Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου  3/6/2014


Συναίνεση για τα σκουπίδια ζητά ο δήμαρχος Πύργου

Τη συναίνεση όλων των πολιτών και των φορέων για να δοθεί λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου Πύργου, ζήτησε χθες ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε σύσκεψη με τους αντιδημάρχους Βασίλη Παναγόπουλο, Κώστα Μποσμή και Λάμπη Αριστειδόπουλο για το σοβαρό αυτό θέμα, που πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του δημάρχου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εκτός Νομού Ηλείας και της τεράστιας δαπάνης που καλείται να πληρώσει ο δήμος, ενώ επισημάνθηκε το πλήρες αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή από τα σκουπίδια, καθώς έχει σταματήσει η αποκομιδή τους λόγω οικονομικού προβλήματος που παρουσιάστηκε. Ενα έργο που το έχουμε δει σε επαναλήψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, μόνο που τώρα, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, γίνεται εντονότατο και πλέον πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παρασκευόπουλος, έριξε για μια φορά ακόμα τα «βέλη» του προς την κεντρική εξουσία, η οποία, όπως τόνισε, συνεχίζει να είναι απούσα. Αναφερόμενος στο κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Νομού, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε, πως ο δήμος Πύργου θα πρέπει μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 να πληρώσει 900.000 ευρώ. Μια δαπάνη που θα επιβαρύνει τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα δημοτικά τέλη. «Θα πρέπει έως ότου ολοκληρωθεί το θέμα της διαχείρισης στην Τριανταφυλλιά, έως ότου κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο, σε έναν χρονικό ορίζοντα δύο ετών, να βρεθεί οποιαδήποτε άλλη λύση. Τώρα θα πρέπει όλοι να αποδείξουν ότι είχαν πρόταση και μπορούν να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος

Αρπαξαν το σάκο με τις συντάξεις από ταχυδρομικό διανομέα

Τέσσερα άτομα αναζητούνται από τις Αρχές ως οι δράστες της ληστείας που έγινε χθες στο Λευκοχώρι Γαστούνης με θύμα μια ταχυδρομική διανομέα και λεία περίπου 10.000 ευρώ. Ποσό που προορίζονταν για την πληρωμή των συντάξεων κατοίκων της περιοχής. Χθες το πρωί, η γυναίκα ταχυδρομικός διανομέας, μπήκε στο σπίτι μιας 93χρονης στο Λευκοχώρι για να της δώσει τη σύνταξή της. Την ίδια στιγμή μπήκαν στο σπίτι οι τρεις από τους τέσσερις δράστες φορώντας κουκούλες, ενώ ο τέταρτος παρέμεινε έξω. Ζήτησαν την τσάντα με τα χρήματα από την διανομέα και πριν προλάβει αυτή να αντιδράσει της την άρπαξαν από τον ώμο και τράπηκαν σε φυγή. Μόλις ενημερώθηκαν οι Αρχές ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών στην περιοχή. Η ταχυδρομικός διανομέας εμφανώς σοκαρισμένη από τη ληστεία, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης για την παροχή πρώτων βοηθειών.

«Πράσινο» για το δρόμο Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία

Την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του τμήματος «Παράκαμψη Σταυροδρομίου», του έργου «Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία», στη Γορτυνία, υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Το έργο αφορά νέα χάραξη, συνολικού μήκους 1,55 χλμ και περιλαμβάνει δύο ισόπεδους κόμβους και τεχνικά έργα. Η αρχή και το πέρας του συναρμόζουν οριζοντιογραφικά και μηκοτομικά με την υφιστάμενη οδό «Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία». Με βάση τα αναφερόμενα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το έργο αποτελεί τμήμα της υπό βελτίωση παλαιάς Ε.Ο. Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Βυτίνας – Τρίπολης, η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί σε σημαντικό μήκος της.

Ετοιμοπόλεμη η Π.Υ. για την αντιπυρική περίοδο

Ετοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κινδύνους πυρκαγιάς είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει. Ήδη περιπολικά και πυροφύλακες είναι στη θέση τους, ενώ χθες υπεγράφησαν και οι συμβάσεις για την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών. Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και της Π.Υ. Πύργου Νίκος Στασινόπουλος, σε δηλώσεις του χθες αναφέρθηκε στην αντιπυρική περίοδο και στάθηκε στις καιρικές συνθήκες που ευτυχώς ακόμα δεν ευνοούν τις πυρκαγιές. Τόνισε πως τα μέτρα που αφορούν την αντιπυρική περίοδο εφαρμόζονται κανονικά και το προσωπικό στην Π.Υ. Πύργου είναι ετοιμοπόλεμο με όλες τις προσθήκες σε έμψυχο υλικό και εξοπλισμό. Έτσι είναι διαθέσιμοι για την αντιπυρική περίοδο 80 μόνιμοι πυροσβέστες, 102 πενταετούς υποχρέωσης και 26 εποχικοί που ήδη υπέγραψαν τις συμβάσεις τους. Οι 3 από τους εποχικούς θα υπηρετήσουν στον Πύργο, 11 στην Αρχ. Ολυμπία και 12 στην Κρέστενα.
Ο κ. Στασινόπουλος στάθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στον εξοπλισμό και κυρίως στα οχήματα.
Στην Π.Υ. Αμαλιάδας, υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού και τα παλιάς τεχνολογίας οχήματα, όπως επίσης και στην Π.Υ. Λεχαινών. Και οι δύο υπηρεσίες, όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος, ενισχύονται με την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών.

«Κόκκινη» περιοχή η Ηλεία για τα κουνούπια

Μάχη με τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου που αυτά μεταφέρουν, ετοιμάζονται να δώσουν για μια ακόμη χρονιά, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Η Ηλεία αποτελεί μία από τις εννέα «κόκκινες» περιοχές της επικράτειας, οι οποίες απειλούνται από τους πληθυσμούς των κουνουπιών με βάση τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι φορείς. Σε επίπεδο περιφερειών βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα κωνωποκτονιών και αεροψεκασμοί, ωστόσο οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς θεωρούν ότι από τη στιγμή που αυτός μεταδίδεται στα κουνούπια μέσω πτηνών, τόσο άγριων όσο και αστικών, όπως τα περιστέρια, αλλά και αλόγων, δεν είναι εύκολο ούτε να προβλεφθεί ούτε να ελεγχθεί η πορεία του και η ταχύτητα μετάδοσής του. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, πέραν των δράσεων που υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα -ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες- την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Με νέο ωράριο η αγορά του Πύργου

Με νέο ωράριο λειτουργούν ουσιαστικά από χθες τα καταστήματα του Πύργου, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ ενδέχεται μικρές μεταβολές να υπάρξουν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την απόφαση, τα εμπορικά καταστήματα το απόγευμα θα ανοίγουν κατά μισή ώρα αργότερα, ενώ τα οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, βιομηχανικά και καταστήματα τροφίμων που τις ημέρες Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο θα ανοίγουν μισή ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα μεσημέρι, ενώ τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα ανοίγουν μισή ώρα νωρίτερα το πρωί και μισή ώρα αργότερα το απόγευμα. Επίσης, την προσεχή Δευτέρα 9 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τροχαίο κάτω από το Επαρχείο

Ένας αναβάτης τραυματίστηκε σε πλαγιομετωπική σύγκρουση δικύκλου με ΙΧΕ αυτοκίνητο, σε τροχαίο που συνέβη λίγο μετά τις 10 το βράδυ χθες κάτω από το Επαρχείο στον Πύργο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Πύργου.

Στην τελική ευθεία η Ανθοκομική Εκθεση Αμαλιάδας

Την ερχόμενη Πέμπτη «ανοίγει» τις πύλες της η 14η Πανηλειακή Ανθοκομική Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πάρκο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Όπως υπόσχονται οι εκθέτες, που ήδη έχουν μπει στην τελική «ευθεία» όσον αφορά στην προετοιμασία και το στήσιμο της έκθεσης, ο κόσμος που θα επισκέπτεται την έκθεση από την Πέμπτη έως και τις 9 Ιουνίου, θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια όμορφη περιήγηση και να προμηθευτεί άνθη, λουλούδια, φυτά και κατασκευές σε πολύ καλές τιμές.

Καιρός

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική με κατα περιόδους αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα για λίγες τοπικές λασποβροχές σήμερα στο Νομό μας. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 28 με 29oC στα πεδινά, 20 με 21oC στα ημιορεινά - ορεινά. Άνεμοι στο Ιόνιο Ανατολικοί έως ισχυροί 6 μποφόρ, σχεδόν θυελλώδεις 7 έως θυελλώδεις 8 μποφόρ στα χερσαία κυρίως ημιορεινά – ορεινά.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03/06/2014 - 15:00