Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  3-6-2014


Χάθηκαν τα εισοδήματα της χρονιάς

Τη ερχόμενη Δευτέρα 40 παραγωγοί της Δράκειας θα καταθέσουν δηλώσεις αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ
Σημαντικό μέρος των εισοδημάτων της χρονιάς, χάθηκε για πολλούς παραγωγούς του Πηλίου μετά την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Στο Πήλιο «χτυπήθηκαν» κυρίως τα μήλα και τα κεράσια σε Δράκεια, Ζαγορά, Αγιο Λαυρέντιο και Αγιο Γεώργιο.
Στα παραπάνω χωριά έγινε από τους παραγωγούς μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών ενώ αύριο Δευτέρα 40 παραγωγοί της Δράκειας θα καταθέσουν στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς, σχετικές αιτήσεις προς τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση.
«Η ζημία για τα μήλα μας είναι καθολική και δυστυχώς όσο περνούν οι μέρες, τα σημάδια της χαλαζόπτωσης γίνονται ορατά σε περισσότερους καρπούς. Δυστυχώς τα μήλα που «χτυπήθηκαν» έχουν υποβαθμιστεί και μπορούν να διατεθούν στους εμπόρους» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Δράκειας κ. Νίκος Κάπελας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και πέρσι για τους παραγωγούς της περιοχής τα εισοδήματα ήταν περιορισμένα εξαιτίας μειωμένης παραγωγής και ακαρπίας.
Συνολικά στη Δράκεια υπέστησαν ζημιές 300 στρέμματα μήλων, μεταξύ των οποίων κάποια δέντρα υπέστησαν ζημιά σε ποσοστό 100%. Επίσης προχθές την περιοχή επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αργύρης Μποτός, προκειμένου να συνομιλήσει από κοντά με τους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής από τον ΕΛ.ΓΑ, ο ασφαλισμένος του οποίου ζημιώθηκαν οι καλλιέργειες, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμενε να συγκομίσει από κάθε αγροτεμάχιο κατ΄ είδος καλλιέργειας, έχει υποχρέωση μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο, να υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, τη δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. του Δήμου - Δημοτικής Ενότητας - Τοπικής Κοινότητας στην αγροτική περιοχή όπου βρίσκονται τα αγροτεμάχια.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η δήλωση ζημιάς που υποβάλλεται μετά την περίοδο της προθεσμίας των 15 ημερών, δε λαμβάνεται υπόψη.

Παρέμβαση Κ. Αγοραστού για τα μεταλλαγμένα

Κάλεσμα Αγοραστού προς τους επιστημονικούς φορείς, αγρότες και επιμελητήρια να θωρακιστεί η Θεσσαλία
Ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας, αλλά και για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζει την απόφαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. να επιτρέψουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών (μεταλλαγμένων) στις χώρες της Ευρώπης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός επισημαίνει ότι αυτό αντίκειται στην όλη φιλοσοφία της περιφέρειας για την ενίσχυση των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων στη Θεσσαλία, με μία σειρά από ενέργειες όπως το θεσσαλικό καλάθι, η ανάδειξη προϊόντων ΠΟΠ κλπ., ενώ τονίζει πως η θεσσαλική πεδιάδα είναι ένα κλειστό οικοσύστημα και ο κίνδυνος είναι ορατός μέσω της επιμόλυνσης να καταστραφεί η βιοποικιλότητά της που αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
«Δεν θα αφήσουμε το θεσσαλικό κάμπο, το περιβόλι της Ευρώπης να μετατραπεί σε εργαστήριο των πολυεθνικών της Βιοτεχνολογίας και οι Θεσσαλοί να γίνουν ερήμην τους συμμέτοχοι σε διατροφικά πειράματα», τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Πρόκειται να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες, παρακολουθώντας την εξέλιξη του θέματος και αν ψηφιστεί και στο ευρωκοινοβούλιο-ελπίζω πως όχι- τότε θα προετοιμαστούμε για τη νομική και τεχνοκρατική υπεράσπιση της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ, ώστε να αντικρούσουμε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στη θεσσαλική πεδιάδα. Μέσα από την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων παρακολουθούμε το θέμα στενά και την εξέλιξή του. Καλώ όλους τους Θεσσαλούς, τους επιστημονικούς φορείς, τους αγρότες και τα επιμελητήρια να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, ώστε να θωρακίσουμε το θεσσαλικό κάμπο».

Διπλή φωτιά στη Ν. Αγχίαλο

Χθες το μεσημέρι, κοντά στο αεροδρόμιο και στο νεκροταφείο
Διπλός συναγερμός για δύο διαφορετικά περιστατικά πυρκαγιών στη Ν. Αγχίαλο, σήμανε χθες σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.
Το πρώτο πύρινο μέτωπο εντοπίστηκε στη θέση «Μαγούλα» στη Ν. Αγχίαλο, κοντά στο αεροδρόμιο. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε γεωργική έκταση και για την κατάσβεσή της επιστρατεύτηκαν 4 πυροσβεστικά οχήματα με δέκα πυροσβέστες και ένα σκαπτικό μηχάνημα. Από τη φωτιά κάηκε ένα στρέμμα με ξερά χόρτα.
Λίγη ώρα αργότερα, δύο οχήματα της πυροσβεστικής με έξι άνδρες, επέστρεφαν στη Ν. Αγχίαλο για την κατάσβεση φωτιάς που εκδηλώθηκε κοντά στο νεκροταφείο. Από την πυρκαγιά κάηκε μισό στρέμμα με ξερά χόρτα και θάμνους.
Προανάκριση για τα δύο περιστατικά διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Βόλου.

Εκδήλωση του συνδυασμού του Αχ. Μπέου

Σε ανακοίνωση του συνδυασμού «Νέα Εποχή - Νέα Δυναμική» αναφέρονται τα εξής:
«Την Τρίτη 3 Ιουνίου στο café - bar PALE στις 10:00 το βράδυ ο Συνδυασμός μας «Νέα Εποχή - Νέα Δυναμική: Βόλος 2014» και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος καλούν όλο τον κόσμο, υποψηφίους και μη, φίλους της παράταξης, αλλά και όλους τους δημότες του Βόλου σε μια «ευχαριστήρια» εκδήλωση για την στήριξη που έμπρακτα έδειξαν στο Συνδυασμό αλλά και στο πρόσωπο του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου»

Οχυρώνονται οι παραλίες στο Δήμο Βόλου

Ναυαγοσώστες ανεβαίνουν από σήμερα στους πύργους
Οχυρώνονται από σήμερα οι πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Βόλου. Στους πύργους στις ακτές Αναύρου, Αλυκών, Μαμιδάκη, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Νέας Αγχιάλου και στο Καρνάγιο, τις θέσεις τους καλούνται να πάρουν οι ναυαγοσώστες που επιλέχθηκαν για τη φύλαξη των ακτών έως και τέλος του μήνα.
Οι ναυαγοσώστες έπρεπε να είχαν ανέβει στους πύργους τους από την περασμένη Κυριακή, οπότε και ξεκίνησε επίσημα η κολυμβητική περίοδος. Ωστόσο, λάθη και παραλείψεις της επιτροπής διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Βόλου, οδήγησαν την οικονομική επιτροπή σε ακύρωση του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί μέσα στην εβδομάδα. Η διαδικασία όμως εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές έως μέσα Ιουλίου.
Μέχρι τότε και προκειμένου να μην μείνουν αφύλακτες οι ακτές και ο Δήμος κινδυνεύσει με διοικητικά πρόστιμα, αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεσης της φύλαξης των ακτών.
Τις προηγούμενες ημέρες, απευθύνθηκε πρόσκληση για την κατάθεση προσφορών. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία θα αναλάβει την τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις ακτές έναντι ποσού ύψους 20.000 ευρώ, με σύμβαση που θα έχει διάρκεια ενός μήνα.
Σημειώνεται ότι οι ναυαγοσώστες θα πρέπει να βρίσκονται στους πύργους τους από τις 10:30 το πρωί έως τις 5:30 το απόγευμα. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 300 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Ναυαγοσώστης βρίσκεται σε ετοιμότητα με ένδυμα κολύμβησης καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουόμενων ή να κάθεται στον πύργο του.
Ο ναυαγοσώστης κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του παρακολουθεί τους λουόμενους, είναι σε άμεση ετοιμότητα παροχής βοήθειας και δεν εκτελεί παράλληλα άλλη εργασία.

Εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου.

Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν για μαθητές που πληρούν τα κριτήρια
Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Βόλου, ένα θεσμό που αποτελείται από εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Τα μαθήματα αφορούν τους μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου και όλων κατευθύνσεων, του Γενικού Λυκείου και των γενικών μαθημάτων των ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου 2014 και θα είναι δωρεάν για τους μαθητές που θα πληρούν τα κριτήρια. Η επιλογή των μαθητών θα γίνει με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Οι εγγραφές θα διαρκέσουν ως τις 20 Ιουνίου 2014. Καλούνται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στην έδρα του φροντιστηρίου, 28ης Οκτωβρίου (Αλεξάνδρας) 150, τηλ. 2421033545, καθημερινά από τις 10:00 – 14:00, απογεύματα κατόπιν συνεννόησης.
Η αίτηση θα συμπληρώνεται στο φροντιστήριο. Απαραίτητα δικαιολογητικά: αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, εκκαθαριστικό εφορίας ή το Ε1 του 2014, κάρτες ανεργίας αν υπάρχουν, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για πολύτεκνους, τρίτεκνους ή μονογονεϊκές οικογένειες ή όποιο άλλο επίσημο πιστοποιητικό το αποδεικνύει, όποιο άλλο έγγραφο κρίνεται αναγκαίο.
Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της σελίδας του φροντιστηρίου στο facebook: www.facebook.com/KoinonikoFrontistirio

Τέσσερα προγράμματα σε εξέλιξη

Στο Νότιο Πήλιο από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
«Σάρκα και οστά» έχει πάρει στο Δήμο Νοτίου Πηλίου το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στο Νεοχώρι και στη Συκή ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερα ακόμη προγράμματα «Επεξεργασίας κειμένου- διαδίκτυο». Τα δύο από αυτά πραγματοποιούνται στο Λαύκο και τα άλλα δύο στο Νεοχώρι και στη Μηλίνα.
Επιπλέον, εντός των ημερών, αναμένεται να γίνει η έναρξη και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Αργαλαστή και στο Τρίκερι.
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης που έχουν διάρκεια 25 ή 50 ώρες. Παρέχονται δωρεάν και εξασφαλίζουν πέρα από τις γνώσεις και πιστοποίηση αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης.
To πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) σε συνεργασία με το Δήμο Νοτίου Πηλίου.
Η συμμετοχή των δημοτών σε τέτοιου είδους προγράμματα στοχεύει στη δημιουργία θετικής στάσης ως προς τη μάθηση και την ενίσχυση των ευκαιριών πρόσβασης του στην εκπαίδευση του πολίτη. Επιπλέον, συντελούν στην ικανότητα προσαρμογής στις γνωστικές απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κοινωνικοοικονομικού χώρου δράσης των ενήλικων πολιτών. Οι πολίτες δημότες ενισχύουν έτσι τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας και στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Βασικός στόχος, επίσης, των προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων είναι η αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης, εργασίας και η κοινωνική αποκατάσταση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, η ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του πολίτη, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου στο πεδίο του πολιτισμού καθώς και η ενίσχυση της ισότητας των δυο φύλων.
Οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Νοτίου Πηλίου έχοντας επίγνωση της σημαντικότερης ενός τέτοιου προγράμματος κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου.
Σε αυτό το πλαίσιο η αντιδήμαρχος παιδείας κ. Μαρία Παπαβασιλείου θεωρεί προφανές ότι όλοι οι αναπτυξιακοί στόχοι της χώρας διασταυρώνονται στον παράγοντα άνθρωπο. Η επίτευξή τους περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη διαρκή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. «Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να βασιστούμε στην παιδεία θεωρώντας την ως το μόνο εχέγγυο διασφάλισης μιας ομαλής ανάπτυξης και εξέλιξης. Η Δια Βίου Μάθηση είναι ο νέος όρος, ο νέος κόσμος, η νέα πρόσληψη της παιδείας που θα μας βοηθήσει να μπούμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και τα εφόδια σε μια νέα εποχή. Είναι η μεγάλη επένδυση που πρέπει να κάνουμε σε ατομικό και εθνικό επίπεδο».
Τέλος εκτός από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων που θα αξιοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, ωστόσο αιτήσεις θα γίνονται δεκτές, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην υπεύθυνη εκπαίδευσης του Κ.Δ.Β.Μ. Νοτίου Πηλίου κ. Ξυνογαλά Σοφία, τηλ.6946465588 και 2423055650, 2423055651.


Ογδόντα άνεργοι καταρτίζονται για ξενοδοχεία και τουρισμό

Ανάγκη των ξενοδόχων για νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο
Ημερίδα για ευαισθητοποίηση και προσέλκυση 80 ανέργων της Μαγνησίας, που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο του τουρισμού και να καλύψουν τις ανάγκες των ξενοδοχείων της περιοχής, οργάνωσε χθές το απόγευμα σε ξενοδοχείο του Βόλου, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, εταίρος της «Α.Σ. ΑΡΓΩ -Τουριστική Ανάπτυξη σε βουνό και θάλασσα», παρουσία των ενδιαφερόμενων νέων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε γνωστό ότι Ουκρανοί επισκέπτες, που είχαν κάνει κράτηση για διακοπές στη Μαγνησία ακυρώνουν τις κρατήσεις λόγω των συνθηκών πολέμου στη χώρα τους, ενώ αναμένεται μείωση του εσωτερικού τουρισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που δουλεύουν με Έλληνες επισκέπτες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Γιωτάκης, διευθυντής του ΚΕΚ Eurotraining στο πλαίσιο του προγράμματος επελέγησαν 80 άνεργοι, που στην αρχή θα παρακολουθήσουν μια ψυχοκοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη, στη συνέχεια θα κάνουν κάποιο επαγγελματικό προσανατολισμό με συμβούλους, μετά θα παρακολουθήσουν συγκεκριμένα θεματικά εργαστήρια που είναι προσανατολισμένα στον τουρισμό, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της περιοχής και θα ακολουθήσει η εκπαίδευση – κατάρτιση από πιστοποιημένο ΚΕΚ. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν επίδομα ύψους 5 €/ώρα και στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΚ, οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, να απορροφηθούν σε ξενοδοχεία ή επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τουρισμό (υπάρχει πρόγραμμα που το υπουργείο Εργασίες δίνει στους εργοδότες 450 €/μήνα για να προσλάβουν άτομο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα), ενώ θα γίνει προσπάθεια ίδρυσης κοινωνικής επιχείρησης, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την κοινωνική οικονομία, όπου οι εταίροι δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και έχουν και άλλα οφέλη. Η δε εκπαίδευση των 80 ανέργων θα διαρκέσει λιγότερο από ένα μήνα

Από το Βόλο στο πείραμα του αιώνα

Τέσσερις φοιτητές ασκούν την πρακτική τους στο CERN
Τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από σχολές του Πολυτεχνείου που εδρεύουν στο Βόλο κάνουν την πρακτική τους στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του CERN, όπου διεξάγεται το λεγόμενο πείραμα του αιώνα. Τρεις από αυτούς, ο Θάνος, ο Αράμ και ο Ανδρέας προέρχονται από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ενώ ένας ακόμη, ο Στέφανος, είναι από το τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών.
Ο Ανδρέας Αλεξόπουλος, προερχόμενος από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, γνωστό και ως Δίκτυα για τους περισσότερους, έφυγε πριν λίγους μήνες από την Ελλάδα και το Βόλο όπου σπούδαζε προκειμένου να ασκήσει την πρακτική του στις εγκαταστάσεις του CERN.
Ο 26χρονος Ανδρέας με καταγωγή από τη Ραφήνα φαινόταν από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του ότι πρόκειται για έναν έξυπνο και ευφυή σπουδαστή και δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι «Ανδρέας ο Επιστήμονας» που του έδωσαν οι φίλοι του εξαιτίας της μελέτης του.
.Από την αρχή του πειράματος του CERN, τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο πείραμα και μελετούσαν κάθε είδηση και λεπτομέρεια που έπεφτε στα μάτια τους από άρθρα και ειδήσεις. Επίσης, ήρθαν σε επαφή μέσω του διαδικτύου με εργαζόμενους οι οποίοι απάντησαν σε απορίες τους. Ο Ανδρέας ήρθε σε πιο άμεση επαφή με το αντικείμενο και την έρευνα του CERN όταν επισκέφτηκε τη μόνιμη έκθεση του CERN στο χωριό Νεοχώρι Πηλίου. Αυτή η επαφή του με το πείραμα ώθησε τον Ανδρέα να υποβάλλει την αίτησή του στις εγκαταστάσεις του CERN.
Αφού συμπλήρωσε τις απαιτούμενες φόρμες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα εργασιών του CERN, έκανε αίτηση για το πρόγραμμα που τον αφορούσε, το πρόγραμμα TechnicalStudent, το οποίο σχετίζεται με όσους είναι στη διαδικασία των φοιτητών. Στη διαδικασία υποβολής της αίτησης και του βιογραφικού αρωγός στάθηκε ο κ. Χαράλαμπος Σαματζής του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος βοήθησε τους φοιτητές να στείλουν σωστά τα βιογραφικά τους. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των εγγράφων ακολούθησε ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου project και δύο συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω του προγράμματος τηλεδιάσκεψης Skype.
Αφού, λοιπόν, πέρασε επιτυχώς την αξιολόγηση από τους επιστήμονες του CERN, ο Ανδρέας υπέγραψε τη σύμβασή του στις 26 Μαρτίου καθώς το συμβόλαιό του άρχιζε την 1η Απριλίου.
Ο Ανδρέας ασχολείται με την προετοιμασία ενός μοντέλου προσομοίωσης, ανάκτησης και επεξεργασίας δεδομένων από τους αισθητήρες, πείραμα που αποτελεί μέρος του συστήματος παρακολούθησης της απώλειας δέσμης του LHC, και αφορά τη δοκιμή αισθητήρων ημιαγωγών σε κρυογενικές θερμοκρασίες και την απόδοσή τους σε συνθήκες ακτινοβολίας, παρακολουθώντας τη λειτουργία των προγραμμάτων μέσω των οποίων καταγράφονται τα δεδομένα που καταγράφονται στους υπολογιστές.

Δωρεάν μαθήματα σε αλλοδαπές από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Εθελόντριες συμπολίτισσες εκπαιδευτικοί διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα
Πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί το πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων της Ελληνικής γλώσσας, που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στο οίκημα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, αγκαλιάζοντας αλλοδαπές γυναίκες που ζουν στην περιοχή μας. Συνεχίζοντας την παράδοση στην εκπαίδευση και την κοινωνική στήριξη μεταξύ των γυναικών, που αποτελεί, άλλωστε, θεμελιώδη λίθο στην εν γένει πορεία και δράση του Λυκείου από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, οι θεματοφύλακες των αρχών και αξιών που θεσπίστηκαν από την Καλλιρρόη Παρρέν, διευρύνουν το πεδίο της προσφοράς, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τα δωρεάν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας πραγματοποιούνται τους τρεις τελευταίους μήνες, συνεχίζοντας έναν κύκλο προσφοράς που άνοιξε πριν από πολλά χρόνια, με μεγάλη επιτυχία.
Εθελόντριες εκπαιδευτικοί, κυρίως συνταξιούχοι, ανέλαβαν το έργο της διδασκαλίας, ενώ υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από δεκάδες συμπολίτισσες, οι οποίες επιθυμούν επίσης να συνδράμουν την ίδια προσπάθεια. Δεκαεννέα αλλοδαπές, ηλικίας από 20 έως 60 περίπου ετών, παρακολουθούν τους τρεις τελευταίους μήνες τα δωρεάν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.
Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού «είναι θετική η ανταπόκριση στα μαθήματα των ελληνικών που ξεκινήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο και μας ικανοποιεί ως συμβούλιο πάρα πολύ, γιατί θεωρούμε ότι έτσι δεν απεμπολούμε τους καταστατικούς ιδρυτικούς μας στόχους και το όραμα της Παρρέν, που ήταν να μη μένει καμία γυναίκα αναλφάβητη στο κοινωνικό μας περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μέσω της γλωσσικής ενσωμάτωσης βάζουμε και εμείς ως Λύκειο ένα λιθαράκι στο σοβαρό ζήτημα της ενδυνάμωσης των γυναικών αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, βοηθώντας τις και από την πλευρά μας, να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας».

Λιγότερο πηγαίο νερό

Πίνουν οι Βολιώτες λόγω του χαμηλού βροχομετρικού ύψους και της έλλειψης χιονοπτώσεων
Χειρότερης ποιότητας νερό, πίνει ο Βόλος, μετά τη μείωση κατά 20% του ποσοστού του πηγαίου νερού, που φθάνει μέχρι τις βρύσες των νοικοκυριών.
Στους πέντε πρώτους μήνες του 2014, το ποσοστό του πηγαίου νερού, μειώθηκε από το 80,62% που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 στο 59,1% και αντίστοιχα αυξήθηκε το νερό των γεωτρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΥΑΜΒ, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, το ποσοστό του πηγαίου νερού στο δίκτυο, έφθασε οριακά στο 51,50% και 54,40% αντίστοιχα, με τα κυβικά μέτρα του πηγαίου νερού να μειώνονται από τις 840.139 στις 631.850 τον Ιανουάριο και από τις 870.896 κυβικά μέτρα πηγαίου νερού στις 609.417 κυβικά μέτρα πηγαίου νερού το Φεβρουάριο.
Περί τις 67.000 λιγότερο πηγαίο νερό διοχετεύτηκε στις βρύσες και το Μάρτιο, ενώ αντίστοιχα τον Απρίλιο και το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ μπήκαν 252.110 και 159.871 λιγότερα κυβικά μέτρα πηγαίου νερού.
Από την ανάλυση των στοιχείων της ΔΕΥΑΜΒ προκύπτει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014, η παραγωγή του πηγαίου νερού είναι της τάξης του 20%, ενώ το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, η μείωση του πηγαίου νερού ανήλθε στο 29%.
Η παραγωγή του νερού, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών, από τις γεωτρήσεις για το 2014 αυξήθηκε σε σχέση με το 2013, φθάνοντας σε ποσοστό αύξησης και το 120%.

Παρατεταμένη λειψυδρία

Η μείωση των πηγαίων νερών και αντίστοιχα η αύξηση της παραγωγής νερού από γεωτρήσεις, αποδίδεται στο χαμηλό ύψος της βροχής τα τελευταία δύο χρόνια και στην έλλειψη χιονοπτώσεων.
όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιχείρησης, η λειψυδρία, ως κατάσταση απόκλισης από τις μέσες κλιματικές συνθήκες του τόπου, από προσωρινή δείχνει να γίνεται παρατεταμένη. Χαρακτηριστική είναι η απουσία επιφανειακής ροής στους χειμάρρους. Η αναπλήρωση των υδροφορέων είναι προβληματική και ο κίνδυνος να μην ανταποκριθούν στην κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών είναι ορατός.
Η ΔΕΥΑΜΒ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού που είναι το νερό, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος έλλειψης αποθεμάτων που καλύπτουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Ιδίως ενόψει του καλοκαιριού, προτείνει στους πολίτες μέτρα εξοικονόμησης του νερού, προκειμένου να αποφευχθούν μέτρα όπως η μείωση της πίεσης ή ακόμη και διακοπές στην υδροδότηση, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Αντίδραση με μαζικές παραγγελίες πατάτας

Απέναντι στο νόμο που βάζει εμπόδια στις διανομές «Χωρίς Μεσάζοντες»
Μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας από τις εθελοντικές ομάδες Κατερίνης, Λάρισας, Λαμίας και Βόλου για μαζικές παραγγελίες πατάτας, ώστε να καταδειχθεί η αντίδρασή τους στον πρόσφατο νόμο που βάζει εμπόδια στις διανομές «Χωρίς Μεσάζοντες» και καταργεί τις άδειες πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου των παραγωγών αποτελεί η διανομή που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου.
«Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους τους παραγωγούς της Αχαΐας, ότι είμαστε εδώ για να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους συμπολίτες μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η εθελοντική ομάδα του Βόλου «Ανωση».
Η «Ανωση» ενημερώνει ότι ξεκινούν οι παραγγελίες για πατάτες από την Αχαΐα. Οι παραγγελίες θα γίνονται διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα (www.anwsi.gr) και τηλεφωνικά, τις καθημερινές στα τηλέφωνα 24210-20483 (6 έως 9 το απόγευμα).
Σχετικά με την προέλευση και την τιμή του προϊόντος ενημερώνει ότι πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Fabula (σοδειάς Μαΐου 2014) από τη Λακκόπετρα Αχαΐας, στην τιμή των 5 ευρώ/13 κιλά, σε συσκευασία δίχτυ των 13 κιλών (0,385 ευρώ/κιλό). Το προϊόν συνοδεύεται από χημική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία είναι απαλλαγμένο από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
Η διανομή προγραμματίζεται για το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014, στο πάρκινγκ του Πανθεσσαλικού σταδίου.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί συλλογή πλαστικών καπακιών, συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου, συλλογή φαρμάκων που δεν έχουν λήξει, και συλλογή τροφίμων που θα διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Γκάζι για το FormulaStudent

Πατάνε 24 φοιτητές - μηχανολόγοι του Π.Θ. με το δεύτερο μονοθέσιο τύπου φόρμουλα που κατασκεύασαν
Γκάζι… για το διαγωνισμό FormulaStudent που θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία από τις 21 έως της 24 Αυγούστου, πατούν οι 24 προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατασκεύασαν το δεύτερο κατά σειρά μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο τύπου φόρμουλα.
Το νέο δημιούργημα των 24 φοιτητών, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 6 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ. Το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου, όπου τα μέλη της Ομάδας Κένταυρος των φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών, θα εξηγούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου τετράτροχου, οι επιδόσεις του οποίου θα δοκιμαστούν στο διαγωνισμό της Ουγγαρίας. Εκεί το μονοθέσιο θα λάβει μέρος σε αγώνες επιτάχυνσης, σε αγώνα ταχύτητας, αγώνα αντοχής, αλλά και σε αγώνα τεσσάρων γύρων προκειμένου να δοκιμαστούν τα κρατήματά του.
Η CentaurusRacingTeam είναι μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. Το μονοθέσιο σχεδιάζεται με βάση τους κανόνες του παγκόσμιου διαγωνισμού FormulaStudent, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες από όλο τον κόσμο.
Η ομάδα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Βόλου, ιδρύθηκε το 2009 ύστερα από πρωτοβουλία των φοιτητών και έκτοτε έχει συμμετάσχει στα 3 επίπεδα του διαγωνισμού.
Οι διακρίσεις ξεκίνησαν το 2011, όταν η ομάδα πήρε την 1η γενική θέση στην Ιταλία, διαγωνιζόμενη μόνο με σχέδια για το μονοθέσιο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε τόσο με σχέδια όσο και με μερικά κατασκευασμένα μηχανικά μέρη στο Silverstone της Αγγλίας, λαμβάνοντας την 3η θέση στο σχεδιασμό και την 5η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση. Η ολοκλήρωση του 1ου αυτοκινήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η ομάδα, τιμώντας τις παραδόσεις της πόλης στην οποία εδρεύει, έδωσε το όνομα του πιο γνωστού Κενταύρου στο μονοθέσιο, ονομάζοντας το «Χείρωνα».
Η πρώτη συμμετοχή της ομάδας με πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο χαρακτηρίστηκε από σειρά επιτυχιών. Η 1η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση, τονίζουν, έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να φέρουν την Ελληνική σημαία στο βάθρο του διαγωνισμού, μπροστά στις μεγαλύτερες εταιρίες της αυτοκινητοβιομηχανίας και 2000 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Πέραν αυτού, η ομάδα διακρίθηκε και στο αγώνισμα της ανάλυσης κόστους (CostReport), λαμβάνοντας την 4η θέση. Στη γενική κατάταξη η ομάδα κατέλαβε θέση στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα (26η θέση) πραγματοποιώντας μία άκρως επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση.
Η CentaurusRacingTeam, αποτελείται από 24 φοιτητές. Είναι οι: Φώτης Καρδαράς, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Κωνσταντίνος Πετριτσόπουλος, Σταμάτης Κιακίδης, Στέλιος Κανελλόπουλος, Τάσος Σαμαράς, Μύρων Παπαδημητράκης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Ντόνας, Βάσω Καλούτσα, Δημήτρης Δατσογιάννης, Γιώργος Παπασταμόπουλος, Γιώργος Αναδιώτης, Στράτος Κούφης, Θοδωρής Αλιμονάκης, Φειδίας Στάμου, Οδυσσέας Μοσχόπουλος, Τάσος Ορφανίδης, Χάρης Καραντωνίδης, Μαριάννα Τζίνη, Παναγιώτης Βρακίδης, Γιώργος Γρηγορίου, Κωνσαντίνος Φούντας, Στεφανία Δούκα.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03/06/2014 - 11:04