Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-17-6-2014

Ενημέρωση βουλευτή για τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, αλλά και των αγροτών, με κάλεσμα για ανατροπή της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής

Τα πάγια και άλυτα-επί πολλά χρόνια-προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου Ζακύνθου, μετέφεραν στο τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Κοντονή, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και η διοίκηση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νησί σε πρόσφατη συνάντηση και εν μέσω τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι το νέο και σύγχρονο νοσοκομείο Ζακύνθου, με την κτιριακή υποδομή και τον εξοπλισμό που διαθέτει, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή, με επαρκή χρηματοδότηση και το απαιτούμενο προσωπικό να προσφέρει όλες τις προβλεπόμενες παροχές υγείας και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τον βουλευτή, να τονίζει και να συμφωνούν οι εργαζόμενοι, ότι ένα τέτοιο νοσοκομείο σε μια νησιωτική και τουριστική περιοχή, δεν είναι δυνατόν το κράτος να το οδηγεί στην υποβάθμιση, την παρακμή και τελικά στο κλείσιμο ή στα χέρια ιδιωτών! «Θα ενοχλούμε μέχρι να μάς ακούσουν», ξεκαθάρισε ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στους αρμόδιους και στην υποχρέωση που έχουν να λύνουν τα προβλήματα. Επίσης, ο βουλευτής συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Αντώνη Αντίοχο και τα μέλη του δ.σ. της ΕΑΣΖ(Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου) και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των αγροτών, με αφορμή και τα «χτυπήματα» που δέχεται η αγροτική παραγωγή και το συνεταιριστικό κίνημα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον, με τους εκπροσώπους της ΕΑΣΖ και τους αγρότες να ζητούν στήριξη και με τον κ. Κοντονή, να επισημαίνει ότι απαιτείται οργανωμένη αντίδραση για την ανατροπή της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής και στον αγροτικό τομέα.

Στην…«ποδιά» του αεροδρομίου Ζακύνθου, «σφάζονται» πολυεθνικές, αλλά την «εποπτεία» θα την έχει το Ελληνικό δημόσιο

Σύγκρουση πολυεθνικών για το διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από διάφορες εταιρίες να αναμένονται εντός του Ιουλίου, αναφέρει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, στο οποίο ανακοινώνονται τα ονόματα των εν λόγω εταιριών και παράλληλα δημοσιεύονται στοιχεία πενταμήνου, σύμφωνα με τα οποία, παρουσιάζεται μεγαλύτερη αύξηση επιβατών που αγγίζει το 121% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό το ανάλογο διάστημα του 2013! Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η αυξημένη κίνηση αλλοδαπών τουριστών και γενικότερα, στο νέο και σύγχρονο αεροδρόμιο του νησιού, επισπεύδει τις διαδικασίες αγοραπωλησιών και αποκρατικοποιήσεων, κάτι που βέβαια, δεν αφορά μόνο το αεροδρόμιο, ούτε αποκλειστικά τη Ζάκυνθο…Επίσης, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοιχτή και πολύ πιθανή η…αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του αεροδρομίου και του περιβάλλοντα χώρου, που βρίσκεται πλησίον των νέων εγκαταστάσεων, με τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο. Πάντως, υπάρχει προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι παρά τις «επενδύσεις» και την «έφοδο» των ιδιωτών στις δημόσιες υποδομές, που είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, την…εποπτεία και άλλα πολλά, θα τη διατηρήσει το Ελληνικό δημόσιο.  

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στη ΔΕΥΑΖ, λόγω τεράστιων χρεών από απλήρωτους λογαριασμούς απλών καταναλωτών, αλλά και κακοπληρωτών επιχειρηματιών του τουρισμού!

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας παρατηρείται στη ΔΕΥΑΖ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου), δεδομένου ότι υπάρχουν τεράστια χρέη προς τη δημοτική επιχείρηση από απλήρωτους λογαριασμούς 6 χιλιάδων καταναλωτών, κυρίως μικρο-οφειλετών, που αγγίζουν τα 5,6 εκατ.ευρώ! Με τη μόνη διαφορά ότι οι καταναλωτές αυτοί, αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, είναι άνθρωποι που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και δεν μπορούν να πληρώσουν για το νερό και την αποχέτευση, όταν και όπου, αυτά, τους...παρέχονται και μάλιστα, συχνά, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ούτε στους διακανονισμούς! Ωστόσο, οι μεγαλο-οφειλέτες, που είναι επί το πλείστον, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, είναι αυτοί που δημιουργούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού, οφείλουν σημαντικά ποσά και ενώ, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, δεν μπαίνουν καν στον κόπο, να πάνε να πληρώσουν…Το όλο θέμα απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΖ, προκειμένου να δρομολογηθούν κάποιες λύσεις, όπως και για το χρόνιο πρόβλημα των χρεών της δημοτικής επιχείρησης προς τη ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων, που φτάνει στα…3,5εκατ.ευρώ, συν 2,5 εκατ., τόκους που ζητά η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού! Όπως έγινε γνωστό στις 23 Ιουνίου, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το διακανονισμό μεταξύ ΔΕΥΑΖ και ΔΕΗ, με τους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης να διεκδικούν δικαιολογημένα, τις δεδουλευμένες υπερωρίες τους και άλλες οφειλές προς αυτούς.    

«Ντροπή για τα ΚΕΠΑ», τονίζει η ΕΣΑμεΑ, για τις παρατάσεις που αναγκάζεται να ζητά για τη συνέχιση χορήγησης των συντάξεων αναπηρίας κατά την περίοδο αναμονής των αιτούντων για πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας τους!

Τις τέσσερις έχουν φτάσει οι παρατάσεις της συνέχισης χορήγησης των συντάξεων αναπηρίας κατά την πολύμηνη αναμονή των αιτούντων, χωρίς υπαιτιότητά τους, για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ, (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), που λύθηκε μερικώς με την ψήφιση του άρθρου 66 του ν. 4144/2013. Όπως επισημαίνει η Ε.Σ.ΑμεΑ, (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία ανήκει και το σωματείο ατόμων με αναπηρία νομού Ζακύνθου «οι Ποπολάροι»), από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει ο χρόνος ισχύος της διάταξης να έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2014 και το ζητά συνεχώς με επιστολές, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις τα τελευταία χρόνια. Η Ε.ΣΑ.μεΑ, με πρόεδρο τον Ζακυνθινό, Γιάννη Βαρδακαστάνη, δεν εισακούστηκε ούτε μία φορά!Το αποτέλεσμα του στρεβλού σχεδιασμού οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠΑ της χώρας αποτυπώνεται στις τεράστιες λίστες αναμονής των αιτούντων την πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας τους, επιφέροντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους. Το αναπηρικό κίνημα βρίσκεται άλλη μια φορά στη δεινή θέση να ζητήσει και πάλι παράταση για τη χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης, των επιδομάτων αναπηρίας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι αιτούντες μέχρι επιτέλους να εξομαλυνθεί το σύστημα των ΚΕΠΑ. Η ΕΣΑμεΑ, ζητά άμεση ικανοποίηση του καθολικού αιτήματος του αναπηρικού κινήματος ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αξιοπρέπειας της πολιτείας απέναντι στους πιο φτωχούς πολίτες της!

Επαφές νεοεκλεγέντα δημοτικού συμβούλου (στο συνδυασμό του νέου δημάρχου Ζακύνθου), με υποσχέσεις-δεσμεύσεις από πρωην και νυν υπουργούς και στη μέση…ένας εφοπλιστής και ο Κινέζος Πρέσβης!  

Επαφές…με τον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με τον…εφοπλιστή, Θανάση Μαρτίνο, με τους Πρέσβεις της Κίνας, του Πακιστάν και του Βιετνάμ, είχε ο δημοτικός σύμβουλος Αλυκών, Τάσος Μαρίνος, o οποίος έχει εκλεγεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, με το συνδυασμό «ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ», με επικεφαλής το νέο δήμαρχο, Παύλο Κολοκοτσά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Μαρίνος ζήτησε να συνεχιστεί…η στήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υγείας στη Ζάκυνθο, προκειμένου τόσο οι κάτοικοι του νησιού, όσο και οι επισκέπτες του, να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Στη συνάντηση με την κ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Μαρίνος, τη συνεχάρη για το…πετυχημένο έργο της και της ζήτησε την αμέριστη συμπαράστασή της για όλα τα θέματα που αφορούν το νησί μας.  Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας, ο τελευταίος τόνισε στον κ. Μαρίνο ότι χάρη στις δικές του προσπάθειές, φέτος στη Ζάκυνθο έχουν καταφθάσει αρκετοί Κινέζοι τουρίστες και υποσχέθηκε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, προκειμένου να αναπτυχθούν τουριστικά όλες οι περιοχές της Ζακύνθου. Ταυτόχρονα, συνεργασία θα υπάρξει και για τα αγροτικά προϊόντα του νησιού, αφού οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το λάδι και το κρασί. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει και η αδελφοποίηση της Ζακύνθου με την Κίνα, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του. (σ.σ. Μετά από όλα αυτά μπορούμε να αντικρίζουμε με πολύ μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον της Ζακύνθου….).

(Η ΦΩΤΌ που έχει αναρτηθεί και συνοδεύει τις τοπικές ειδήσεις, είναι από την εκδήλωση της ΕΡΑ Ζακύνθου, για τον ένα χρόνο μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα πρόκειται για τη μουσική βραδιά που πλαισίωσε την εκδήλωση και στην οποία συμμετείχαν αλληλέγγυοι-στον αγώνα μας-τοπικοί καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι καθημερινά κοντά μας, ακόμα και με εκπομπές λόγου και μουσικής, που κάνουν στην ΕΡΑ και τη συχνότητα 95,2 στα FM.)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/06/2014 - 13:55