Ρωσία: Αν οι πολίτες μας δεχθούν επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ηγούνται» των ενεργειών των αρχών του Κιέβου και προειδοποίησε ότι, εάν απειληθούν τα συμφέροντα των πολιτών της και εάν δεχθούν επίθεση τα εδάφη τους, η Ρωσία θα απαντήσει. Την ίδια στιγμή η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανάληψη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

«Είχαν ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζουν "αντιτρομοκρατική επιχείρηση", αλλά τώρα που ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Rossiya 24». «Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε. «Εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Ουκρανίας τερμάτισε και επισήμως την εκεχειρία του Πάσχα και θα επαναλάβει την «ενεργό φάση» της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των φιλορωσικών αυτονομιστικών οργανώσεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας μίλησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και πρόσθεσε: «Στο προσεχές μέλλον θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και θα δείτε τα αποτελέσματα». Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, πρόσθεσε: «Λάβαμε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα μας αφήσουν μόνους με έναν επιτιθέμενο. Ελπίζουμε ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αυτή η υποστήριξη θα είναι περισσότερο ουσιαστική».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23/04/2014 - 16:49