Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   22-7-2014


Απαγχονίστηκε ηλικιωμένη στον Αγ. Γεώργιο Βελεστίνου

Περίμενε την αποχώρηση του συζύγου και της κόρης της για να δώσει τέλος στη ζωή της

Νεκρή συνάντησαν μία 88χρονη, μέσα στο σπίτι της στον Αγιο Γεώργιο Βελεστίνου, ο σύζυγός της και η κόρη της επιστρέφοντας στην κατοικία τους  το μεσημέρι. Τα μέλη της οικογένειάς της υπέστησαν σοκ, αντικρίζοντας την εικόνα της απαγχονισμένης γυναίκας.
Εδωσε τέλος στη ζωή της, την ώρα που εκείνοι είχαν αποχωρήσει για να διεκπεραιώσουν προσωπικές τους δουλειές στο Βελεστίνο. Την ώρα της απουσίας τους η 88χρονη δημιούργησε με σκοινί βρόχο και το έδεσε στην πόρτα.
Αστυνομικοί, που μετέβησαν στο σημείο, απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η κατανομή των 24 δισ. του νέου ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24,79 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 19,89 αφορούν στην ευρωπαϊκή συμμετοχή υποβλήθηκαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Μαζί με τα επιπλέον προγράμματα που θα τρέξουν την ίδια περίοδο με ευρωπαϊκή συνδρομή, η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση για την περίοδο 2014-2020 του νέου ΕΣΠΑ θα ανέλθει στα 20,98 δισ. ευρώ.

Προς έγκριση υποβλήθηκαν 19 προγράμματα και απομένει το πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα», το οποίο θα υποβληθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού. Το γενικό πλαίσιο για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 23 Μαΐου και ήταν το τρίτο, μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε., που ενέκρινε η Επιτροπή.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η εμπροσθοβαρής απορρόφηση των κονδυλίων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, όπως η υποστήριξη ανέργων, η αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού κ.λπ.

Αναλυτικά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προβλέπονται για ΕΤΠΑ 263.809.882 ευρώ, για ΕΚΤ και ΠΑΝ 57.094.661 ευρώ και εκτίμηση δημοσίας δαπάνης 401.130.679 ευρώ.

Ούτε ένα ευρώ δεν οφείλει στη ΔΕΗ η ΔΕΥΑΜΒ

Στη μεγάλη και άδικη επιβάρυνση που δέχονται οι Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας στα λειτουργικά τους έξοδα εξαιτίας του υψηλού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. που ισχύει γι’ αυτές, επανέρχεται με νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Ρεθύμνης κ.Γιώργης Μαρινάκης, διαμαρτυρόμενος για τον κίνδυνο να προχωρήσει η Επιχείρηση σε διακοπή του ρεύματος στις Δ.Ε.Υ.Α. που οφείλουν σημαντικά ποσά.

Όπως αναφέρει στην ο κ. Μαρινάκης, τα ποσά που φαίνεται ότι χρωστούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στη ΔΕΗ «οφείλονται αποκλειστικά στο τιμολόγιο με το οποίο χρεώνει η ΔΕΗ τις Δ.Ε.Υ.Α., το οποίο είναι τιμολόγιο γενικής χρήσης». Και συμπληρώνει: «Η ΔΕΗ αρνείται συστηματικά να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), προβάλλοντας ως βασικό λόγο ότι τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των Δ.Ε.Υ.Α. δεν υπάγονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις ΔΕΥΑ που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς αυτήν».

Κανένα χρέος της ΔΕΥΑΜΒ

Ενώ τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται στο ποσό των 41 εκ. € περίπου, η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια από τις ελάχιστες ΔΕΥΑ της χώρας που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η ετήσια επιβάρυνσή της προς τη ΔΕΗ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων στην ύδρευση και την αποχέτευση και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων προσεγγίζει το υπέρογκο ποσό των 3 περίπου εκ. €, που αντιστοιχεί στο 18% των τακτικών της εσόδων! Όπως, μάλιστα, έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιχείρησης κ.Πάνος Σκοτινιώτης, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρούσε και σε περαιτέρω μείωση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης, πέραν δηλαδή του 25% και πλέον που ανήλθε συνολικά η ελάφρυνση των καταναλωτών την προηγούμενη τριετία, εάν η ΔΕΗ ικανοποιούσε το αίτημα των ΔΕΥΑ και τις χρέωνε με χαμηλότερο τιμολόγιο.

Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, οι Δ.Ε.Υ.Α. για τις κιλοβατώρες που «καίνε» και χρεώνονται με εμπορικό τιμολόγιο πληρώνουν συνολικά -κατά μέσο όρο- 27.173.661,6274 ευρώ, ενώ εάν είχαν ενταχθεί στο καθεστώς του βιομηχανικού τιμολογίου θα γλίτωναν 4.022.212,68254 ευρώ και θα πλήρωναν 23.151.448,9449 ευρώ. Το «γλίτωναν», βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση δεν αφορά μόνο στις ΔΕΥΑ, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές, διότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν οι Επιχειρήσεις να εφαρμόσουν, για παράδειγμα, το κοινωνικό τιμολόγιο που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη 2».
Πάγιο αίτημα της Ένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. είναι η αλλαγή του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για μεν τις υδρογεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια ύδρευσης από γενικής χρήσης σε τιμολόγιο αποστράγγισης – άρδευσης αγροτικής χρήσης για τη χαμηλή τάση και βιομηχανικό για την μέση τάση, για δε τους βιολογικούς καθαρισμούς, αντλιοστάσια αποχέτευσης και αφαλάτωσης από τιμολόγιο γενικής χρήσης σε τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν ζήτησαν ποτέ από τη ΔΕΗ ευνοϊκή μεταχείριση ή μειωμένα τιμολόγια, αλλά αποκλειστικά και μόνο να χρεώνονται με το τιμολόγιο που προσιδιάζει στη φύση και την λειτουργία τους. Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς, όμως, αποτέλεσμα

Ψωμί με το ζύγι από 1η Αυγούστου στους φούρνους του Βόλου ενώ αναμένονται έλεγχοι για τήρηση του μέτρου

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία πώλησης του ψωμιού αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς από 1η Αυγούστου, σύμφωνα με το νόμο, το ψωμί θα ζυγίζεται υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη.

Μπροστά στη νέα κατάσταση προσπαθούν να προσαρμοστούν οι αρτοποιοί της Μαγνησίας, οι οποίοι κρίνουν ότι το μέτρο δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, αφού όπως αναφέρουν τα γραμμάρια του ψωμιού που αγοράζουν σήμερα οι καταναλωτές είναι περισσότερα από αυτά που πληρώνουν.

Για το συγκεκριμένο θέμα πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, τόνισε πως η χρέωση του καταναλωτή θα γίνεται με βάση την ένδειξη της ζυγαριάς και όχι... κατ’ εκτίμηση.Σύμφωνα με τον ίδιο, το ψωμί θα ζυγίζεται -όπως ορίζει ο νόμος- υποχρεωτικά παρουσία του πελάτη, ενώ υποχρεωτική είναι και η αναγραφή της τιμής ανά κιλό στον άρτο και τα αρτοσκευάσματα.

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4254/2014 προβλέπει υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού παρουσία του πελάτη καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα.

Από την άλλη, οι καταναλωτές πρέπει και αυτοί να ζητούν τη ζύγιση, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα του άρτου που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση ζύγισης εκ μέρους του πωλητή, να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ.1520) για τις σχετικές καταγγελίες

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Μαγνησίας κ. Δημήτρης Γκίκας, ανάφερε ότι βάσει νόμου από την 1η Αυγούστου οι αρτοποιοί υποχρεούνται να ζυγίζουν το ψωμί, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους επικείμενους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν αρκεί να διενεργούνται σε όλα τα σημεία πώλησης ψωμιού.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Γκίκας όποιο ψωμί και να ζητήσει ο καταναλωτής σε όλα τα αρτοποιία της Ελλάδας, πληρώνεται η τιμή με βάση τα γραμμάρια που αναγράφονται και όχι η τιμή για τα επιπλέον γραμμάρια που συνήθως υπάρχουν.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στον κλάδο των αρτοποιών ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Μαγνησίας ανέφερε ότι κανένας αρτοποιός δεν ζητάει να πληρώνεται για τα επιπλέον γραμμάρια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος για τους καταναλωτές ενώ παράλληλα βάζει τους επαγγελματίες σε επιπλέον διαδικασία. Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο κλάδος δεν βρίσκεται στα καλύτερά του. Τα αρτοποιία δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι από την υπόλοιπη αγορά, απλά βαδίζουμε λίγο πιο πίσω από τους υπόλοιπους γιατί το ψωμί είναι βασικό είδος διατροφής. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακολουθούμε την πορεία της αγοράς»

Μόνιμοι γιατροί στο ΚΕΠΑ για τη λειτουργία των επιτροπών συντάξεων και επιδομάτων

Με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γιατρών με αποκλειστική απασχόληση στα ΚΕΠΑ ώστε να στελεχώσουν τις επιτροπές όπως προτείνουν οι τοπικές διευθύνσεις των ΚΕΠΑ, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν και τελικά θα απαλειφθούν οι «λίστες αναμονής» για εξέταση που σε ορισμένες παθήσεις φτάνουν και τον ενάμιση χρόνο στο περίμενε.

Η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη ορισμένων ειδικοτήτων σε γιατρούς αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι γιατροί που είναι στις επιτροπές είναι συμβασιούχοι, έχουν καθηλώσει δεκάδες υποθέσεις στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στη Μαγνησία.

Οι δύο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα που συνεδριάζουν οι επιτροπές και στις οποίες εξετάζονται μέχρι και 25-28 περιστατικά την ημέρα, ανάλογα με τις οδηγίες που θα δώσει η Αθήνα και η κεντρική διεύθυνση ΚΕΠΑ που έχει και τη γενική εποπτεία, δεν είναι αρκετές για να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Χαρακτηριστικό ακόμη είναι ότι λόγω και της έλλειψης όλων των ειδικοτήτων στο Βόλο τουλάχιστον 300 περιστατικά νευρολογικά και ψυχιατρικά εκκρεμούν στην αρμόδια υπηρεσία.

Σήμερα οι επιτροπές λειτουργούν με γιατρούς από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίκαλα, Λάρισα αλλά και 40 γιατρούς από το Βόλο.
Οι συμβάσεις των γιατρών είναι 12μηνης διάρκειας ωστόσο οι διαδικασίες για την πρόσληψη και την επιμόρφωσή τους πάνω στη λειτουργία του ΚΕΠΑ και των αρμοδίων επιτροπών είναι μία επίσης χρονοβόρα διαδικασία που επιτείνει το πρόβλημα των λιστών.

Μέχρι σήμερα στις ειδικότητες ειδικά νευρολόγου και ψυχιάτρου ο μέσος όρος αναμονής ήταν από 10 με 12 μήνες και περίπου 5 μήνες στα καρδιολογικά περιστατικά.

Εάν υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών με αποκλειστική απασχόληση στα ΚΕΠΑ θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση αφενός με όσους βρίσκονται σε αναμονή αλλά και όσους πρέπει να επανακριθούν (ποσοστά αναπηρίας) και αφετέρου θα δοθεί η δυνατότητα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας να λειτουργήσουν και να διευθετήσουν τις νέες αιτήσεις που θα κατατεθούν στην πορεία.

Από το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων μόλις το 30% αφορούν σε απονομή και παράταση σύνταξης ενώ τα αιτήματα που αφορούν την  εφορία ανέρχονται σε πολύ λιγότερα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία την  Τετάρτη

Πεντάωρη  στάση εργασίας από τις 10π.μ. έως 3μ.μ. προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία για την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κινητοποίησης, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Προνοιακών Μονάδων και του ΕΚΑΒ όλης της Χώρας.

Κατά τη συγκέντρωση τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων θα επιστρέψουν στον Υπουργό Υγείας ως απαράδεκτα τα φύλλα αξιολόγησης ή τις υπογραφές των υπαλλήλων όπου αυτά δεν μοιράστηκαν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΒ σε έκτακτη γενική συνέλευσή του εξουσιοδότησε ομόφωνα τον πρόεδρο Ιωάννη Γιαννακό να παραλάβει τα έντυπα αξιολόγησης.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Συνεχίζουμε Ενωτικά - Μαζικά - Δυναμικά τις δράσεις μας για την ακύρωση της ποσόστωσης της αξιολόγησης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ολοι μαζί θα νικήσουμε

Φυτοζωεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου

Κατά 23,5% μειώθηκε ο τζίρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου στο βάθος μίας τετραετίας. Συγκριτικά με το 2010, που ακόμη η οικονομική κρίση ετοιμαζόταν να χτυπήσει την πόρτα της ακτοπλοΐας, ο ΟΛΒ μετρά απώλειες στον κύκλο εργασιών του ύψους 1.430.924 ευρώ.

Τα στατιστικά στοιχεία για τα οικονομικά του ΟΛΒ καταγράφουν μείωση την τριετία 2010,2011, 2012 κατά 10,8% κάθε χρόνο, ενώ το 2013 κατά 4%.

Ενδεικτικά το 2010 ο κύκλος εργασιών ήταν 6.081.523 ευρώ, ενώ το 2011 5.426.669 ευρώ, το 2012 4.842.415 ευρώ και το 2013 4.650.599 ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ΟΛΒ πρέπει ή να αλλάξει την οικονομική του πολιτική εξασφαλίζοντας περισσότερα έσοδα από επενδύσεις ή να συνεχίσει να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς οι οποίοι όμως με μαθηματική ακρίβεια τον οδηγούν σε καταστροφικά μονοπάτια.

Εξάλλου οι πωλήσεις υπηρεσιών που παρέχει και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν στο πάρκινγκ, τις φορτοεκφορτώσεις, τα κοντέινερ έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής πραγματικότητας και γι’ αυτό ίσως πρέπει να αναζητήσει καινούργιες εισπρακτικές τακτικές, ώστε να συμβαδίζουν και με τα οικονομικά δεδομένα.

 Ωστόσο τα κέρδη του Οργανισμού καταγράφουν διαφορετική πορεία συγκρινόμενα κάθε έτος. Είτε λόγω της μείωσης του προσωπικού και της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, είτε λόγω των περικοπών στις μικρές επενδύσεις και άλλες περιστολές δαπανών ο ΟΛΒ καταγράφει διαφορετική πορεία από τα οικονομικά στα κέρδη του γεγονός όμως που δεν μπορεί τον κάνει και να υπερηφανεύεται.

Συγκεκριμένα τα κέρδη του Οργανισμού το 2010 ήταν 373.299 ευρώ, ενώ το 2011 488.590 ευρώ, το 2012 125.312 ευρώ και το 2013 785.541 ευρώ.

Από τα προαναφερόμενα στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι τα κέρδη του ΟΛΒ το 2012 κατέγραψαν βουτιά καθώς μειώθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εκείνη τη χρονιά το κόστος για τις αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού ήταν 2.000.137 ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2013, που τα κέρδη σημειώνουν κάθετη αύξηση (785.541 ευρώ) οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ήταν 1.369.835 ευρώ!

Ηταν η περίοδος που εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο οπότε οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων, τις οποίες πληρώνει ο ίδιος ο ΟΛΒ, μειώθηκαν κατά 50%. Μεταξύ άλλων την ίδια χρονιά οι μικρές επενδύσεις αφαιρέθηκαν από τον προγραμματισμό του Λιμένος.

Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό κόστος του ΟΛΒ το 2013 ήταν 3.865.057 ευρώ, ενώ το 2010 5.708.224 ευρώ.

Συναγερμός για τους πνιγμούς στη Μαγνησία

Ανησυχεί η συχνότητα με την οποία ανθρώπινες ζωές χάνονται στη θάλασσα - Οδηγίες προς λουομένους από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου

Τραγική λίστα με ονοματεπώνυμα ανθρώπων, μεγάλης ή μικρής ηλικίας, που ανασύρονται νεκροί από τις θάλασσες, ανοίγει από τις πρώτες ημέρες κάθε καλοκαιριού, ίσως και νωρίτερα, για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει πανευρωπαϊκή πρωτιά σε πνιγμούς και τα στοιχεία -που δεν είναι αριθμοί, αλλά ανθρώπινες ζωές που χάνονται μέσα στο νερό- χτυπούν συναγερμό.

Στη Μαγνησία, τον κατάλογο των πνιγμών που άνοιξε από νωρίς, συμπλήρωναν στα μέσα Ιουνίου, τα στοιχεία μίας 37χρονης Ελληνοολλανδέζας, που βρίσκονταν σε διακοπές και άφησε την τελευταία της πνοή την ώρα που κολυμπούσε στον Αγιο Ιωάννη Πηλίου. Ενα 24ωρο αργότερα από τις λιμενικές αρχές Βόλου καταγράφονταν δεύτερος πνιγμός στα Πευκάκια με θύμα 76χρονη συνταξιούχο.

Σε άλλη περίπτωση, στις Πλάκες του Αη Γιάννη Πηλίου έχασε από πνιγμό τη ζωή του 30χρονος από την Καρδίτσα, παλεύοντας με τα κύματα. Το σαββατοκύριακο στο Πήλιο με τον φίλο του και το μπάνιο παρά την τρικυμία κατέληξαν σε τραγωδία που είχε συγκλονίσει. Στον Αναυρο το πρωινό θαλασσινό μπάνιο στάθηκε μοιραίο για τη ζωή ενός 81χρονου, ενώ νεκρός ανασύρθηκε προ ημερών από τη θάλασσα στα Πλατανίδια ένας 80χρονος.

Η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ενημερώνει για τις οδηγίες προς λουομένους των αρμοδίων Διευθύνσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με σκοπό τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Delivery… σούπερ μάρκετ στο Βόλο

Οι καταναλωτές θα κάνουν τα ψώνια από το σπίτι τους, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή και θα τα παραλαμβάνουν στην πόρτα τους!

Τι σας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης σούπερ μάρκετ; Απαραίτητη εβδομαδιαία δουλειά, χάσιμο χρόνου ή ταλαιπωρία από τη μεταφορά πλαστικών σακουλών φορτωμένες με ψώνια. Ολα τα παραπάνω έρχεται να «γκρεμίσει» η δημιουργία Καταναλωτικού Συνεταιρισμού στο Βόλο, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ενωση Καταναλωτών Βόλου.

 Από τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό αναμένεται να δημιουργηθεί στο Βόλο, μέσα στο Φθινόπωρο, ένα ξεχωριστό σούπερ μάρκετ, στο οποίο οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται να πάνε επιτόπου να ψωνίσουν, αφού οι παραγγελίες τους θα γίνονται είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω διαδικτύου και τα ψώνια τους θα φτάνουν στην πόρτα τους μέσα σε λίγα λεπτά!

Η πρωτοποριακή ιδέα έχει καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον καθηγητή Γιώργο Σταμπουλή αλλά και ομάδα φοιτητών ωστόσο στην υλοποίηση του εγχειρήματος συμβάλει σήμερα η Ενωση Καταναλωτών Βόλου.

Η ιδέα βρίσκεται ακόμη σε φάση διερεύνησης και γεννήθηκε από την ανάγκη του κόσμου για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε την ανάγκη ένωσης των δυνάμεων μεταξύ των καταναλωτών.

«Η λογική είναι ότι ενώνουμε την διαπραγματευτική ισχύ των καταναλωτών για να έχει μεγαλύτερη αξία το εισόδημά τους αλλά ταυτόχρονα αυτή η κίνηση συμβαδίζει με την ανάπτυξη κάποιων αξιών που έχει να κάνει με την αλληλεγγύη αλλά και με την αλλαγή της καταναλωτικής κουλτούρας» αναφέρει  ο καθηγητής κ. Γιώργος Σταμπουλής.

Παράνομη χρήση βιβλιαρίου υγείας με… πλοκάμια και στη Θεσσαλία

Νέες περιπτώσεις παραβατικότητας ήλθαν στο φως στον ΕΟΠΥΥ και αφορούν υπερσυνταγογράφηση, παράνομη χρήση βιβλιαρίων υγείας, αλλά και καταχρηστικές χρεώσεις ιδιωτικών κλινικών σε ασφαλισμένους για τη νοσηλεία τους.

Σε μία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία ασφαλισμένης το βιβλιάριο υγείας της από άγνωστο άτομο και εκδόθηκαν 48 συνταγές, με 102 μονάδες (εμβαλάγια) ενός σκευάσματος με δραστική ουσία για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 1/2014.
Η συνταγογράφηση διενεργήθηκε από 32 ιατρούς και οι συνταγές εκτελέστηκαν από 35 φαρμακεία σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στ. Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ασφαλισμένη δεν ελάμβανε το σκεύασμα και δεν έπασχε από τις αναγραφόμενες στις συνταγές παθήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση ασφαλισμένος – νεφροπαθής χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν αντιστοιχούν στις παθήσεις του, για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 2/2014.

Οι συνταγές έχουν εκδοθεί από 15 γιατρούς της Αττικής και η διαφορά κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σε σχέση με την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο και τον θεράποντα νεφρολόγο ιατρό, προσεγγίζει τις 148.000 ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι ο έλεγχος των εμπλεκόμενων συνεχίζεται για τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ παράλληλα διερευνά ένα σύνολο καταγγελιών ασφαλισμένων για υπερχρεώσεις κατά τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές.

Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «έχουν καταλογιστεί από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) για επιστροφή σε επτά ασφαλισμένους ποσά ύψους 80.000 ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις σε νοσηλείες και ειδικότερα σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εγκαίνια μουσείου Ηλία Λεφούση

Ένα νέο Μουσείο αφιερωμένο σε μια σημαντική προσωπικότητα των Γραμμάτων θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιουλίου στις 8 μ.μ. Το Μουσείο του συγγραφέα Ηλία Λεφούση, βρήκε στέγη στο πρώην δημοτικό σχολείο Κερασιάς. Το Μουσείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.rigas-feraios.gr
Αντώνης Μιτζέλος- Έρρικα Πατρικίου στην «Εξωραϊστική

Ο Αντώνης Μιτζέλος συναντάει την Ερρικα Πατρικίου, για μια μοναδική καλοκαιρινή συναυλία στο Βόλο, στο δροσερό κήπο του Θερινού Κινηματογράφου Εξωραιστική!

Ο Αντώνης Μιτζέλος, αγαπημένος Σκιαθίτης συνθέτης, κιθαρίστας και ερμηνευτής, που έχει αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή, συναντάει την αγαπημένη ερμηνεύτρια και μουσικό Έρρικα Πατρικίου από τον Βόλο!

Με διάθεση για διάλογο και αυτοσχεδιασμό, με φωνή και καρδιά, ο Αντώνης μαζί με την ακουστική του κιθάρα, παρέα με την Ερρικα και τους μουσικούς της, θα τραγουδήσουν τραγούδια από την μέχρι τώρα πορεία του, που έχει γράψει σαν δημιουργός για άλλους ερμηνευτές, από τους «ΤΕΡΜΙΤΕΣ» έως τον «ΦΥΛΑΚΑ ΑΓΓΕΛΟ»: Με το ίδιο μακό, Πες μου θάλασσα, Φύλακας άγγελος, Φλασάκι, Πόσο σε Θέλω και τόσα άλλα… Παράλληλα, θα κάνουν στάση σε αγαπημένα τραγούδια από το έντεχνο ρεπερτόριο, με επιλογές από το έργο των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη κα.

Ο ήχος του πιάνου και του σαξόφωνου συνοδεύουν την μουσική του Αντώνη και την μοναδικά ζεστή και εκφραστική φωνή της Ερρικας σε ένα γλυκό μουσικό ταξίδι.

Μια παράσταση με πλούσιο υλικό, εναλλαγές, μουσικές εικόνες και ξεχωριστούς αυτοσχεδιασμούς, όπως αυτοί προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών με τον χώρο και τους θεατές.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες εις μνήμην του Θανάση Πολίτη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Αντώνης Μιτζέλος: ακουστική κιθάρα, φωνή
Ερρικα Πατρικίου: φωνή
Ηλίας Χατζόγλου: Πιάνο
Θανάσης Γάτης: Σαξόφωνο
Διάρκεια παράστασης: 2,5 ώρες
Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

«Δεσποινίς ετών 39» στη Συκή

Η θεατρική παρέα Συκής πριν ένα χρόνο «τόλμησε» να ονειρευτεί ένα θεατρικό ταξίδι…Σε λίγο τα φώτα χαμηλώνουν και η πρώτη παράσταση αρχίζει με τη διαχρονική κωμωδία των Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου «Δεσποινίς ετών 39» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Παγασαίου, το Σάββατο 26 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Συκής.
Τιμή εισόδου 3 ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22/07/2014 - 10:16