Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου  15 Ιουλίου 2014


Φουντώνει η αγανάκτηση αλλά και οι κάδοι!

Φουντώνει η αγανάκτηση στον Πύργο, αλλά και οι σωροί των σκουπιδιών στην κυριολεξία! Η  αποκομιδή τους σταμάτησε από την προηγούμενη Πέμπτη λόγω της καθυστέρησης πληρωμής της μεταφοράς  από τον δήμο του Πύργου, θέμα που λύθηκε μία εβδομάδα μετά, όταν  απεστάλη το ποσό των 55.000 ευρώ στον Φορέα του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας.

Στελέχη του δήμου Πύργου, δήλωναν ότι  μέχρι την Πέμπτη θα έχει ξεκινήσει και πάλι η αποκομιδή των απορριμμάτων κανονικά  και τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στον παραπάνω ΧΥΤΑ, καθώς το μόνο που αναμένει  είναι  η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα,  ύστερα και από την πληρωμή του πρώτου εντάλματος.

Στο μεταξύ,  λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου, ξέσπασε φωτιά στα σκουπίδια που είναι συγκεντρωμένα στον πεζόδρομο της Μιαούλη, ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε την περαιτέρω επέκτασή της. Τα σκουπίδια σχηματίζουν ‘ήδη «βουνά» στους κάδους του Πύργου  και είναι αναμενόμενο να επαναληφθούν οι απόπειρες καθαρισμού της πόλης δια της πυράς από αγανακτισμένους δημότες.
 
Δίψασαν Πύργος και Κατάκολο

Με καθυστέρηση εικοσιτετραώρου επιδιορθώθηκε ο αγωγός  Ερυμάνθου στη Μουριά το μεσημέρι της Κυριακής με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και στην επανασύνδεση του δικτύου. Αποτέλεσμα ; Χωρίς νερό ή με ελάχιστο  και για σύντομα χρονικά διαστήματα έμειναν και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας περιοχές του Πύργου (όπου τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν δεξαμενές) αλλά και το Κατάκολο. Επόμενο ήταν η έλλειψη αυτή   να  ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων  μεταξύ των  χρηστών, τόσο των ιδιωτών όσο και των επαγγελματιών, που αναζητούσαν νερό και νερό δεν έβλεπαν να τρέχει  στις βρύσες τους, εν μέσω θέρους. Σήμερα αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να υπάρχει επάρκεια σε όλο το δίκτυο του Ερυμάνθου.

Στο μεταξύ, στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήρθε στην Ηλεία πραγματογνώμων ( καθηγητής του Παν/μιου Πατρών), όπως είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δ. Σ του Διαβαθμιδικού την περασμένη Παρασκευή,  και «περπάτησε» το δίκτυο για να το εξετάσει από κοντά και να διατυπώσει την δική του άποψη για τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Παράλληλα αποφασίστηκε να κληθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ο μελετητής  του αγωγού να δώσει απαντήσεις , υπολογίζοντας (βάσει των δεδομένων της λειτουργίας του δικτύου) εκ νέου, το   υδραυλικό μοντέλο.
 
 
Κρούσμα καταρροϊκού στη Λινίσταινα

Ταυτοποιήθηκε η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδι προβάτων στην Λινίσταινα. Επτά πρόβατα  έχουν προσληφθεί και τέσσερα αρρώστησαν,  Η διεύθυνση Αγροτικής  Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε Ηλείας έχει λάβει ήδη μέτρα προστασίας δημιουργώντας ζώνη προστασίας είκοσι χιλιομέτρων από το κοπάδι. Ενώ την ανησυχία τους εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι. του νομού.
 
ΙΣΠ προς υπ. Υγείας : επανεξετάστε το μέτρο

Την επανεξέταση του μέτρου που θέτει περιορισμούς στην συνταγογράφηση, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των ιατρών και δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα σε μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων, ζητά μέσω επιστολής το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας. Όπως αναφέρουν με τις πρόσφατες Υπουργικές αποφάσεις, καθορίζονται ανά  ιατρό τα μηνιαία όρια   συνταγογράφησης  του,  ανά ασφαλισμένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ανά  ειδικότητα και ανά περιοχή.

 «Θεωρούμε ότι  είμαστε  πάλι αντιμέτωποι με κάθετα μέτρα που θέτουν προβλήματα, δυσκολεύουν  την επαφή και το έργο  των ιατρών με τους ασθενείς  τους,   την ίδια ώρα  που μέσω της  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  δύναται  ο ΕΟΠΥΥ και η συγκεκριμένη υπηρεσία (ΗΔΙΚΑ) που παρακολουθεί τη συνταγογράφηση, να διαπιστώνει και να απομονώνει  όσες και όποιες κραυγαλέες περιπτώσεις  παραβατικής  συνταγογράφησης  υπάρχουν» επισημαίνεις την επιστολή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας  Βαγγέλης Παπαγεωργίου
 
Μειώνεται από του χρόνου το κόστος δηλώσεων του ΟΣΔΕ

Με τεράστια καθυστέρηση και ενώ μέχρι σήμερα  οι ιθύνοντες υποστήριζαν ότι όλα βαίνουν καλώς, ξαφνικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη σε ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για μειώσεις στα τιμολόγια υποβολής των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Βεβαίως, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε επίσημος τιμοκατάλογος και οι «πιστοποιημένοι» φορείς δούλευαν όπως ήθελαν, καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε σύγκριση παλιών και νέων τιμολογίων, με τα καινούργια πάντως να μην είναι και τόσο… φθηνά. Σήμερα έχει προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 75%  η διαδικασία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι υπόχρεοι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη  πληρώσει
 
Δωρεάν εγγραφές στο  «Ηλεκτρονικό Καλάθι»

Ανοιχτές εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν  σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στις πόλεις της Αμαλιάδας και της Βάρδας, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανοιχτή και δωρεάν καταγραφή και ενημέρωση των ενδιαφερόμενων  παραγωγών, μεταποιητών, αγροτών, συλλογικών φορέων, αλλά και καταναλωτών –πολιτών στο Ηλεκτρονικό Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε φάση παραγωγικής λειτουργίας. Κύριος στόχος των εκδηλώσεων, είναι η πληρέστερη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Η  σημερινή εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, ενώ την Πέμπτη (17/7) την ίδια ώρα θα γίνει η ανοικτή εκδήλωση στο ισόγειο του Δημοτικού Κτιρίου (πρώην Δημαρχείο) στο κέντρο της Βάρδας, όπου εκεί στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αναδόχου του Έργου θα ενημερώνουν τους πολίτες και τους παραγωγούς και θα τους εγγράφουν δωρεάν στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Καλαθιού.
 
Στα θρανία αύριο οι αιρετοί

Αύριο Τετάρτη, στα… θρανία θα καθίσουν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι  από την Ηλεία, την Αχαία και την Αιτωλοακαρνανία όπως και την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, αφού θα διεξαχθεί και στην Πάτρα, ημερίδα ενημέρωσης νεοεκλεγέντων αιρετών που διοργανώνει η ΚΕΔΕ με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης  και Αυτοδιοίκησης. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στη διοίκηση, στη διαχείριση και λειτουργία των Δήμων, στην καταστατική θέση των αιρετών, στο προσωπικό των Δήμων, στο οικονομικο – κοινωνικό περιβάλλον και στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020
 
 
Νέος χώρος για το «χαμόγελο»

Εκδήλωση για να γιορτάσει την ολοκλήρωση του νέου του χώρου στη Βροχίτσα, πραγματοποιεί το Χαμόγελο του Παιδιού, το προσεχές Σάββατο 19 Ιουλίου στις εννέα το βράδυ. Το «Σπίτι της Βροχίτσας» ντύνεται στα γιορτινά και υποδέχεται τους πολίτες στην πλατεία του χωριού, σε μια γιορτή που όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου του συλλόγου, είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του χώρου.
 
Στο «ΣΠΑΠ»  η συζήτηση για τη μάχη στο Πούσι

Αύριο  Τετάρτη, στο Συνεδριακό –Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ Ολυμπίας, ο καθηγητής –φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας θα αναπτύξει το θέμα:  «Η Μάχη στο Πούσι» ενώ η κ. Ανέττα Γεωργουλοπούλου θα τραγουδήσει κλέφτικα τραγούδια.

Την όλη εκδήλωση που διοργανώνει η Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, προλογίζει η Έφορος Αρχαιοτήτων Ολυμπίας κ. Γεωργία Εμμ. Χατζή –Σπηλιοπούλου. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με στόχο την ολοκλήρωσή τους την Ημέρα της Πανσελήνου του Αυγούστου.
 
 
Γιορτή υποδοχής τεσσάρων κρουαζερόπλοιων

Ο  Όμιλος Ηλείων για τον Πολιτισμό και την ανάπτυξη «Πολιτεία Ήλιδας-Ολυμπίας» σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου για 5η συνεχή χρονιά αναλαμβάνει πρωτοβουλία να καλωσορίσει τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στο Κατάκολο. Η προσπάθεια αυτή γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί η πραγματική εικόνα της Ηλείας και της Ελλάδας στους τουρίστες που έρχονται στο λιμάνι του Κατακόλου καθημερινά, σε συνδυασμό με την προβολή αντιπροσωπευτικών μας προϊόντων αλλά και της φιλοσοφίας του Ξένιου Δία που άνθισε στην ιερή γη της Ολυμπίας! Η επιλογή της σημερινής ημέρας συνδέεται με το γεγονός της ταυτόχρονης  άφιξης τεσσάρων κρουαζερόπλοιων στο λιμάνι Κατακόλου.
 
 Καθήλωσε το κοινό ο «Φιλοκτήτης»

Σπουδαίες ερμηνείες, σπουδαία σκηνοθεσία, σπουδαία παράσταση και απ’ ό,τι φαίνεται η καλύτερη αρχή για το 24ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που αποδεικνύει για ακόμη φορά ότι δεν συγκαταλέγεται τυχαία ανάμεσα στα καλύτερα Φεστιβάλ της χώρας.

Η πρεμιέρα το βράδυ του Σαββάτου με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ερμηνείες που καθήλωσαν το κοινό, ερμηνείες που συνεπήραν τους θεατές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η  απήχηση της  τραγωδίας  του Σοφοκλή στο κοινό  δικαίωσε τον σκηνοθέτη και τους ερμηνευτές για την επιλογή τους. Πρόκειται για ένα έργο που δεν παρουσιάζεται συχνά, γι’ αυτό και όσοι είδαν το «Φιλοκτήτη» για πρώτη φορά εκστασιάστηκαν από τη δύναμη του λόγου του δημιουργού του.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15/07/2014 - 11:28