Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου


Σε δίκη οι ληστές με μάνατζερ – είχαν τρομοκρατήσει τον Βόλο και την Ν.Ιωνία
Τα μέλη της συμμορίας, που εξαρθρώθηκε τον Απρίλιο του 2013, κάθονται στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Ναυπλίου.
Η δίκη της συμμορίας των «ληστών με μάνατζερ», που από τον Ιούνιο του 2012, μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 οπότε εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, είχε σπείρει τον τρόμο σε ηλικιωμένους στο Βόλο ξεκίνησε προχθές από το Κακουργιοδικείο Ναυπλίου.
Στο εδώλιο με σοβαρές κατηγορίες, όπως της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης ληστειών και κλοπών, κάθεται 41χρονος από το Βόλο, καθώς και άλλοι τέσσερις ηλικίας 36, 54, 21, 24, από το Ναύπλιο, το Αργος και την Αθήνα.
Η δίκη με πολυπληθές ακροατήριο και αρκετά άτομα -θύματα ή συγγενείς τους- που μετακινήθηκαν από το Βόλο, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, ξεκίνησε με τις καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στις εκτεταμένες έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος και της επιχείρησης σύλληψης των ληστών.
Από το εδώλιο, πάντως, ο μοναδικός που απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ήταν ο 41χρονος Βολιώτης.
Η δίκη, στο πλαίσιο της οποίας θα καταθέσουν περίπου 150 μάρτυρες, θα συνεχιστεί στις 8,9,10 και 11 Ιουλίου. Στόχος και αυτής της σπείρας τα σπίτια μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων, ανήμπορων να αντιμετωπίσουν τα βασανιστήρια των κακοποιών και να προστατεύσουν την περιουσία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Σε μία μάλιστα περίπτωση στο Βόλο η γυναίκα που έπεσε θύμα τους, μέσα στο σπίτι της εισήχθη για νοσηλεία στο Νοσοκομείο και δεν κατάφερε ποτέ να ανακτήσει την υγεία της, με αποτέλεσμα το θάνατό της λίγους μήνες αργότερα.
Ιδιαιτερότητα της συμμορίας ήταν ότι λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση του 41χρονου στο Βόλο, το οποίο είχε ρόλο πράκτορα... Εντόπιζε τις κατοικίες των ηλικιωμένων, συγκέντρωνε πληροφορίες και τις διοχέτευε στους μπουκαδόρους, οι οποίοι έρχονταν από άλλη πόλη, μόλις τους δίνονταν το σήμα…
Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 στο Βόλο, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας είχε εξιχνιάσει τέσσερις περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων και μία διάρρηξη οικίας.
 
Τηλεφωνικό κάλεσμα
Μετά την επιλογή του σπιτιού, το οποίο θα ήταν ο επόμενος στόχος της συμμορίας, ο 41χρονος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 36χρονο, μεταφέροντάς του τις πληροφορίες, δύο-τρεις ημέρες πριν τη ληστεία.
Στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης έρχονταν στο Βόλο μεσημεριανές ώρες για κατόπτευση των στόχων, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας επιχειρούσαν σε βάρος των θυμάτων τους.
Οι ληστείες και η διάρρηξη που είχαν εξιχνιαστεί ήταν:
•    Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 18 Ιουνίου 2012, οι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου «fullface», διέρρηξαν οικία 91χρονης ημεδαπής, την ακινητοποίησαν προσωρινά και με την απειλή μαχαιριού αφού παράλληλα χρησιμοποίησαν σωματική βία και τη χτύπησαν στο πρόσωπο, της αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό των 190.000 ευρώ και χρυσά κοσμήματα.
•    Τις πρώτες πρωινές στις 11 Νοεμβρίου 2012 οι δράστες εισήλθαν στην οικία 69χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, προξενώντας της σωματικές βλάβες, αφαίρεσαν μια χρυσή βέρα και ένα δακτυλίδι (φο-μπιζού).
•    Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 23 Νοεμβρίου 2012 οι δράστες εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα στην οικία 68χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν σε πολυθρόνα, δένοντάς την με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 680 ευρώ.
•    Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου 2012, οι δράστες διέρρηξαν μονοκατοικία, στην οποία διέμεναν μία 77χρονη ημεδαπή και ένας 69χρονος ημεδαπός, χτύπησαν τους ηλικιωμένους, προξενώντας τους σωματικές βλάβες και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 10.400 ευρώ και κοσμήματα.
•    Το μεσημέρι στις 28 Φεβρουαρίου 2013, οι δράστες διέρρηξαν οικία 59χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν κοσμήματα.
Μετά την απολογία του στον Ανακριτή ο «πληροφοριοδότης» των ληστών ηλικιωμένων στο Βόλο είχε κριθεί προφυλακιστέος.
Ο 41χρονος στην απολογία του στον Ανακριτή φέρεται να δήλωσε ότι δρούσε υπό την απειλή των μελών της συμμορίας, μετά την επαγγελματική γνωριμία που είχε με τον έναν εκ της σπείρας, ο οποίος είχε μετατραπεί σε σκιά του… Υποστήριξε ότι φοβόταν, εξαιτίας των εκβιασμών που δέχονταν για τη ζωή του και την οικογένειά του.

Στον αέρα οι διακομιδές
Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης οδηγών ασθενοφόρων από τον ΑΣΕΠ
«Στον αέρα» οι διακομιδές στα Κέντρα Υγείας τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησίας όσο και στις Σποράδες. Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Μεγάλες οι ευθύνες της 5ης ΥΠΕ που κατοχύρωσε προσληφθέντες με επαγγελματικό δίπλωμα για να οδηγήσουν ασθενοφόρο.
«Μπλόκο» του ΑΣΕΠ στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί εδώ και ένα χρόνο για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας του νομού Μαγνησίας. Οι ενστάσεις έγιναν διότι κατοχυρώθηκαν θέσεις σε μη έχοντες δίπλωμα σχολής ΕΚΑΒ στο διαγωνισμό της 5ης ΥΠΕ φέρνουν τα πάνω - κάτω στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας που ούτως ή άλλως ήταν οριακή όσον αφορά τις βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις προχθές ο ΑΣΕΠ απεφάνθη ότι κακώς ο διαγωνισμός προχώρησε και έγιναν προσλήψεις οδηγών που δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά- περίπτωση Κέντρου Υγείας Σκιάθου- και έτσι ο διαγωνισμός θα πρέπει να επαναληφθεί και να κληθούν οι έχοντες όλες τις προϋποθέσεις για να καλύψουν τις θέσεις.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για την πρόσληψη ως επικουρικού προσωπικού οδηγών στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χώλαινε από την αρχή. Και ενώ πέρασε από «σαράντα κύματα» όταν ήρθε η ώρα της επικύρωσης,  στις 12 Ιουνίου, εκτός από ορισμένους που ήδη έχουν αρνηθεί τη θέση για διάφορους προσωπικούς λόγους, υπήρξαν περιπτώσεις ενδιαφερομένων που είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους χωρίς να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά της σχολής ΕΚΑΒ και τώρα μπορεί να κληθούν να καταλάβουν και τη θέση του οδηγού σε ασθενοφόρο.
Το συγκεκριμένο πτυχίο βέβαια αφενός είναι απαραίτητο σε κάθε διαγωνισμό τέτοιου είδους και θα έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί και κατά τη διάρκεια συμμετοχής στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αφετέρου αναφέρονταν ρητά και στην προκήρυξη που είχε κάνει η 5η ΥΠΕ και που τελικά αργότερα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, ως φαίνεται με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ενστάσεις.
Και ενώ όλοι περίμεναν ότι ο επίμαχος διαγωνισμός -που σημειωτέον διεκπεραιώθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι αφορούσε στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού- θα ολοκληρώνονταν, ο ΑΣΕΠ έδωσε εντολή για επανάληψη, που σημαίνει νέα καθυστέρηση και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο όπου θα έπρεπε το νέο προσωπικό να είναι σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή για να παρέμβει εφόσον χρειαστεί προκειμένου να καλύψει συγκεκριμένα κενά σε καίρια πόστα. Για τη Μαγνησία ο διαγωνισμός αφορούσε στη πρόσληψη 4 οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Αργαλαστής, Σκιάθου και Σκοπέλου ενώ άλλες δύο θέσεις έχουν προκηρυχθεί για Κάρυστο και Κύμη.


Το ΠΑΣΟΚ αναζητά βηματισμό
Ανοιχτή εκδήλωση στο Βόλο για τις νέες προοπτικές
Ανοιχτή εκδήλωση διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ στο Βόλο την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο του Βόλου.
Η εκδήλωση έχει θέμα «Το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014 - προοπτική και προκλήσεις για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.» ενώ ομιλήτρια θα είναι το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ Βασιλική Σουλαδάκη.
Στην εκδήλωση θα κληθούν, επίσης, να συμμετάσχουν, πρώην βουλευτές, στελέχη του κινήματος και στελέχη της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού στο Βόλο ενώ στόχος της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι να παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα προκειμένου η οργάνωση να είναι σε εγρήγορση εάν και εφόσον υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθεί ο πρόσφατος απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου για τον οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος που θεώρησαν ότι δεν υπήρξε σαφή αποτύπωση του αποτελέσματος. Μαγνησίας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη συγκέντρωσε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πανελλαδικά, όμως -όπως εκτιμά- ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός, ότι το ποσοστό 6,47% που συγκέντρωσε στη Μαγνησία, αντιστοιχεί σε πτώση των ποσοστών από τις εκλογές του 2012 κατά 2,5% αντί της μέσης πτώσης του 4% που σημείωσαν τα ποσοστά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πανελλαδικά.
Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ μάλιστα υπογραμμίζει ότι ο χώρος άντεξε και θα αντέξει αν καταφέρει να αποδείξει ότι η συνεργασία του με τη Ν.Δ. υπαγορεύεται από τη συγκυρία και δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και κυρίως ότι σε καμία περίπτωση δεν ταυτιζόμαστε με τις δεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όπου και αν εκπορεύονται.
 Επίσης, παρατηρεί ότι είναι στο «χέρι» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να χρησιμοποιήσει το ποσοστό της Ελιάς ως τη βάση πάνω στην οποία θα ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη χωρίς αποκλεισμούς - τακτικισμούς και προαπαιτούμενα ενώ όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας εκτιμά ότι ο καιρός των αυτοδυναμιών έχει παρέλθει και στην πραγματικότητα αυτή, πρέπει να προσαρμοσθούν οι κομματικές και οι προσωπικές φιλοδοξίες, ώστε όλοι να οδηγηθούν τελικά, στην κατεύθυνση αλλαγής στρατηγικής και την επιδίωξη προγραμματικών ή έστω θεματικών συνεργασιών για όλα τα κρίσιμα ανοιχτά θέματα.

Εκτός λόγω συντήρησης το Taxisnet τη Δευτέρα
Μη διαθέσιμες λόγω συντήρησης θα είναι τη Δευτέρα στο διάστημα από τις 7 το πρωί έως τις 10 οι εφαρμογές του Taxisnet με τους λογιστές να διαμαρτύρονται που το υπουργείο αφήνει μισό εκατομμύριο Ελληνες εκτός συστήματος σε εργάσιμες μέρες και ώρες.
Οπως ανακοινώνει η Γενική Γραμματεία Εσόδων: «Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 7/7/2014, από 7:00 π.μ. έως 10:00 π.μ., δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Φόρου Εισοδήματος καθώς και οι λοιπές εφαρμογές TaxisNet για λόγους συντήρησης».
Η συντήρηση, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Μαγνησίας Αριστείδης Παπανδρέου, είναι απαραίτητη εργασία προκειμένου να αποθηκευτούν έγγραφα και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος χώρος για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και για το επίδομα παιδιών.
Ωστόσο η εργασία είκοσι - τριάντα υπαλλήλων του υπουργείου που είναι στη συντήρηση δεσμεύει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους να υποβάλλουν δηλώσεις σε εργάσιμες ώρες.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 14 Ιουλίου συνεχίζονται οι δηλώσεις για τη φορολογία εισοδήματος ενώ παράλληλα τρέχει το έντυπο Α21 για το επίδομα των παιδιών.

Δεν προχωρούν τελικά σε απεργία οι φαρμακοποιοί
Νέος κύκλος αναταραχής στις σχέσεις υπουργείου φαρμακοποιών
Διορία μέχρι την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, για να ικανοποιηθούν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου, έδωσε η κοινή σύσκεψη των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων στην Αθήνα στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Ματσιόλης.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις. Η συγκέντρωση των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας, κατήγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Οι φαρμακοποιοί παραμένουν σε εγρήγορση και δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων που, όπως υποστηρίζουν, ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.
Πρόταση για 24ωρη απεργία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας για την Πέμπτη 10 Ιουλίου, την ώρα που θα βρίσκεται στο χώρο και ο επικεφαλής της Τρόικας για φαρμακευτικά θέματα κ. Τζουζέπε Καρόνε, πρότεινε νωρίτερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδη.
Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς για τα συνεχιζόμενα πλήγματα κατά των φαρμακείων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε: «Μετά τη θεσμική και οικονομική κατάσταση στην οποία έχουνε περιέλθει τα φαρμακεία εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων και των υπερβολών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεχθήκαμε ένα ακόμη πλήγμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών προσαρμογών και επιλογών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται από το εισόδημα των ελλήνων φαρμακοποιών και χαρίζονται στις φαρμακοβιομηχανίες , οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλαν αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ.
Aπό τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό όφελος. Δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή ελάφρυνση στην τσέπη του. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, να θυσιασθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ακόμη δόση.
Εξετάζουμε μέτρα αντίδρασης και απαιτούμε από τη Κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους μέτρα που θα βελτιώσουν και την οικονομική και τη θεσμική λειτουργία του φαρμακείου, η οποία εντέλει είναι προς όφελος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ελληνικού λαού που στηρίζεται στο φαρμακείο στα χωριά και τις μικρές πόλεις».
Την σύσκεψη άνοιξε ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος έκανε αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση για το θέμα του ποσοστού κέρδους με τον υπουργό κ. Βορίδη.
Στη συνέχεια διατύπωσε σειρά μέτρων για την στήριξη των φαρμακείων όπως μεταξύ άλλων να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.
Ακόμη, να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.
Ολες οι εξελίξεις θα συζητηθούν αύριο, Δευτέρα,7 Ιουλίου, στις 7 μ. μ. στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκαλεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.


Συνεχίζουν την επίσχεση οι ιδιωτικές κλινικές
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ οι Ιδιωτικές Κλινικές. Παρά τις απειλές για διακοπή συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης των Ιδιωτικών Κλινικών μετά από Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του αύριο Κυριακή προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις. Σε επίπεδο Μαγνησίας όπως είναι γνωστό η συμμετοχή στην επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ είναι μικρή.
Οι Ιδιωτικές Κλινικές διεκδικούν την αύξηση της χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα επίπεδα των υποβολών των παρόχων το 2013,  πληρωμή κάθε παρασχεθείσας μέχρι σήμερα υπηρεσίαςκαι αναστολή της συνεργασίας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των Ιδιωτικών Κλινικών μετά την εξάντληση του προϋπολογισμού έως το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά μέχρι την αποθεραπεία τους, ενώ οι κλινικές δεν θα δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει από τον ΕΟΠΥΥ με εξαίρεση τις αιμοκαθάρσεις που θα πραγματοποιούνται κανονικά, διότι αφορούν ξεχωριστές συμβάσεις.

30 κάμερες στα Δικαστήρια Βόλου
Για λόγους δημόσιας ασφάλειας - Προβληματισμοί από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου
Εργασίες εγκατάστασης μαγνητικής πύλης στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, με σκοπό τον έλεγχο των εισερχόμενων, καθώς και τοποθέτησης συστήματος 30 καμερών εκτός και εκτός του κτιρίου ξεκίνησαν από την πρώτη Ιουλίου.
Για τις εργασίες ενημερώθηκε αρμοδίως το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Το έργο αυτό πραγματοποιείται με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εισήγηση της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και με ευθύνη της κ. Προϊσταμένης του Πρωτοδικείου, χωρίς καμία εμπλοκή του Δικηγορικού Συλλόγου, το Δ.Σ. του οποίου εκφράζει προβληματισμούς και αντιρρήσεις.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο Λάζαρο Γαϊτάνη και το γραμματέα Βασίλη Μπακαλιάνο αναφέρονται τα εξής:       
«Αναγνωρίζουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 14 παρ.6 του Ν.3917/2011, το οποίο μετά την παρ.1 του άρθρου 8 του Ν. 3625/2007 τροποποίησε το Ν.2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή ήχου ή εικόνας στους δημόσιους χώρους για λόγους της δημόσιας ασφαλείας. Αναγνωρίζουμε επίσης την ανάγκη προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων των παρευρισκομένων εντός του Δικαστικού Μεγάρου, έναντι του οποιουδήποτε οπλοφορούντος εισβολέα. Δεν παραβλέπουμε ότι οι προαναφερόμενες διατάξεις προβλέπουν ακόμη και ποινικές κυρώσεις κατά του κατά νόμον υπόχρεου στη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας.
Πόσο πρόσφορη όμως, αναγκαία και αναλογική ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό είναι η τοποθέτηση καμερών ακόμη και στο εσωτερικό του Δικαστικού Μεγάρου, έστω και αν η τοποθέτηση δεν θα γίνει σε γραφεία, αλλά σε διαδρόμους και στα ακροατήρια; Μήπως δημιουργούνται για τον πολίτη, τον κινούμενο εντός του κτιρίου, συνθήκες διαρκούς επιτήρησης; Μήπως έτσι παραβιάζεται  η προβλεπόμενη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας;
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, αν και δεν του ζητήθηκε θεσμικά η συναίνεσή του για το συγκεκριμένο έργο, περιορισθείς σε απλή ενημέρωση, σε κάθε περίπτωση και σέβεται και αναγνωρίζει τους διακριτούς θεσμικούς ρόλους του κάθε δημόσιου φορέα. Ο ίδιος όμως ως υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, δεν μπορεί παρά να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την τοποθέτηση καμερών στους εσωτερικούς χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, αναγνωρίζοντας  πάντως την ανάγκη, για λόγους δημοσίας ασφαλείας, της τοποθέτησης καμερών στον περιβάλλοντα χώρο και μαγνητικής πύλης στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου».

Εισαγγελική έρευνα για την Αυτόνομη Λαϊκή
Εντολή για προκαταρκτική εξέταση μετά από αναφορά πολίτη για πάγκους στον πεζόδρομο της Ερμού
Εισαγγελική έρευνα για τη λειτουργία της Αυτόνομης Λαϊκής Αγοράς στον πεζόδρομο της Ερμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για μία αυτό-οργανωμένη, οριζόντιας συμμετοχής λαϊκή αγορά, που στήνεται μπροστά από την Πλατεία Πανεπιστημίου και σε αυτή συμμετέχουν μικροί οικοπαραγωγοί, όπως καλλιεργητές, μεταποιητές, χειροτέχνες, συλλέκτες, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.
Μολονότι όμως η συγκεκριμένη λαϊκή λειτουργεί για περίπου πέντε χρόνια, στο ίδιο σημείο, απέναντι από το κτίριο Ματσάγγου, επί της Ερμού, μπροστά από την Πλατεία Πανεπιστημίου, χρειάστηκε αναφορά πολίτη στην  Εισαγγελία Βόλου για να κινηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής της.
Στην αναφορά του,  πολίτης κάνει λόγο για παράνομη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, σε χώρο που απαγορεύεται, χωρίς άδεια και χωρίς να εκδίδονται αποδείξεις. Εγκαλεί μάλιστα τόσο τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, Οικονομική, Πολεοδομία, όσο και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τη ΔΟΥ.
Ο Εισαγγελέας έδωσε διαταγή για τη διεξαγωγή έρευνας. Τις τελευταίες ημέρες, στο αστυνομικό τμήμα κλήθηκε να καταθέσει ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λαϊκή λειτουργεί παράνομα στο συγκεκριμένο χώρο. Η κατάληψη του πεζοδρόμου της Ερμού έγινε αυθαίρετα, επί σειρά ετών όμως, καμία υπηρεσία δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με τη λειτουργία της που θίγει -μεταξύ άλλων- τα συμφέροντα των νόμιμων παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στο Δήμο, αλλά και του στεγασμένου εμπορίου.
Χθες, κλιμάκιο οικοπαραγωγών προσήλθε στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να αναζητήσει τρόπους για τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς στο συγκεκριμένο σημείο. Στους οικοπαραγωγούς διευκρινίστηκε ότι άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί για την κατάληψη του πεζοδρόμου της Ερμού και υπέβαλλαν αίτημα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου για τη λειτουργία της λαϊκής μέσα στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο Καρτάλειο Διδακτήριο
Σενάρια μεταφοράς του 1ου ΕΠΑΛ  εξ ολοκλήρου στο κτίριο Αποστόλου, προκαλούν αντιδράσεις από τη διεύθυνση του σχολείου
Τον ασκό του Αιόλου, φαίνεται ότι ανοίγει ξανά στο Καρτάλειο Διδακτήριο, η απελευθέρωση χώρων στο κτίριο Αποστόλου, μετά τη μεταστέγαση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες της ΑΣΠΑΙΤΕ, στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού.
Χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τη μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου, Σούλα Μπαρτζιώκα, μίλησε για λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της Σχολής και επεσήμανε ότι προωθείται επίσης λύση και για την προβληματική συγκατοίκηση στο Καρτάλειο Διδακτήριο, μεταξύ του 1ου ΕΠΑΛ και του 5ου Γυμνασίου Βόλου.
«Η μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ, απελευθερώνει χώρους στο κτίριο Αποστόλου, όπου μπορεί να μεταφερθεί ολόκληρο το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου από τη νέα σχολική χρονιά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπαρτζιώκα, κάνοντας λόγο για την επίλυση ενός δύσκολου και χρόνιου προβλήματος.
Φαίνεται όμως ότι για τη μεταστέγασή του το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου δεν έχει συμφωνήσει. Εδώ και χρόνια, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, αρνείται να εγκαταλείψει το Καρτάλειο Διδακτήριο, το οποίο αποτελεί κληρονομιά της πρώην Εμπορικής Σχολής, συνέχεια της οποίας αποτελεί το συγκεκριμένο επαγγελματικό λύκειο.
Τα σενάρια περί μεταφοράς του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο κτίριο Αποστόλου, προκειμένου στο Καρτάλειο να αναπτυχθεί το 5ο Γυμνάσιο Βόλου και όπως σημείωσε η κ. Μπαρτζιώκα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ να μην αναγκάζονται να μοιράζονται σε δύο κτίρια και να διασχίζουν δρόμους προκειμένου αλλού να παρακολουθήσουν μαθήματα και αλλού τα εργαστήριά τους, φαίνεται ότι δεν βρίσκουν σύμφωνη τη διεύθυνση του επαγγελματικού Λυκείου.
«Καλοκαίρι είναι και πολλοί κάνουν όνειρα θερινής νυκτός», η πρώτη αντίδραση του διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, Νίκου Κατσαβριά, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καν ενημερωθεί για την προοπτική μεταστέγασης του σχολείου του εξ ολοκλήρου στο κτίριο Αποστόλου.
Οπως εξήγησε ο ίδιος για την πλήρη ανάπτυξη του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, απαιτούνται 20 αίθουσες διδασκαλίας μαζί με τα εργαστήρια, ενώ το κτίριο Αποστόλου διαθέτει μόλις 14. «Εχουμε καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη ότι το κτίριο Αποστόλου δεν επαρκεί για τη στέγαση του σχολείου. Το λυπηρό είναι δε ότι ουδεμία συζήτηση έγινε μαζί μας για το θέμα. Δεν θα συμπράξουμε σε ό,τι αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Ελπίζουμε ότι πρόκειται απλώς για παρανόηση», ανέφερε ο κ. Κατσαβριάς.

Αναπτύσσεται η ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου
Από τη νέα σχολική χρονιά οπότε και θα λειτουργήσει στις σχολικές εγκαταστάσεις του πρώην Πολυκλαδικού
Στην ανάδειξη του Βόλου ως ακαδημαϊκής πόλης στην Κεντρική Ελλάδα, θα συμβάλλει η ανάπτυξη της ΑΣΠΑΙΤΕ. Η σχολή από το νέο σχολικό έτος, πρόκειται να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του πρώην Πολυκλαδικού, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει τριπλάσιο αριθμό σπουδαστών και παράλληλα νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και στον Προσανατολισμό και εάν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει και πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.
Τη μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού όπως επίσης και τα νέα προγράμματα που θα λειτουργήσουν, είχε ανακοινώσει την περασμένη Κυριακή στην τελετή εκδήλωσης για την απονομή τίτλων σε 69 αποφοίτους του παραρτήματος Βόλου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, Ιωάννης Χρυσουλάκης.
Χθες, σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Βόλου, ανακοινώθηκε και επίσημα η μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στη Ν. Ιωνία και η λειτουργία της από τέλη Σεπτεμβρίου, στο νέο της χώρο.
Σύμφωνα με το Διευθυντή της Σχολής στο Βόλο, Σωκράτη Σαβελίδη, τα τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ θα λειτουργήσουν σε αίθουσες του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και τα εργαστήρια στο ΣΕΚ, ενώ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δρομολογείται να στεγαστεί στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας. Η σχολή λειτουργεί απογευματινές ώρες και στην προοπτική φιλοξενίας της στους χώρους τους, συμφώνησαν και οι τρεις σχολικές μονάδες.
Οπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, η μεταστέγαση της Σχολής στο κτίριο του πρώην Πολυκλαδικού, θα τριπλασιάσει τον αριθμό των σπουδαστών από 70 που είναι σήμερα σε 200 από τη νέα χρονιά, ενώ θα αυξηθούν τα τμήματα από δύο σε τέσσερα, θα λειτουργήσει νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και στον Προσανατολισμό, καθώς και -αν τελικώς εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας- και τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στην εκπαίδευση.
Ο δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης, με αφορμή την ανάπτυξη της ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία ιδρύθηκε και λειτούργησε επί Νομαρχίας του στο Βόλο με πρωτοβουλία του νομαρχιακού συμβούλου Γ. Μπάιμπα, τόνισε ότι ο Βόλος ενισχύει τη θέση του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ευχήθηκε και ο νέος Δήμαρχος να ακολουθήσει την ίδια πορεία, προσελκύοντας νέα κονδύλια για τη λύση του διδακτηριακού προβλήματος.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βόλου, Σούλα Μπαρτζιώκα δήλωσε υπερήφανη για το έργο που έχει επιτελεστεί στο χώρο της εκπαίδευσης από την παρούσα δημοτική αρχή.

Π.Θ.: Τρίμηνες συμβάσεις για τις καθαρίστριες
Τρίμηνες συμβάσεις εργασίας πρόκειται να υπογράψουν οι καθαρίστριες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως τους ανακοίνωσε σήμερα ο πρύτανης Γιάννης Μεσσήνης και δεν θα είναι μηνιαίες όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Οι καθαρίστριες βρέθηκαν σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που έγινε στη Γεωπονική Σχολή και στη συνάντηση που είχαν με τον Πρύτανη ενημερώθηκαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογράψουν τρίμηνη σύμβαση εργασίας, η οποία θα έχει ισχύ από 1ης Ιουλίου. Οι καθαρίστριες, δήλωσαν ικανοποιημένες και ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για σύμβαση διάρκειας τουλάχιστον οκτώ μηνών.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54