Δράσεις για τον υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας

Το Συνδικάτο εργαζομένων στο ΕΚΒΑΑ συνδιοργάνωσε με τους φορείς της έρευνας και της αξιοποίησης του Ορυκτού Πλούτου την Πέμπτη 8-5-2014 Ημερίδα με τίτλο  «O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» στο  Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.



Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι:
•    των κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Απ. Αλεξόπουλος, ΠΑΣΟΚ ο Πάρ. Χαρλαύτης, ΚΚΕ ο Μάκ. Παπαδόπουλος Υπ. Τμήμ. Οικον. Κ.Ε.. Απέστειλαν χαιρετισμό ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μαθιουδάκης και οι βουλευτές της Ν.Δ. Διον. Σταμενίτης και Γιώρ. Ορφανός,  επίσης παρέμβαση έκανε ο Μαν. Γλέζος.
•    της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΕΝ.ΠΕ η κα. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου,  της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπερ/χης κ. Ν. Ανδρουλακάκης και απέστειλε χαιρετισμό από την ΚΕΔΕ ο κ. Κ. Ασκούνης.
•    των Επιμελητηρίων, από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ο Πρ. κ. Σπ. Μάμαλης και από το Τ.Ε.Ε. ο Γ. Γρ. κ. Αν. Πρωτονοτάριος
•    των ΑΕΙ, του ΕΜΠ εκπρόσωποι από την Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ο Επ. Καθηγητής κ. Γιωρ. Αποστολόπουλος και τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος ο Επ. Καθηγητής Ν. Μαμάσης, του ΕΚΠΑ από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ο  Καθηγητής Κ. Παπαβασιλείου, του ΑΠΘ από το Τμήμα Γεωλογίας ο Καθηγητής Αν. Γεωργακόπουλος. Παρέμβαση επίσης έκανε από την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία ο Καθηγητής Ευθ. Λέκκας. Χαιρετισμό από την Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης ο  Καθηγητής κ. Μαν. Μανούτσογλου.
•    των Ερευνητικών Κέντρων από τον Σύλλογο Ερευνητών Δημόκριτου η Πρόεδρος Μ. Κωνσταντοπούλου.
•    των Επαγγελματικών φορέων και συνδικάτων από τον ΣΜΕ ο Πρόεδρος Ελ. Φαίδρος, από την ΟΜΕ ο Πρόεδρος Σ. Κούκουλης, από τον ΠΣΔΜΜΜΜ ο Πρόεδρος κ. Τ. Μαυρίδης, από τον ΣΕΓ ο Πρόεδρος κ. Ξεν. Σταυρόπουλος, από τον ΣΜΓΕ ο Πρόεδρος Δ. Αργυρίου, από την Ομοσπονδία υπαλλήλων τ. Υπ. Ανάπτυξης Τομείς Βιομηχανίας ενέργειας και τεχνολογίας, Πρόεδρος Αχ. Σουγκάκης, από τον Σύλλογο υπαλλήλων  τ. Υπ. Ανάπτυξης ο Αντιπρόεδρος Λ. Γεωργαλάς, από το Συντονιστικό των υπό κατάργηση Φορέων ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων ΟΣΚ Μαν. Δανδουλάκης και τέλος η Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΓΜΕ κ. Μάρθα Γρόσσου.


Από τις εισηγήσεις, παρεμβάσεις και χαιρετισμούς των εκπροσώπων των φορέων συνοψίσθηκαν τα συμπεράσματα και διαμορφώθηκε το παρακάτω ψήφισμα που προσυπόγραψαν όλοι οι προαναφερθέντες, εκτός του Προέδρου του ΣΜΕ και συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλίας για συνάντηση, για την από κοινού επίδοση αυτού του ψηφίσματος, στην πολιτική ηγεσία, Πρωθυπουργό και αρμόδιο Υπουργό, με σκοπό την αναλυτικότερη ενημέρωσή της για τις απόψεις μας, και στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δρομολόγηση των διαδικασιών ανασύστασης του ΙΓΜΕ.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Όλοι εμείς που παραβρεθήκαμε στη σημερινή ημερίδα εκφράσαμε τις απόψεις μας για τη βαρύνουσα σημασία που έχει η αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελος της κοινωνίας και με σεβασμό στο περιβάλλον, ιδιαίτερα δε στην παρούσα συγκυρία της πρωτοφανούς κρίσης που περνά ο τόπος και ο λαός μας.
Ειδικότερα, συμφωνήσαμε:


1.    Στην ανάγκη εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής για την έρευνα και αξιοποίηση του Ορυκτού μας Πλούτου και της στήριξης από την πολιτεία των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή της, και ιδιαίτερα του ΙΓΜΕ, που εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο των συντηρητικών πολιτικών απαξίωσης, μαρασμού και τελικά εξαφάνισής του.


2.    Στην ανάγκη νομοθετικής αποκατάστασης του ΙΓΜΕ, με την κατάργηση της ΚΥΑ 25200 που το συγχώνευσε στο ΕΚΒΑΑ και την επανίδρυσή του ως αυτόνομου Δημόσιου ερευνητικού φορέα του Ορυκτού Πλούτου με περιφερειακή διάρθρωση.  


3.    Στην ανάγκη διακοπής κάθε ενέργειας της Διοίκησης του ΕΚΒΑΑ για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που με την ανοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταβάλει τον χαρακτήρα του ΙΓΜΕ από φορέα έρευνας του Ορυκτού Πλούτου της χώρας σε γραφειοκρατικό μηχανισμό παρακολούθησης του κλίματος.


4.    Στην ανάγκη αποκατάστασης της σταθερής χρηματοδότησης των ερευνητικών έργων του ΙΓΜΕ και την έγκαιρη μισθοδοσία του προσωπικού του, με ικανοποιητικούς μισθούς και καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τους συνταξιούχους του.


5.    Στην επείγουσα ενίσχυση του ΙΓΜΕ με νέο καταρτισμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας και την συντήρηση και αναβάθμιση του εργαστηριακού και του ερευνητικού εξοπλισμού του.   


6.    Στην πολιτική αποδοκιμασία και απόκρουση της επίθεσης που υφίσταται το ΙΓΜΕ και οι εργαζόμενοι από μια ανεπαρκή και ακατάλληλη Διοίκηση του φορέα, που με τις πράξεις της υπηρετεί το στόχο της παράδοσης της έρευνας του Ορυκτού Πλούτου της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54