Eιδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Αποδοκιμάστηκε στην Καλαμάτα ο… ιδρυτής

της ΝΕΡΙΤ Παντελής Καψής

Δύσκολες στιγμές έζησε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Ελιάς», πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και… ιδρυτής της ΝΕΡΙΤ (!) Παντελής Καψής. Από το πρωί ο κ. Καψής, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Μαρία Παπαϊωάννου – Σφαέλου, Έφη Χαλάτση και Θανάση Χειμωνά, έκανε προεκλογικό περίπατο στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, επισκεπτόμενος το μητροπολίτη Χρυσόστομο και το Επιμελητήριο. Το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, ετοιμαζόταν να μιλήσει και να αναπτύξει τους στόχους της «Ελιάς» για τις ευρωεκλογές. Το ακροατήριο ήταν αρκετά πυκνό και οι οργανωτές της εκδήλωσης – τα λιγοστά μέλη και στελέχη που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ – έδειχναν ικανοποιημένοι. Λίγο πριν ο κ. Καψής πάρει το μικρόφωνο, φωνές και συνθήματα, ακούστηκαν έξω από την αίθουσα. Ο… ιδρυτής της ΝΕΡΙΤ κατάλαβε πως τα συνθήματα ήταν για αυτόν. Ψήλωσε 10 πόντους και γεμάτος αυτοπεποίθηση σηκώθηκε και απευθυνόμενος στο ακροατήριο ακούστηκε να λέει: «Αφήστε, θα βγω να με δουν, να εκτονωθούν και συνεχίζουμε…». Τα τρία τέταρτα από το ακροατήριο τον ακολούθησαν. Κάποιοι ξεδίπλωσαν πλακάτ και όλοι μαζί άρχισαν να φωνάζουν τα συνθήματα, που φώναζαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Καλαμάτας και οι αλληλέγγυοι φίλοι της ΕΡΤ, που είχαν φθάσει έξω από την αίθουσα. «Δεν σας θέλει ο λαός, πάρτη τη ΝΕΡΙΤ σας και μπρος», «Τζάμπα μάγκας και θρασύς, αυτός είναι ο Καψής», «Πως κοιμάσαι ήσυχος με τόσες απολύσεις, τώρα δες τα μούτρα σου σε ψεύτικες ειδήσεις», «Η Ελιά είναι εδώ με Ψυχάρη χορηγό» ήταν μερικά από αυτά.

Όταν ο Π. Καψής αντίκρισε τον όγκο των διαμαρτυρομένων, οπισθοχώρησε και επέστρεψε στην αίθουσα. Ελάχιστοι παρατρεχάμενοι, «αμετανόητοι» του τοπικού ΠΑΣΟΚ και μαζί τους κάποιοι γνωστοί ντόπιοι «αριστεροί», που βλέπουν στην «Ελιά» του Βενιζέλου τον πυρήνα για τη συγκρότηση ενός ακόμη νέου πόλου της κεντροαριστεράς, φώναζαν ότι «αυτό είναι φασισμός» και άλλα φαιδρά. Πήραν την απάντηση ότι φασισμός είναι το «μαύρο» που έριξε η συγκυβέρνηση στην ΕΡΤ και οι απολύσεις 2.500 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Καλαμάτας τους υπενθύμισαν τις δεκάδες φορές που κάθε ένας από αυτούς βρέθηκε στους ραδιοθαλάμους της και είχε την ευκαιρία ελευθέρα να προβάλει τις θέσεις και τις απόψεις του.

Τα συνθήματα συνεχίστηκαν για λίγη ακόμη ώρα και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν. Ο… ιδρυτής της ΝΕΡΙΤ και οι ακόλουθοί του παρέμειναν στην αίθουσα και ανέλυσαν τα σχέδιά τους για το μέλλον, στους 20 - 25 «αμετανόητους» που χθες το βράδυ είχαν αναλάβει τον άχαρο ρόλο των οπαδών της «Ελιάς»…



Αιχμές κατά Τατούλη και δεσμεύσεις

για τη συνέχεια, από τον Γιώργο Δέδε

Νίκη του συνδυασμού του - «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία-Πράξη Ανάπτυξης» - χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες. Ο συνδυασμός του κ. Δέδε έλαβε το 15,38% των ψήφων και ήρθε τρίτος. Σε ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, κάνοντας λόγο για πολυπλόκαμο σύστημα, που είχε εγκαθιδρυθεί σε όλη την Πελοπόννησο και είχε σφιχταγκαλιάσει όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της Περιφέρειας» και δηλώνει ότι η παράταξή του «ήρθε για να μείνει και να νικήσει», βάζοντας από τώρα στόχο τις επόμενες εκλογές.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Δέδες σημειώνει:«Πριν από έξι μόλις εβδομάδες ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα ανατροπής και αναγέννησης της Πελοποννήσου.

Από την πρώτη στιγμή που αποφασίσαμε να συνθέσουμε αυτή την κίνηση, γνωρίζαμε καλά πως οι δυσκολίες που θα συναντούσαμε ήταν πολύ μεγάλες. Γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να αντιπαλέψουμε ένα πολυπλόκαμο σύστημα, που είχε εγκαθιδρυθεί σε όλη την Πελοπόννησο και είχε σφιχταγκαλιάσει όλες τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της Περιφέρειας. Κρατικούς μηχανισμούς που έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για την πολιτική τους επιβίωση και την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους. (Παλαιο)κομματικές αντιλήψεις, με εκφραστές πολιτικά και κομματικά στελέχη. Οικονομικά, επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα.

Παρ’ όλα αυτά επιχειρήσαμε τη συγκρότηση της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας", κορφολογώντας από τον ανθό της αυτοδιοικητικής, πολιτικής και επαγγελματικής κοινωνίας της Πελοποννήσου. Και δικαιωθήκαμε για το εγχείρημα, γιατί ο συνδυασμός μας άντεξε, ξεπέρασε τα εμπόδια και τελικά κέρδισε! Κέρδισε τη συνειδητή προτίμηση χιλιάδων συμπολιτών μας. Κέρδισε την εκτίμηση δεκάδων χιλιάδων ακόμα για τις προτάσεις μας και τη στάση μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά για την παράταξή μας μια πρώτη και σημαντική, πολιτική και ηθική δικαίωση. Αυτό το πετύχαμε γιατί η «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» και η ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική και προοδευτική πρότασή της ήταν ανάγκη και γέννημα της κοινωνίας.

Συμπατριώτισες και συμπατριώτες, Πελοποννήσιες και Πελοποννήσιοι, σε αυτές τις μόνο έξι εβδομάδες δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πετύχαμε έναν αληθινό άθλο. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια πολιτική υπέρβαση, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της αυτοδιοίκησης στο Μοριά. Και η οποία κατέληξε σε μια μείζονος σημασίας καταξίωση της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας» στη συνείδηση των πολιτών της Πελοποννήσου.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που μας εμπιστευτήκατε. Για εμάς είναι μια μεγάλη τιμή, η οποία γίνεται, πλέον, μια μεγάλη ευθύνη. Όχι μόνο για να σας εκπροσωπήσουμε επάξια, αλλά και για να παραμείνουμε ενεργοί στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών, της Δημοκρατίας και της προοπτικής Αναγέννησης της Πελοποννήσου. Και αυτό θα πράξουμε, παλεύοντας για τις συγκεκριμένες «Πράξεις Ανάπτυξης» στις οποίες δώσαμε προτεραιότητα σε κάθε Νομό στο πρόγραμμά μας.

Η «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» ήρθε για να μείνει. Να μείνει και να νικήσει».  



Να τιμωρήσουν Τατούλη - Σαμαρά προτείνει

στους πολίτες ο Γιάννης Μανώλης

Να τιμωρήσουν Τατούλη και Σαμαρά προτείνει στους πολίτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιάννης Μανώλης. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο συνδυασμός του κ. Μανώλη - «Πελοποννησιακή Ένωση» - έλαβε το 5,15% των ψήφων.

Σε χθεσινή του δήλωση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακή ο κ. Μανώλης τονίζει:

«Στις εκλογές της Κυριακής δώσαμε μία δύσκολη μάχη απέναντι σε εκβιαστικές και φασιστικές μεθοδεύσεις.

Και δεν χάσαμε από το κράτος του Τατουλιστάν, αλλά από το παρακράτος του Εργολαβιστάν, που προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του επιστράτευσε ακόμα και τον πρωθυπουργό και τον μετέτρεψε σε κομματάρχη του περιφερειάρχη, τηλεφωνώντας προσωπικά από την Πύλο για να κινητοποιήσει τους πολίτες υπέρ του και βγάζοντας «απαλλακτικό βούλευμα» για τον φάκελο με τα ανομήματα της διοίκησης Τατούλη που έχει περιέλθει σε γνώση του.

Στη συνείδηση των πολιτών κερδίσαμε τον Τατούλη γιατί μόνοι απέναντι σε όλους αναδείξαμε την νοοτροπία του, τις παλαιοκομματικές μεθόδους του και την αγαστή συνεργασία του με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που έδωσαν την μάχη με σθένος ακόμα και την ώρα που διαπιστώθηκε η παντελής τεχνητή έλλειψη ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα. Ευχαριστώ προσωπικά τους 18.500 Πελοποννήσιους που άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι στους εκβιασμούς. Αλλά και όσους δεν άντεξαν και λύγισαν, αλλά έχουν πλέον το θάρρος να αναγνωρίσουν την αλήθεια.

Κέρδισαν μία μάχη αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά και απαιτεί την ένωσή μας υπέρ της πατρίδας και του λαού μας, κόντρα στα συμφέροντα.

Καλούμε τους πολίτες να τιμωρήσουν την ερχόμενη Κυριακή τόσο τον Τατούλη όσο και τον κομματάρχη της διαπλοκής Αντώνη Σαμαρά».



Επιμένει για δημόσιο διάλογο με τον Τατούλη ο Οδυσσέας Βουδούρης

Νέα πρόσκληση για ανοιχτό δημόσιο διάλογο, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, απευθύνει στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Βουδούρης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Στην τελική ευθεία για την εκλογή νέας Περιφερειακής Διοίκησης στην Πελοπόννησο θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο μεταξύ των δύο διεκδικητών της θέσης του περιφερειάρχη στις εκλογές της Κυριακής της 25ης Μαΐου. Για μια ουσιαστική ενημέρωση της κοινωνίας της Πελοποννήσου, ενόψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, η «Πελοπόννησος Πρώτα» προτείνει άλλη μια φορά τη διεξαγωγή διακαναλικού «debate», με τους κανόνες ανάλογων συζητήσεων». Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Για πολλοστή φορά καλούμε τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Τατούλη να πάψει να κρύβεται, να ξεπεράσει την αυταρέσκεια με την οποία επιδίδεται σε ανούσιους μονόλογους και να συμβάλει, με τη συμμετοχή του σε έναν ανοιχτό διάλογο, στην ενημέρωση της κοινής γνώμης της Πελοποννήσου».



Επαναληπτικές μεταξύ Τατούλη – Βουδούρη στην Πελοπόννησο

Για το αξίωμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή, ο Πέτρος Τατούλης και ο Οδυσσέας Βουδούρης. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο κ. Τατούλης ήρθε πρώτος με ποσοστό 43,18% και ο κ. Βουδούρης δεύτερος με ποσοστό 15,70%. Τρίτος είναι ο Γιώργος Δέδες με ποσοστό 15,38% και ακολουθούν ο Δημήτρης Δολτσινιάδης με 9,01%, ο Νίκος Γόντικας με 6,49%, ο Γιάννης Μανώλης με 5,15%, ο Παναγιώτης Κάτσαρης με 2,92% και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου με 2,18%.



Επαναληπτικές εκλογές σε 4 Δήμους της Μεσσηνίας

Οκτώ υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, για το αξίωμα του δημάρχου, σε 4 Δήμους της Μεσσηνίας. Στο Δήμο Δυτικής Μάνης αντίπαλοι είναι oΔημήτρης Γιαννημάρας και ο Γιάννης Μαραμπέας, στο Δήμο Μεσσήνης ο Στάθης Αναστασόπουλος και ο Γιώργος Τσώνης, στο Δήμο Οιχαλίας ο Αριστείδης Σταθόπουλος και η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και στο Δήμο Τριφυλίας ο Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Στάθης Ανδρινόπουλος. Στο Δήμο Καλαμάτας εξελέγη από τον πρώτο γύρο ο Παναγιώτης Νίκας και στο Δήμο Πύλου – Νέστορος ο Δημήτρης Καφαντάρης.



Συγκέντρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Μεσσήνη

Προεκλογική συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές στη Μεσσήνη, οργανώνει σήμερα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8:30 το βράδυ στην κάτω πλατεία, με ομιλητή το βουλευτή Μεσσηνίας του κόμματος Θανάση Πετράκο.



Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά 45 στρέμματα στη Γιάλοβα

Παραλιακή έκταση 44,5 στρεμμάτων, στο Διβάρι της Γιάλοβας στην Πύλο, βγάζει «στο σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για δυο παραθαλάσσια οικόπεδα κοντά στο κάμπινγκ "Ερωδιός", που έχουν με πρόσωπο στην παραλία της Γιάλοβας, στον όρμο του Ναβαρίνου.

Στο μεταξύ, μετά τη γενική κατακραυγή που υπήρξε για την ανάλογη υπόθεση με την παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, το ΤΑΙΠΕΔ υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει μερικώς την οπτική του όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα - σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται σε ανακοίνωση του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα», όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Από τις 10 Απριλίου καταγγείλαμε με ανακοίνωσή μας το ξεπούλημα των πιο γνωστών παραλιών της Πελοποννήσου. Κινητοποιήσαμε τις τοπικές κοινωνίες και η ανάδειξη του θέματος οδήγησε στη δημόσια κατακραυγή, αναγκάζοντας το Ταμείο της ντροπής να αναδιπλωθεί για την Ελαφόνησο.

Μόλις χθες, με ανακοίνωσή του, το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι "σχετικά με το ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο, που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη"».



Πιάστηκαν με ναρκωτικά και όπλο

Στον εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της κατοχής ναρκωτικών και όπλου, οδηγούνται δυο άτομα, ένας 50χρονος και ένας 20χρονος, που συνελήφθησαν χθες στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητα χασίς βάρους 41 γραμμαρίων, ένα αεροβόλο πιστόλι και σύνεργα σχετιζόμενα με τη συσκευασία και διακίνηση ναρκωτικών.

Τη Δευτέρα στη Γιάλοβα της Πύλου, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 37χρονο και έναν 27χρονο, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν 260 γραμμάρια χασίς.



Διεθνές συνέδριο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα

«Κοινωνικές αξίες στην Ελληνική Γραμματεία, από την Αρχαϊκή ως τη Βυζαντινή περίοδο» είναι τα θέμα Διεθνούς Συνεδρίου, που οργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, από 27 μέχρι 31 Μαΐου, με ομιλητές πολλούς Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου.



Έκθεση φωτογραφιών από τα πειράματα του CERN

Έκθεση φωτογραφίας από τα πειράματα του CERN λειτουργεί μέχρι τις 30 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής CERN και ο Δήμος. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων, με περίμετρο 27 χιλιομέτρων και τα πειράματα που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 5 μέχρι τις 9 μ.μ.



Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος ο καιρός σήμερα

Αίθριο καιρό προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54