Επταήμερο πένθος στη Γαλικία- Στον τόπο της τραγωδίας ο Ραχόι

Επτά ημέρες πένθους στη Γαλικία κήρυξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της περιφέρειας αυτής της βορειοδυτικής Ισπανίας, η οποία συγκλονίστηκε από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της Τετάρτης. Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, ενός από τα μεγαλύτερα που έχουν συμβεί στην Ισπανία από το 1944, δεν έχουν γίνει γνωστά. Ένας εκ των οδηγών παραδέχτηκε πάντως ότι το τρένο είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, τη γενέτειρά του, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπων και τον τραυματισμό 143, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Εν αναμονή του εντοπισμού των μαύρων κουτιών, οι αρχές ερευνούν τα αίτια και ανακρίνουν τον οδηγό του τρένου. 

«Στόχος μας είναι να μάθουμε τα αίτια αυτού του φρικτού δυστυχήματος το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.  Σε μήνυμά του στο twitter o κ. Ραχόι εξέφρασε την αγάπη και την αλληλεγγύη του «προς τα θύματα του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος» και κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, ενώ στη περιοχή της Γαλικίας, ο πρόεδρός της, κήρυξε 7ημερο πένθος.

«Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία» της Γαλικίας, δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Ο Ραχόι μίλησε με τα μέλη των σωστικών συνεργείων τα οποία συνεχίζουν την έρευνα και την απομάκρυνση των συντριμμιών των βαγονιών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί κατόπιν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Σε ένδειξη πένθους, τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητες τους.

Εν τω μεταξύ, ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας τέθηκε επίσημα υπό έρευνα, σύμφωνα με το τοπικό δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν θα είναι μόνο αυτός υπό έρευνα.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, ο μηχανοδηγός του συρμού επιβεβαίωσε πως αυτός έτρεχε με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ στο τμήμα της γραμμής όπου εκινείτο επιτρεπόταν ταχύτητα έως και 80 χ.α.ώ..

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ολοκλήρωσαν τις έρευνες στα συντρίμμια, ενώ βγήκε και βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας με τις τρομακτικές σκηνές του δυστυχήματος.

Παράλληλα ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe, στο στόλο της οποίας ανήκε η μοιραία αμαξοστοιχία, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην αμαξοστοιχία, η οποία μόλις είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο χθες το πρωί» .

Αμερικανοί και Βρετανοί βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών από τον εκτροχιασμό του σιδηροδρομικού συρμού υψηλής ταχύτητας έξω από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Γαλικίας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Μαδρίτη.

Τηλεγραφήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης απέστειλαν στην Ισπανία, ευρωπαίοι ηγέτες. Τη πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του εξέφρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για τη φοβερή σιδηροδρομική καταστροφή και το θάνατο τόσων ανθρώπων, στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα.

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25/07/2013 - 23:14

Πολυμέσα