Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), ένας 40άχρονος  ημεδαπός, ως υπαίτιος πυρκαγιάς από αμέλεια, που εκδηλώθηκε το Σάββατο 27/07/2013 και ώρα 16:10, σε δασική έκταση στην περιοχή 'Ιστριος Ρόδου. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για έναν υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού. Η πυρκαγιά  εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιες καταστροφές στη χλωρίδα και την πανίδα της νότιας Ρόδου. 

Στο επίκεντρο των επιχειρήσεων των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αυτή την ώρα, βρίσκεται ένα μέτωπο στις ανεμογεννήτριες της Αρνίθας προς την πλευρά της Μεσαναγρού με κατεύθυνση την Απολακκιά. Η άπνοια που επικρατεί στο νησί εκτιμάται ότι θα βοηθήσει το έργο των μέσων δασοπυρόσβεσης.

Με μεταγωγικό σκάφος του Πολεμικού ναυτικού  έφτασαν 10 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα με 40 πυροσβέστες, τα οποία συνεπικουρούν τα 20 που βρίσκονται από προχθές στη Ρόδο. Επίσης, με αεροπλάνο C-130 ηρθαν  στη Ρόδο από τη Θεσσαλονίκη 70 πυροσβέστες και 6 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ήδη από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη Ρόδο  ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος  Βασίλης Παπαγεωργίου.

Για την εξέλιξη της καταστροφικής φωτιάς στη Ρόδο ενημερώνεται διαρκώς ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος  Δένδιας ο οποίος έδωσε εντολή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να σταλούν στη Ρόδο όσες ενισχύσεις ζητηθούν.

Ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης μιλώντας το πρωί στο MEGA εκτίμησε ότι ανθρώπινη αμέλεια ήταν η αιτία της πυρκαγιάς στη νότια Ρόδο, ενώ κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό είπε ότι περίπου 40 χιλιάδες στρέμματα δασώδους και θαμνώδους έκτασης έγιναν στάχτη.

«Για άλλη μια φορά η Ρόδος δέχεται μια τεράστια καταστροφή» είπε στην ΕΡΑ Ρόδου ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.

Ο κ. Κουσουρνάς είπε το μέτωπο προς Ίστριο έσβησε, αλλά μένει αυτό προς Μεσαναγρό που και αυτό θα ελεγχθεί και θα σβηστεί ενώ υπογράμμισε πως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην παρουσία του υπαρχηγού της ΠΥΡ των ΕΜΑΚ και των εθελοντικών οργανώσεων που πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα. «Υπήρξε καλύτερος συντονισμός αυτή τη φορά» τόνισε ο δήμαρχος.

Ο Μιχάλης  Παλαιολόγου αντιδήμαρχος νότιας Ρόδου μιλώντας στο σταθμό μας είπε πως «μέχρι χθες τα ξημερώματα  κάθε εστία που είχαμε άνοιγε σαν μανιτάρι λόγω των αλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου». Ο κ. Παλαιολόγου υπογράμμισε πως «υπήρχε μια γραμμή συνεννόησης, και αυτό έφερε το αποτέλεσμα που έχουμε». Οι φλόγες, είπε, έφτασαν στις αυλές των σπιτιών στην Ίστριο, την Αρνίθα, τα Προφύλια και το Βάτι.

Ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Ιστρίου Στάθης Μανουσάκης  υπογράμμισε πως «το χωριό  κινδύνεψε 3- 4 φορές και μόνο ένα σπίτι  τελικά υπέστη ζημιές. Με τη βοήθεια κατοίκων και εθελοντών σώθηκε το χωριό. Η φωτιά έζωσε από τις δύο πλευρές και τα Προφύλια». Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν η  πυρκαγιά να ξεκίνησε από το προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Ιστρίου από κάποιο μέλος του Συλλόγου του ο κ. Μανουσάκης τις χαρακτήρισε «γελοίες φήμες». «Δεν έχει καμία ευθύνη ο σύλλογος μας. Η οικολογική του ευαισθησία είναι γνωστή. Μας χρέωσαν πράγματα ανεύθυνα» ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

O βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη Νότια Ρόδο εξελίσσεται μία τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή. Δεν έχει νόημα η πολιτική και η μικροπολιτική πάνω στις στάχτες. Οι διαπιστώσεις εκ των υστέρων και η μετάθεση ευθυνών δεν συνεισφέρουν τίποτα θετικό. Σήμερα και αυτή τη στιγμή περιορίζομαι σε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες, στους δασοκομάντος, στους εθελοντές και σε όσους δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Η ηθική αναγνώριση είναι το ελάχιστο για την προσπάθειά τους.

Από την επόμενη όμως μέρα, πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι χωρίς ηγεμονικές συμπεριφορές και αποκλεισμούς και να συζητήσουμε σοβαρά την ανάπτυξη και δημιουργία μιας αυτόνομης δομής πολιτικής προστασίας στα Δωδεκάνησα. Με ενιαία επιχειρησιακή δομή και ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε στην ανάγκη να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τα νησιά μας».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης διέκοψε την επίσκεψή του στα νησιά Λέρο και Πάτμο μόλις πληροφορήθηκε τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της νότιας Ρόδου. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, επικοινώνησε μαζί του  ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και  τον ενημέρωσε  για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Ο κ. Υψηλάντης είχε άμεση επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς καθώς και για τις ενισχύσεις, επίγειες και εναέριες που αποστέλλονται  καθώς και τα απαιτούμενα μηχανήματα που έρχονται, τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια των τοπικών δυνάμεων για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά. 

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν ο Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και η Μίκα Ιατρίδη, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμετείχαν και στις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων.

Όπως δήλωσε ο τέως  Βουλευτής Γιάννης Παπάς σε ανοιχτή γραμμή είναι απο προχθες το απόγευμα μαζί του ο υπουργός Νίκος Δένδιας για τα μέσα και τους ανθρώπους που χρειάζονται προκειμένου να ελεγχθεί η πύρινη κόλαση που μαίνεται στη νότια Ρόδο.

Χθες εξάλλου την ώρα που η νότια Ρόδος καιγόταν, οι τσιγγάνοι  στο Καρακόνερο αποφάσισαν να κάψουν καλώδια με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη. Επι τόπου έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

 

 

 

 

-----Συνάντηση με θέμα επιπτώσεις γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Ρόδου, με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Κουσουρνά. Στη συνάντηση έχουν κληθεί μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ.Μιχάλης Παλαιολόγου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φιλήμονας Ζανετίδης, ο πρόεδρος Λαχανιάς κ. Γιάννης Μακριάς, ο πρόεδρος Κατταβιάς κ. Νικόλαος Ζανετάκης και εκπρόσωποι υπηρεσιών. Όπως αναφέρει στην πρόσκλησή του ο δήμαρχος η σύσκεψη αυτή γίνεται σε συνέχεια παρεμβάσεων μας προς τη ΔΕΗ σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την εκτεταμένη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί μας και κυρίως τη Νότια Ρόδο».


-----Συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ρόδου. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, είναι μεταξύ άλλων:
*Η Σύνταξη έκθεσης εσόδων-εξόδων Β' τριμήνου για τον έλεγχο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου, οικ. έτους 2013.

*Η Έγκριση μελέτης και κατάρτιση όρων διακήρυξης για τη διεξαγωγή Πρόχειρου Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την «Προμήθεια σιδηροϊστών ηλεκτροφωτισμού» Δήμου Ρόδου, έτους 2013

*Η Έγκριση μελέτης και κατάρτιση όρων διακήρυξης για τη διεξαγωγή Πρόχειρου Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την «μεταφορά και διασπορά υγρής λυματολάσπης σε περιοχές NATURA».

 

-----Ο Αύγουστος με τα λιγότερα κρουαζιερόπλοια για την τελευταία πενταετία θα είναι ο φετινός σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές της Ρόδου. Με βάση το πρόγραμμα αναμένονται στο λιμάνι μας συνολικά 59 κρουαζιερόπλοια ενώ πέρυσι ο αριθμός τους είχε ανέλθει σε 69.

Τον Αύγουστο του 2011 τα κρουαζιερόπλοια που επισκέφθηκαν τη Ρόδο, ήταν 70, τον Αύγουστο του 2010 ήταν 80 και τον Αύγουστο του 2009 ήταν 99.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με την ΡΟΔΙΑΚΗ, αποδεικνύουν και στην πράξη ότι υπάρχει σταδιακή πτώση της κρουαζιέρας στη Ρόδο, όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι από του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Βέβαια μέσα στις προσεγγίσεις του μήνα είναι καταγεγραμμένο και το κυκλικό ταξίδι του Costa Mediterranea το οποίο αναχωρεί από το λιμάνι μας κάθε Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση θα είναι η 6η, η 13 και η 19η Αυγούστου καθώς στο λιμάνι μας θα βρίσκονται τότε πέντε κρουαζιερόπλοια.

 

----Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, σήμερα το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή Φαληρακίου Ρόδου ένας 74χρονος. Ο ηλικιωμένος διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ έχει διαταχθεί η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

 

----Χθες βράδυ στη Ρόδο, συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με ποινή κάθειρξης (6) ετών, για περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών.

 

----Απαγχονισμένος βρέθηκε χθες τα ξημερώματα σε δέντρο στη περιοχή του Ναυτικού ομίλου Κω, 45χρονος Έλληνας ομογενής από Αυστραλία που διέμενε το τελευταίο διάστημα στον Ηρακλή. Το 45χρονο εντόπισαν περαστικοί τουρίστες στις 6 το πρωί. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τα στοιχεία που βρέθηκαν στη περιοχή, πρόκειται για αυτοκτονία.

 

-----Σε προσλήψεις 204 εποχικών υπαλλήλων 5μηνης διάρκειας προχωρά ο δήμος της Κω το επόμενο διάστημα μέσα από την ένταξη του, στο νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά σε άνεργους επιστήμονες καθώς και σε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.

 

-----Ο δήμος της Κω, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου, είναι από τους ελάχιστους που ψήφισε το πρόγραμμα ΚΩΣ-ΕΛΠΙΣ με στόχο την υποστήριξη της απασχόλησης ανέργων από ίδιους πόρους.

 

-----Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το ΠΥΣΔΕ καθώς οι αποσπάσεις δεν κοινοποιήθηκαν ακόμα από το Υπουργείο, προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση των καθηγητών. Οι εκπαιδευτικοί των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργήθηκαν, θα κληθούν να καλύψουν κενά σε σχολεία της περιοχής. Οι Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων από αύριο Τρίτη θα αναρτήσουν τα κενά των σχολείων τους οπότε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν.  

                   

-----Η Ίρις Μαυράκη με ένα σχήμα εκλεκτών της φίλων μουσικών της Ρόδου θα παρουσιάσουν, μέσα από γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό τραγούδια, ένα μικρό αφιέρωμα σε σπουδαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, που άφησαν και αφήνουν παρακαταθήκη την ερμηνεία τους στα τραγούδια τόσο των μεγάλων μας συνθετών και ποιητών-στιχουργών, όσο και σε δημιουργίες δικές τους.

Η συναυλία πραγματοποιείται  την Πέμπτη1 Αυγούστου στο Θερινό Κινηματοθέατρο  ΡΟΔΟΝ στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τη Στήριξη του Τμήματος Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του  Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησις Ρόδου (ΔΟΠΑΡ). Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Ρόδου Αριστείδης Μιαούλης.

 

-----Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την αυξημένη προσέλευση του κοινού στη σημαντική έκθεσης, της καταξιωμένης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας Μαρίας Κομπατσιάρη, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, με τον γενικό τίτλο «Ιδιόλεκτα», η Διοίκηση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, αποφάσισε την παράτασή της μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου


-----Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του δεκαημέρου 20-30 Ιουλίου, στο Άλσος Αγίου Σουλά. Εκδηλώσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα, αφού η «Επιτροπή Διαχείρισης Άλσους Αγίου Σουλά», συνεργαζόμενη με πλήθος φορέων και συλλόγων, προσπαθεί να ψυχαγωγήσει και να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε όλους τους επισκέπτες του Άλσους Αγίου Σουλά.

*Για σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου το πρόγραμμα προβλέπει στις 5  Παρέλαση Αθλητών, Έπαρση Σημαίας με τη συνοδεία Φιλαρμονικής (ΔΟΠΑΡ), Παραδοσιακούς Χορούς από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι»,

Αγώνες στίβου,

Επιδείξεις αλόγων και παρέλαση ίππων από τον Σύλλογο Ελεύθερης Ιππασίας «Campo Chiaro»

Απονομές βραβείων, Σακουλοδρομίες,  Αυγοδρομίες, Γαϊδουροδρομίες

*Τρίτη 30 Ιουλίου στις 21:30 Παραδοσιακό Γλέντι (ΑΕΣ Ευκλής)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54