριο καταδίκασε σε 23 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή τους χαλυβουργούς Γιώργο Σιφωνιό, Νάσο Παυλάκη και Νίκο Χαροκόπο, πρόεδρο, γραμματέα και αντιπρόεδρο του σωματείου εργαζομένων «Ελληνικής Χαλυβουργίας» με την κατηγορία της παραβίασης δικαστικής απόφασης και παράνομης βίας. Επίσης το Δικαστήριο επέβαλε στους υπόλοιπους διωκόμενους Χαλυβουργούς, 21 μήνες φυλάκιση με 3ετη αναστολή με τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες, ενώ έκρινε αθώα την γυναίκα ενός Χαλυβουργού. Οι Χαλυβουργοί άσκησαν έφεση για να αφεθούν ελεύθεροι.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Τώρα να υψώσουμε ξανά ασπίδα γύρω από τους εργάτες της Χαλυβουργίας. Η καταδίκη τους είναι καταδίκη όλων μας για τα κέρδη των μονοπωλίων», σημειώνει το ΠΑΜΕ Μαγνησίας και καλεί όλα τα σωματεία να εκφράσουν με κάθε τρόπο την καταγγελία τους.

«Οι εργάτες στη Χαλυβουργία έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά, επειδή σήκωσαν στις πλάτες τους έναν σημαντικό και κρίσιμο αγώνα στον ιδιωτικό τομέα που διεκδικούσε τα αυτονόητα. Δουλειά, ψωμί για τα παιδιά τους και αξιοπρέπεια. Για την εργατική τάξη το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί ένα νέο μεγάλο κύμα καταγγελίας της καταδίκης, με δράσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες» υπογραμμίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας.

 Η Διοίκηση της Ενωσης Εργαζομένων Τύπου και Χάρτου από την πλευρά της επίσης καταγγέλλει την απόφαση σημειώνοντας ότι «καμία δικαστική απόφαση, καμία τρομοκρατία και καταστολή δεν πρόκειται να σταματήσει τους εργαζόμενους μαζί με τα ταξικά τους σωματεία να παλεύουν για τα άμεσα και μακρόπνοα συμφέροντά τους».

 

Γιορτή παραδοσιακού σπόρου και οικολογικού κήπου- μπαξέ

Για πέμπτη χρονιά η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης και ο Αιγίλοπας – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα συνδιοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουν την ιδέα του οικολογικού κήπου. Το θέμα της φετινής γιορτής, που θα γίνει στις Σταγιάτες 25, 26 και 27 Απριλίου είναι “Σπόροι, Νερό, Διατροφή, Κινήματα”.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι ότι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό και το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι’ αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και με τις φωνές πολλών ακόμη πολιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενάντια στον εκφασισμό της καθημερινότητας μας και στη βίαιη αρπαγή των φυσικών αγαθών.»

Το πρόγραμμα της Γιορτής:
• Παρασκευή 25/4, Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών
19:00: Προβολή – Συζήτηση σχετικά με το κίνημα του νερού στο Πήλιο και αλλού
• Σάββατο 26/4, Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού
10:00: Κοινοτικός κήπος – Εργαστήριο οικολογικού μπαξέ για παιδιά & μεγάλους
11:30: Εργαστήριο κατασκευής θεατρικής μάσκας «Τα ξωτικά του δάσους»
• Σάββατο 26/4, Πλατεία Σταγιατών
12:00: Εργαστήριο παρασκευής ψωμιού
16:00: Περίπατος στην Κρύα Βρύση (πηγή Σταγιατών)
• Σάββατο 26/4, Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών
19:00: Παρουσίαση – συζήτηση: Το ταξίδι των σπόρων στο χώρο και το χρόνο. Η διατροφή μας από την προϊστορία μέχρι σήμερα και οι παραδοσιακές ποικιλίες της Ελλάδας
• Κυριακή 27/4, Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού,
10:00: Κοινοτικός κήπος – Εργαστήριο οικολογικού μπαξέ για παιδιά & μεγάλους
11:00: Μουσικοθεατρικά παιχνίδια με θέμα το νερό
• Κυριακή 27/4, Πλατεία Σταγιατών
11:00: Εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού τυριού
12:00: Παρουσίαση των ποικιλιών προς ανταλλαγή. Ανταλλαγή σπόρων – φυτών

Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση – παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό, τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καθώς και κοινωνικές ομάδες αντίστασης και δράση

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54