Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Προς  λύση η διαχείριση απορριμμάτων στον Πύργο

Ελπίδες για επίλυση του προβλήματος  της αποκομιδής των σκουπιδιών στον Δήμο του Πύργου  δίνει η διασφάλιση  του χώρου των 27 στρεμμάτων στην την Τριανταφυλλιά για τον οποίο τόσος λόγος αλλά και τόσος αγώνας γινόταν τον τελευταίο καιρό σε συνεργασία της απερχόμενης πλέον δημοτικής αρχής με την νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει το Σεπτέμβρη.

Όπως ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής ο οποίος είχε την Δευτέρα το βράδυ για το θέμα αυτό συνεργασία με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό μια και η έκταση που παραχωρείται στο δήμο Πύργου ανήκει στην Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος, δίνεται πλέον λύση στο οξύ πρόβλημα των σκουπιδιών στο δήμο Πύργου.   

Ο κ. Λιατσής παρέλαβε χθες το βράδυ τη σύμβαση παραχώρησης  από την Ι. Μητρόπολη Ηλείας παρουσία του νομικού του συμβούλου Χάρη Αντύπα ο οποίος ανέλαβε και την υποχρέωση της παράδοσης της σχετικής σύμβασης στην δημοτική αρχή για τις σχετικές υπογραφές. Εν τω μεταξύ, μπορεί να δρομολογείται η πολυπόθητη προσωρινή λύση που θα καλύψει τις ανάγκες του δήμου Πύργου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι να γίνει το εργοστάσιο, αλλά επειδή λήγει η σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας θα πρέπει να καλυφθεί και το μεσοδιάστημα μέχρι να φτάσουν τα σκουπίδια στον χώρο που παραχωρείται. Έτσι, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ,  για να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση για νέα μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής, εκκρεμεί το ραντεβού που θα κλείσει ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος με τον υπουργό Εσωτερικών για να υποβάλλουν το αίτημα. Ο κ. Παρασεκυόπουλος έχει ήδη κοινοποιήσει στους επικεφαλής το υπόμνημα για να το προσυπογράψουν και αναμένεται ο υπουργός να ορίσει ποια ημερομηνία μπορεί να δεχθεί την αντιπροσωπεία του δήμου Πύργου για το θέμα αυτό. 

Ικανοποιείται μόλις το 9% των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών

18 καθηγητές φεύγουν από την Ηλεία και 15 έρχονται . Όπως προκύπτει από τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι μεταθέσεις των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το νέο σχολικό έτος 2014 - 2015. Συνολικά οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ανήλθαν σε 8.358 και από αυτές ικανοποιήθηκαν μόλις οι 751, δηλαδή ποσοστό 8,99%.

Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία στις νέες τους θέσεις από 23 έως 31 Ιουλίου 2014

«Τελεσίγραφο» στο υπουργείο για την επιστροφή ΦΠΑ…

 Με δυναμικές κινητοποιήσεις από τον  Σεπτέμβριο προειδοποιούν οι παραγωγοί, στην περίπτωση που δεν αποδοθεί η επιστροφή ΦΠΑ έτους 2013 έως το τέλος Αυγούστου. Αυτό  αποφασίστηκε κατά την γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Μεταποιημένων

Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας – Οργάνωση Παραγωγών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

Στην συνέλευση συμμετείχε μεγάλος αριθμός παραγωγών, γεγονός που καταδεικνύει τον έντονο προβληματισμό για τα σημαντικά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε συνδυασμό και με το ότι η Πολιτεία δεν δίνει λύσεις, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό επάγγελμα.

Για την εισκόμιση της βιομηχανικής τομάτας από το εργοστάσια, που ήδη ξεκίνησε, επισημάνθηκε ότι οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και τα στρέμματα είναι περισσότερα κατά 10%.

Για την Κορινθιακή σταφίδα η Οργάνωση Παραγωγών, τονίστηκε, ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με την ΕΑΣ Αιγίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα υπάρξει συνάντηση ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις.

 Καρπούζι και κηπευτικά στην Ομάδα Παραγωγών

Την γενική συνέλευση του  Αγροτικού Συλλόγου Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας απασχόλησε η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ενώ ξεκίνησε η διανομή πανιών και διχτυών για τους σταφιδοπαραγωγούς. Η διανομή θα γίνει αύριο και την Παρασκευή, καθώς και από την ερχόμενη Δευτέρα έως Πέμπτη (9 π.μ. – 10:30 π.μ.), στις αποθήκες του Χαβαρίου. Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι όποιος μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν προσέλθουν για να τα παραλάβουν, θα διανεμηθούν σε άλλους παραγωγούς.

Αποφασίστηκε η  τροποποίηση του καταστατικού και στην Οργάνωση Παραγωγών θα ενταχθούν το καρπούζι και τα κηπευτικά. Εάν υπάρξει συμμετοχή από τους παραγωγούς, η Οργάνωση θα «προχωρήσει»  και στη διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ, καθώς  αναμένεται η απόφαση του υπουργείου στο τέλος του μήνα. Η απόφαση θα είναι οριστική και θα έχει ισχύ για την ερχόμενη πενταετία

Παράταση δίνει ο ΕΛΓΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές 

Την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές  υποχρεώσεις τους για το 2013  ως το τέλος του Αυγούστου, θεωρώντας ότι είναι εμπρόθεσμες ( η καταληκτική ημερομηνία  ήταν η  30η Ιουνίου 2014) δίνει στους αγρότες  το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ με απόφασή που έλαβε, εκτιμώντας ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ορισμένοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.  Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Φτηνότερες για τους αγρότες οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ… από του χρόνου!

Τον συμψηφισμό με τις υποχρεώσεις της επόμενη χρονιάς για τις διαφορές που θα προκύπτουν για τους αγρότες που αδικήθηκαν φέτος πληρώνοντας   ακριβότερα (σε σχέση με τον νέο τιμοκατάλογο του ΥπΑΑΤ) για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2014, μελετά το ΥπΑΑΤ ως λύση, για τις εξωφρενικές φετινές χρεώσεις.

Πάντως χρήματα δεν πρόκειται να τους  επιστραφούν φέτος  ( δεν αναγνωρίζεται κανένα λάθος μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο ) και απομένει να αποδειχθεί αν η «λύση»  που προκρίνεται υλοποιηθεί του χρόνου! 

Και αυτό μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους συνεταιρισμούς που συμμετείχαν στην παραλαβή των δηλώσεων, η - εκ των υστέρων - ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για μείωση των τιμών του ΟΣΔΕ 2014. Είναι γεγονός ότι κάθε άλλο παρά θετικά σχόλια  προκάλεσε  η χρονική στιγμή  κατά την οποία ανακοινώθηκε ο νέος μειωμένος τιμοκατάλογος αφού η διαδικασία ήταν  ήδη  κοντά στην  ολοκλήρωσή της.

 Η τέχνη στο  2ου Port Festival !

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 2ου Port Festival που θα διεξαχθεί φέτος χάρη στο πείσμα και την αποφασιστικότητα μιας ομάδας νέων παιδιών  που το στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, με  πολλές ιδέες και εθελοντική δουλειά.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων που θα διαρκέσει, το αλσύλλιο του Κατακόλου, πέρα από το καθαρά μουσικό  μέρος, το 2ο Port Festival έχει εντάξει στις παράλληλες δράσεις του, όπως και πέρυσι, καλλιτεχνικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης διεξαγωγής του -29, 30, 31 Ιουλίου- θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε ενεργά: στο εργαστήρι δημιουργίας & έκφρασης από το «Ονειροδρόμιο», στο διήμερο εργαστήρι δημιουργίας από ανακυκλώσιμα υλικά, και στο τριήμερο εργαστήρι animation.

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα εργαστήρια, γίνεται γνωστό ότι  θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όπου είναι απαραίτητο, μέχρι την Κυριακή 27 Ιουλίου.  

Σεμινάριο Μελισσοκομίας

Τριήμερο σεμινάριο με αντικείμενο τον τομέα της Μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηλείας από την Πέμπτη 24 Ιουλίου.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων διάρκειας 15 ωρών που υλοποιείται από το κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Πύργου, και αναλυτικά έχει ως εξής:

Πέμπτη 24/07: Μελισσοκομικά φυτά ? Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης , μελισσοσμηνών.

Παρασκευή 25/07: Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης.

Δευτέρα 28/07: Βιολογική μελισσοκομία  (όροι και προϋποθέσεις).

Και τις τρεις ημέρες το σεμινάριο θα διεξάγεται από 08.00π.μ. έως 01.00μ.μ. ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη κατάρτισης κα Ιωάννα Βρεττού (τηλ. 2621028063).

Πυρκαγιά σε υγραεριοκινούμενη «κλούβα»

Ο φόβος μιας πιθανής έκρηξης, ήταν αυτό που σκόρπισε πανικό στη γραφική Δίβρη χθες το πρωί, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε αυτοκίνητο, το οποίο όμως χρησιμοποιούσε ως καύσιμο το υγραέριο. Αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία διαθέτει δικλείδες ασφαλείας, οι κάτοικοι έμειναν αρκετά μακριά και απέφυγαν κάθε προσπάθεια να σβήσουν οι ίδιοι το αυτοκίνητο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που κλήθηκε από την Αρχαία Ολυμπία, τον πλησιέστερο σταθμό στη Δίβρη, έφτασε μετά από αρκετή ώρα λόγω της απόστασης και οι πυροσβέστες βρήκαν το αυτοκίνητο να φλέγεται ακόμα.  Από την πυρκαγιά το αυτοκίνητο τύπου κλούβας, καταστράφηκε ολοσχερώς. Το ενδεχόμενο του βραχυκυκλώματος είναι το πιο πιθανό. Συνολικά επενέβησαν τρία οχήματα με έξι άνδρες  στο περιστατικό.

«Ταξίδεψε»  3000 θεατές ο Γιάννης Χαρούλης

Οι μελωδίες της Κρήτης αλλά και πολλά τραγούδια από το χώρο του έντεχνου και ένα απίστευτο κοινό συνέθεσαν το σκηνικό στην συναυλία του Γιάννη Χαρούλη, στο θέατρο Ολύμπια στο Φλόκα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Ήταν από τις λίγες φορές που ο έντεχνος και ο παραδοσιακός ήχος, το πάντρεμα της Κρήτης, του ροκ, των ήχων άλλων δημιουργών, ένα μουσικό είδος σπάνιο και «δύσκολο» για το ευρύ κοινό, γέμισε ένα θέατρο σαν αυτό του Φλόκα.  Περίπου 3000 θεατές παρακολούθησαν φανατικά την μεγαλειώδη συναυλία και τραγούδησαν γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά τραγούδια.

Αυτό το διαφορετικό στη μουσική που πρεσβεύει και προσφέρει στην ελληνική σκηνή, ο Γιάννης Χαρούλης, αγκαλιάστηκε από τους Ηλείους, που τον υποδέχθηκαν θερμά.

Ο «Χειμωνανθός, το «Πάρε με», το «Τι λάθος κάνω», ή το «Της λήθης το πηγάδι» ήταν μερικά από τα πολλά τραγούδια του Γιάννη Χαρούλη, που ακούστηκαν και απογείωσαν το κοινό. Πέρα από τα δικά του, ερμήνευσε και τίμησε αγαπημένα τραγούδια σπουδαίων στιχουργών και συνθετών, τα οποία βρίσκουν κάθε φορά ένα καινούργιο δρόμο μέσα από το μοναδικό χρώμα της φωνής του.

Προσκοπική βραδιά στην Σκαφιδιά

Η  Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας , δίνει ραντεβού για την Κυριακή 27η Ιουλίου και 8.30μμ..στον Κατασκηνωτικό χώρο της Σκαφιδιάς [εγκαταστάσεις Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας] όχι μόνο με τα μέλη της Ένωσης αλλά και όλους,όσοι επιθυμούν να αναπολήσουν τις ωραίες στιγμές της νιότης μέσα από τις διαχρονικές αξίες των Αρχών του Προσκοπισμού.  Το ΔΣ των Παλαιών Προσκόπων και το επιτελείο της Κατασκήνωσης έχουν προετοιμάσει μια ξεχωριστή βραδιά. Δηλώσεις συμμετοχής στον Πρόεδρο  κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, τον Ταμία κ.Ανδρ.Γιατρά και στα μέλη του ΔΣ.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54