Eιδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής



Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΒΖ έκλεισαν οριστικά τα εργοστάσια της Ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες

Με απόφαση που ελήφθη από το Δ.Σ. της ΕΒΖ το απόγευμα της Τρίτης κλείνουν οριστικά τα εργοστάσια της Βιομηχανίας σε Ορεστιάδα και Σέρρες ! Οι αντιδράσεις των κατοίκων φαίνεται ότι δεν είχαν καμία θετική επίδραση και έτσι τα δύο εναπομείναντα εργοστάσια στην περιοχή, κλείνουν οριστικά.

Κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ΑΜΘ στην Ορεστιάδα

Κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ΑΜΘ, με επικεφαλής τον Κώστα Μορφίδη υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ και περιφερειακό σύμβουλο, το Χρήστο Δούκα, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του Ν. Έβρου, και με την παρουσία της βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, συμμετείχε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα, με αίτημα ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ η λειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην περιοχή.

Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συντάσσεται με τον αγώνα των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και των τευτλοπαραγωγών της περιοχής, και για άλλη μια φορά δηλώνει ότι :

1Η λειτουργία και η ανάπτυξη της ΕΒΖ είναι απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της οικονομίας και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

2.Η απόφαση της διοίκησης να κλείσει το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα οδηγεί σε παραγωγικό και λειτουργικό θάνατο τη Βιομηχανία Ζάχαρης, οδηγεί στην αβεβαιότητα, την ανεργία και την φτώχεια εκατοντάδες εργαζόμενους, σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης και σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό το Νομό Έβρου.

3.Είναι επιβεβλημένη η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου στην Ορεστιάδα παράλληλα με τα άλλα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ. Κάθε πρόταση που τεμαχίζει το ενιαίο της ΕΒΖ με πρόσχημα τη δήθεν διατήρηση ενός εκ των τριών εργοστασίων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και εν τέλει στον αφανισμό αυτού του κρίσιμου τομέα της παραγωγής.

4.         Απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ είναι

η χρηματοδότησή της μέσω της είσπραξης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που της χρωστούν πελάτες και δημόσιο, αλλά και μέσω της τραπεζικής δανειοδότησής της,

  η ενίσχυση της παραγωγής τεύτλων σε ποσότητες που είναι απαραίτητες για τη τροφοδότηση του εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης.

Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική μας επιλογή η με κάθε τρόπο στήριξη των ελληνικών παραγωγικών μονάδων και των ελλήνων παραγωγών στον πρωτογενή τομέα.

Γι’ αυτό καλούμε τους κοινωνικούς φορείς να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΒΖ και των τευτλοπαραγωγών της περιοχής μας, ώστε όλοι μαζί να ματαιώσουμε τα σχέδια που οδηγούν στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της περιφέρειάς μας.



Προσχολική αγωγή μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκη

Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ\ μεταξύ αυτών οι βουλευτές νομού Ροδόπης και Ξάνθης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υπέβαλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα την προσχολική Αγωγή μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

Στο κείμενο της ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Η φοίτηση ενός παιδιού στο νηπιαγωγείο είναι απαραίτητη σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες παιδαγωγικές μελέτες, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή ένταξη του παιδιού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από το σχολικό έτος 2010-2011 η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές στη χώρα μας. Παρόλα αυτά τα δημόσια νηπιαγωγεία στερούνται υποδομών για να απορροφήσουν τα νήπια που θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους.

Όσον αφορά την προσχολική αγωγή των μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, στα χρόνια που μεσολάβησαν δεν έγινε καμία σχετική μελέτη ή κίνηση για την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Το γεγονός αυτό αποτελεί αφενός ανασταλτικό παράγοντα για την εγγραφή των νηπίων της μουσουλμανικής μειονότητας στα νηπιαγωγεία, αφετέρου αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους μαθητές της μειονότητας, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να παρακολουθούν ένα μεταβαλλόμενο γλωσσικά πρόγραμμα διδασκαλίας ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι, ενώ ένα νήπιο της μειονότητας είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί ένα αποκλειστικά ελληνόφωνο πρόγραμμα νηπιαγωγείου, όταν το επιλέξει παρακολουθεί δίγλωσσο πρόγραμμα στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο. Το γεγονός αυτό είναι αντιπαιδαγωγικό και αναμφίβολα αναποτελεσματικό για την εκμάθηση τόσο της μητρικής όσο και της ελληνικής γλώσσας.

Τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται, να παρακολουθούν και να αποφοιτούν από μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Θα έπρεπε επομένως με την καθιέρωση- επέκταση της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την ταυτόχρονη δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή της Θράκης.

Επειδή η προσέγγιση της μειονοτικής εκπαίδευσης από το κράτος είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα

Επειδή η ελληνική πολιτεία χρόνια τώρα κλείνει τα μάτια απέναντι στα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης

Επειδή το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ταξική του διάσταση, στην πολιτική του διάσταση και σε όλες του τις διαστάσεις

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.         Για ποιο λόγο δεν προχωράει το Υπουργείο Παιδείας στην ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή της Θράκης;

2.         Προτίθεται το Υπουργείο να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος μέσω της κατά προτεραιότητα πρόσληψης εκπαιδευτικών στη Θράκη (νηπιαγωγοί δημόσιων νηπιαγωγείων), οι οποίοι να έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και επιμόρφωση, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικοί διασύνδεσης (γνώση της μητρικής γλώσσας ή κατάλληλο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών);



Ερώτηση βουλευτών του Κ.Κ.Ε. για το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης

Την ακόλουθη ερώτηση με θέμα “Προβλήματα εργαζόμενων του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης” υπέβαλαν προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου:

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δέκα εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, αφού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες (από τα τέλη Νοεμβρίου 2013), εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ιδρύματος από το κράτος. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.Το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, είναι ΝΠΙΔ και ιδρύθηκε το 1979 με σκοπό τη στήριξη και πρόοδο των ατόμων με νοητική υστέρηση στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στην καθημερινή ζωή. Είναι ένα από τα λίγα που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα να έρχονται σε αυτό παιδιά και από τις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες.


Το ίδρυμα επιχορηγείται σε ποσοστό πάνω από το 50% του προϋπολογισμού του από το κράτος, όμως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των χρημάτων, δημιουργούνται δυσκολίες στη λειτουργία του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καθυστερήσεις, (μάλιστα για το θέμα αυτό το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή με αρ. πρωτ. 11359 – 04.06.2013, όπου αναφερόταν ότι ήταν απλήρωτοι από τον Φλεβάρη του 2013), ενώ παράλληλα καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, παρέχοντας υπηρεσίες προς τα παιδιά.


Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί και τον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας – Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής, κάνοντας πράξη τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό, για τη διεύρυνση του χώρου δράσης τους με στόχο την αύξηση των κερδών τους.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης και να διασφαλιστεί πλέον η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών τους.

Τη χορήγηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, των απαραίτητων και αναγκαίων ποσών για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του, να περάσει στο δημόσιο και το σύνολο των αναγκών του να καλύπτονται 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καταγγέλλει την υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε και προβλέπει την άμεση πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδος, Κω, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη. Στόχος τους είναι να γενικευτεί σε όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μέσα στο 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Οι λεονταρισμοί του Β. Κροκίδη ο οποίος διαφωνεί τάχα με το μέτρο και για αυτό παραιτείται από τη πολιτική επιτροπή της Ν.Δ. καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων, διαφωνεί μόνο με τους όρους που θα προχωρήσει η απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων.Το σωματείο μας, έχει εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη αποπνιχτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κατ’ εντολή των μεγαλεμπόρων κυβέρνηση τρόικα μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.


Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου με την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας επεκτείνει το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και επιβάλει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία είναι νομοθετημένη άρα είναι μεγάλο ψέμα πως ο εργαζόμενος θα ¨ανταλλάσει¨ την αργία της Κυριακής με ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν φέρνει αύξηση τζίρου και πωλήσεων γιατί το κτύπημα της αγοράς πατάει στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ¨ειδικές επιχειρησιακές ζώνες¨ στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.


Το σωματείο μας καλεί κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή με το κλαδικό του σωματείο για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα και σωματειακές επιτροπές.

Η κυβέρνηση νομοθετεί κατ΄ εντολή και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων που ήδη εντείνουν την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων μέσα στους χώρους δουλειάς, με γενίκευση της μερικής απασχόλησης, τις ατομικές συμβάσεις. Ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλέμποροι οι οποίοι ήδη διασυνδέονται με τους αντίστοιχους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του τουρισμού, ενώ οι εργαζόμενοι του εμπορίου θα δουν τις σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης καλεί κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο να καταδικάσει με την οργανωμένη του δράση την πολιτική αυτών των κομμάτων που προσπαθούν να μας πείσουν για ¨φιλολαϊκό πρόσωπο¨ της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, αλλά και την καταδίκη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζεται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν βάλει την υπογραφή τους με της εργοδοσία, της ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997 και άνοιξαν τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.


Συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:

Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.

Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5ήμερο.

Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.

Έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ανέργων όλων των Δήμων της Π.Ε. Ξάνθης στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ «Κ.ΟΙΚΟΝ.Ε.Σ.»

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ.) «Προώθηση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας. Κοινωνική ΟΙΚΟΝομία – Εργασιακή Σταθερότητα» καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους των Δήμων Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση «Κ.ΟΙΚΟΝ.Ε.Σ.».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων που αφορούν στην επιλογή, κατάλληλη προετοιμασία, κατάρτιση-επιμόρφωση, συνεχή επαγγελματική καθοδήγηση, ολοκληρωμένη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη 100 ανέργων, νέων επιστημόνων καθώς και ασφαλισμένων στον ΟΓΑ με χαμηλό εισόδημα, με τελικό σκοπό την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

- Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ

- Νέοι επιστήμονες (Νοσηλευτής, Κοινωνικός Λειτουργός, Εκπαιδευτικός, Δικηγόρος, Ιατρός,

Οδοντίατρος, Κτηνίατρος, Μηχανικός, Φαρμακοποιός, υπό προϋποθέσεις)

- Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με χαμηλά εισοδήματα

. Η υποβολή αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014



Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στα παρακάτω σημεία:

ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ,

•Ε.Π.Α. Αν.ΑΕ. ΟΤΑ, Σκρά 5 και Σωκράτους, Ξάνθης, τηλ. 25410-27470

Δευτέρα – Τετάρτη – Πέμπτη 11:00 – 13:00

• Κτίριο Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, τηλ. 25413-50100

Καθημερινά (Εργάσιμες ημέρες) 10:00 – 14:00

ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ,

•Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Γενισέας, τηλ. 25413-52590

•Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Σελέρου, τηλ. 25413-55591

Καθημερινά (Εργάσιμες ημέρες) 10:00 – 14:00

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ,

•Δημαρχείο Μύκης (Σμίνθη, Ξάνθη), τηλ. 25413-52314

Καθημερινά (Εργάσιμες ημέρες) 09:00 – 15:00

ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ,

•Πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Τοξοτών (Τοξότες, Ξάνθη), τηλ. 25410-93293

Καθημερινά (Εργάσιμες ημέρες) 10:00 – 14:00

60.000 ευρώ το κόστος για τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης

Από το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού εγκρίθηκε το Πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης για το 2014 ενώ το κόστος ανέρχεται, συνολικά, σε 60.000 ευρώ. Συμμετέχουν, Βασίλης Λέκκας, Ομάδα Μουσικής Έκφρασης, Ευριδίκη – Ραλλία Χρηστίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Μπάσης – Νάντια Μπουλέ, Μελίνα Ασλανίδου, DECO-MissingPulse-FlyingDrop.

31-08-14 Βασίλης Λέκκας 5.000 €+ΦΠΑ

01-09-14 Ομάδα Μουσικής Έκφρασης 2.765 €+ΦΠΑ

02-09-14 Βραδιά Λαογραφίας 1.017 €+ΦΠΑ

03-09-14 Ευριδίκη – Ραλλία Χρηστίου 5.400 €+ ΦΠΑ

04-09-14 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Πάνος Μουζουράκης 12.600 €+ ΦΠΑ

05-09-14 Δημήτρης Μπάσης – Νάντια Μπουλέ 10.455 € +ΦΠΑ

06-09-14 Μελίνα Ασλανίδου 10.500 € + ΦΠΑ

07-09-14 DECHO 700 € +ΦΠΑ

ΑΕΠΙ 2.600 € + ΦΠΑ  ΣΥΝΟΛΟ 51.037   (ΜΕ ΦΠΑ) 62.775

Το 2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης

Από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Ιουλίου θα διεξαχθεί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης το 2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει παραστάσεις δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα και την ομογένεια.Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τo πληθωρικό πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που εμπλουτίζεται συνεχώς, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με τον πολύτιμο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό που κρύβει η Θράκη, όπως τα μουσεία με το ανεκτίμητο περιεχόμενο, εξαιρετικές εκθέσεις, τα προγράμματα επισκέψεων στις μαγευτικές οροσειρές της Ροδόπης, στα Θρακικά Τέμπη που αποτελούν τόπο ονειρεμένο, στους γραφικούς οικισμούς δίπλα στον ποταμό Νέστο… Όλα αυτά και πολλά άλλα, αποτελούν ακαταμάχητο “μαγνήτη” για μια επίσκεψη στη Θράκη κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (τηλέφωνο 25410 25421, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ιστοσελίδα www.fex.org.gr).

Έκθεση κόμικς στο ΕΜΘ Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνει έκθεση κόμικς με τα έργα των μαθητών του εργαστηρίου με υπεύθυνο τον ζωγράφο Νίκο Καμπασελέ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 στις 9:00 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Είσοδος ελεύθερη.

Από την Δευτέρα 21 Ιουλίου έως και 25 Ιουλίου 2014 και ώρες 11:00 έως 14:00 θα λειτουργήσει νέο εργαστήρι κόμικς για εφήβους και άνω (13+).

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο 2551036663 και στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Τέταρτη χρονιά   για τις   γιορτές του Κόσυνθου από το Δίκτυο Λόγου και Πράξης

Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης ετοιμάζει για τέταρτη χρονιά στο Μονοπάτι της Ζωής και στο Θεατράκι της παρακοσύνθιας περιοχής πολιτιστικό τριήμερο ανάσας και ανάτασης, επικοινωνίας και προβληματισμού. Οι Γιορτές του Κόσυνθου θα πραγματοποιηθούν κατά το τριήμερο Παρασκευή 18 – Σάββατο 19 – Κυριακή 20 Ιουλίου 2014.

Καλεί όσους / όσες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σε έκθεση εικαστικών, κοσμήματος και φωτογραφίας. Στην έκθεση μπορεί να συμμετάσχει όποιος / όποια θέλει και να παρουσιάσει τα έργα του. Όσοι / όσες ενδιαφέρονται μπορούν να το δηλώσουν στο τηλ. 25410 – 21001 (Θ. Μουσόπουλος, πρωινές ώρες).

Γιατί το Μονοπάτι της Ζωής μπορεί να είναι όμορφο και δημιουργικό

Το πρόγραμμα του τριημέρου

Παρασκευή 18 Ιουλίου (20.00)

Νέα φωλιά βιβλίου – Η γνώση στο μονοπάτι της ζωής

Προβολή ντοκιμαντέρ από την Ξάνθη για την Ξάνθη

Σάββατο 19 Ιουλίου (17.00)

3ο C .R. Hip Hop Festival Ξάνθης με καλλιτέχνες από Ξάνθη και άλλες πόλεις

Κυριακή 21 Ιουλίου (20.00)

Απολαμβάνουμε τις πενιές (και όχι μόνο) του Γιώργου Ζαμπέτα με όχημα τους δίσκους βινυλίου και οδηγό τον Βασίλη Μπουζούρη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ψαράδικη βραδιά την Παρασκευή στο Πόρτο-Λάγος

Μια ψαράδικη βραδιά διοργανώνει την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος του Πόρτο Λάγους. Η εκδήλωση γίνεται στο Λιμάνι και εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημοκριτείων. Οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει μαζί με τα ψάρια και το ποτό για μια ορχήστρα με ζωντανή μουσική ώστε να κορυφωθεί το γλέντι στο γνωστό οικισμό της περιοχής. Το Δ.Σ., τα μέλη του Συλλόγου και οι κάτοικοι του Λάγους καλούν όλους τους Ξανθιώτες στην Ψαράδικη Βραδιά.

Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής

«Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη», η νέα κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, μετά την τεράστια sold out επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έρχεται στην Κομοτηνή την Πέμπτη 17 Ιουλίου.

Έξι γυναίκες θύτες… η καθεμία έχει σκοτώσει και από κάποιον… όχι και τόσο αθώο… μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι πάντα όπως φαίνονται… και τις περισσότερες φορές δεν είναι πράγματα… αλλά αξίες… αισθήματα… χαμόγελα… άνθρωποι… γνωστοί και άγνωστοι για να σε προστατεύσουν και να σου συμπαρασταθούν όταν τους χρειαστείς…Έξι γυναίκες που «έχουν τόσο σώας τας φρένας…» ώστε μηχανεύονται και επικαλούνται κάθε λογής ψυχικές ασθένειες προκειμένου να αποδείξουν ότι έδρασαν χωρίς φρένα… και να αποφύγουν την καταδίκη τους. Μία εισαγγελέας - ψυχίατρος, μία βοηθός της με ειδικότητα αναπαραστάτρια φόνων που υποστηρίζει ότι είναι εγγονή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη... και ένας αστυνομικός πολύ… ωραίος… καλούνται να σταματήσουν τα σχέδια των φονισσών και να τις αποκαλύψουν…

Τα πράγματα όμως δεν έρχονται έτσι όπως τα σχεδίασαν… καμία από τις δύο πλευρές…

Έξι Φόνισσες και Τρεις Υπερασπιστές του νόμου με πολύ τρέλα σου λένε «έλα…» σε μία κωμωδία που έρχεται για να ξανά - αφήσει το αίμα της... και το στίγμα της σε όλη την Ελλάδα.

Οι φόνισσες της Παπαδιαμάντη είναι η νέα σουρεαλιστική κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου που μέσα από τόσα ακραία στοιχεία και «πέραν του κανονικού» χαρακτηριστικά των ηρωίδων της φιλοδοξεί να φέρει πέρα από το χαμόγελο και ένα «μήνυμα» ελπίδας ότι τίποτα δεν τελειώνει... μέχρι να σφυρίξει η μοίρα τη λήξη του αγώνα...

Οι συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Αλέξανδρος Ρήγας - Δημήτρης Αποστόλου

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας

Κοστούμια - Επιμέλεια σκηνικού: Mαρία Καραπούλιου

Φωτισμοί: Διονύσης Λαμπίρης

Πρωταγωνιστούν:

Ελένη Καστάνη, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Ναταλία Δραγούμη, Τζένη Μπότση, Φωτεινή Ντεμίρη, Σοφία Βογιατζάκη, Πατρίκιος Κωστής, Παρθένα Χοροζίδου και η Τζέση Παπουτσή

Παραγωγή: ΦΙΛΟΘΕΑΤΟΝ Ε.Ε.

Απόπειρα ληστείας σε περίπτερο στην Κομοτηνή

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ροδόπης, 22χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές και για απόπειρες. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να επιχειρεί να διαρρήξει περίπτερο της πόλης, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, την οποία, όπως προέκυψε, είχε αφαιρέσει την 10-7-2014 το απόγευμα, από την πόλη της Κομοτηνής. Η δίκυκλη μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της. Στην κατοχή του δράστη, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν, διαρρηκτικά εργαλεία και 4 ηλεκτρονικές συσκευές, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάτε .Σημειώνεται ότι ο 22χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για ληστεία.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54