ΝΕΡΙΤ: Ερωτηματικά και θολό τοπίο

Με τις ψήφους 155 βουλευτών της συγκυβέρνησης η ΝΕΡΙΤ, η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Internet, Τηλεόραση, αποτελεί από χθες το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, για το οποίο εκφράζονται έντονες ενστάσεις από συνταγματολόγους και επικοινωνιολόγους. Παράλληλα θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο σχετικά με το σχήμα μετάβασης από την ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ.

 

Στον τίτλο ΝΕΡΙΤ, υπάρχουν όλα. Και τηλεόραση και ραδιόφωνο και Internet. Αυτό που δεν υπάρχει είναι, όπως φαίνεται, εχέγγυα για το περιεχόμενο κυρίως όμως για την ανεξαρτησία του όπως την ορίζουν διεθνείς προδιαγραφές.

Ζητήματα εγείρει, επίσης, η προχειρότητα των σχεδιασμών, καθώς ουδείς φαίνεται να γνωρίζει από τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο ποιο ήταν το πραγματικό κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ και πόσο κοστίζει η ΝΕΡΙΤ.

Πολλά είναι και τα αδιευκρίνιστα θέματα που προκύπτουν από την εκφρασμένη πρόθεση του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου, να προχωρήσει τη Δευτέρα στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μεταβατική λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, μέχρι να είναι έτοιμη η ΝΕΡΙΤ.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα γίνει από τον κ. Καψή, ή από τον ειδικό διαχειριστή, υπάλληλο της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, Γκίκα Μάναλη;

Η πρόσκληση θα αφορά 2000 άτομα, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Καψή, ή 580, όπως είπε, την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή;

Στην πρόσκληση θα έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης μόνο εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι από τη ραδιοτηλεοπτική αγορά;

Η πρόσκληση θα γίνει σε δύο στάδια; Πρώτη επιλογή 580 εργαζόμενοι και δεύτερη επιλογή 1.420 άτομα;

- Το νομικό σχήμα της μεταβατικής λειτουργίας θα είναι ο ειδικός Λογαριασμός του κ. Μάναλη ή η "θεσμοθετημένη" ΝΕΡΙΤ του κ. Καψή;
 

Με ποιόν θα υπογράψουν σύμβαση οι επιλεγόμενοι;

- Ποιος θα αξιολογήσει τις αιτήσεις των υποψηφίων και με ποια κριτήρια θα καταρτιστεί η λίστα των "επιτυχόντων"

- και κυρίως με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι 650 εργαζόμενοι που θα μείνουν εκτός

Πάντως, συνταγματολόγοι και επικοινωνιολόγοι συγκλίνουν ότι δεν υπήρξε ποτέ πραγματική πρόθεση και προσανατολισμός της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς πολλά σχέδια κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων χωρίς ποτέ να εξεταστούν.


Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί σε δημοψήφισμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Προσκαλεί 120 γενναίους βουλευτές να σώσουν την τιμή της "εκτελέστριας" Βουλής και να προτείνουν σύμφωνα με το αρ.44, παρ. 2 του Συντάγματος, δημοψήφισμα επί του ψηφισμένου νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ ή και γενικότερα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που απολύουν αντισυνταγματικά Έλληνες πολίτες, ώστε να το απορρίψει ο ίδιος ο ελληνικός λαός».

Οι επείγοντες σχεδιασμοί, πάντως, της κυβέρνησης φαίνεται ότι επικεντρώνονται στην εκκένωση του Ραδιομεγάρου και των Περιφερειακών Σταθμών, από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

 

Δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=L4DBCVGUHa0

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20/07/2013 - 23:28